Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Οι Ιστορίες της Μπαρμπαρέλα Σφήκα.


Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Μια όμορφη βραδιά του Νοεμβρίου στην πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης μας αφηγήθηκε η εικαστικός Μπαρμπαρέλα Σφήκα τις δικές της ιστορίες αποτυπωμένες επάνω στον καβμά, με τη δική της προσωπική γλώσσα έκφρασης. Πίνακες με διαφορετικές θεματικκές και τεχνικές μας μεταφέρουν στον μεγάλο κόσμο της τέχνης και της ζωγραφικής στην αρχαία παράδοση της έννοιας του πίνακα που συνομιλεί ο καλλιτέχνης με το κοινό του με μια μοναδική γλώσσα. Η τέχνη, η ζωγραφική συνεχίζουν να επιτελούν το δικό τους μεγάλο και αιώνιο έργο που δημιούργησε ο άνθρωπος για την παιδεία του και τον πολιτισμό του και που δεν πρέεπι να μας αφήνει αδιάφορους και αμμέτοχους, μιας και η τέχνη είναι πρώτα πραξιακή, ενέχει το πράττειν- και την αόρατη ύλη της ανθρώπινης δημιουργίας που την τοποθετεί σε μια υψηλή βαθμίδα έκφρασης.

Η Μπαρμπαρέλλα Σφήκα είναι καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα πρώτα της βήματα στο σχέδιο τα έκανε δίπλα στον γλύπτη Νίκο Στέφο. Ακολούθως σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τον Νίκο Κεσσανλή και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη. Αποφοίτησε με βαθμό άριστα και συνέχισε σπουδές στο Εργαστήριο γλυπτικής της ίδιας σχολής με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης.
Της έχει απονεμηθεί το «Αργυρό Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας» συνεπεία διακρίσεώς της σε διαγωνισμό εβδομήντα καλλιτεχνών απ΄όλο τον κόσμο που διεξήχθη στο Κιέτι της Ιταλίας.
Την τελευταία δεκαπενταετία έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Βηρυτό, στη Σόφια, στις Βρυξέλλες, στην Αμφιλοχία και στο Αγρίνιο ενώ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα (Αθήνα, Γλυφάδα, Αιγάλεω, Πειραιάς, Πέραμα, Σαλαμίνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονος, Κρήτη, Σάμος) όσο και στο εξωτερικό (Λίβανος – Βηρυτός, Ιταλία – Κιέτι, Τουρκία – Άγκυρα).
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018 στην πινακοθήκη μας......
                                    


  
 Κατερίνα Σχισμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: