Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

΄Ετος Γιαννούλη Χαλεπά- ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΗΝΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΩΝ 2018 στη δημοτική πινακοθήκη Ιωαννίνων.



Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

  Στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης και των μαρμαράδων έζησε μια βασανισμένη προσωπικότητα κι ένας μεγάλος καλλιτέχνης, Ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Η τέχνη του μαρμάρου, από τα τέλη του 18ου αιώνα συστηματοποιείται στο νησί, με την οργάνωση των λατομείων, την εκπόνηση σχεδίων, την ανάδειξη περισσότερων μαστόρων και την αυξημένη παραγωγή. Τον 19ο αιώνα εντατικοποιείται η λατόμευση στο νησί και η τέχνη αποκτά μεγαλύτερο εργαστηριακό χαρακτήρα. Η παράδοση στη μαρμαρική τέχνη, για αιώνες ανθεί στην Έξω Μεριά της Τήνου και ο καμπανιστός ήχος του μαντρακά συνοδεύει τη νεολαία των χωριών, στα νταμάρια και τα εργαστήρια, όπου μαθαίνουν να δουλεύουν το μάρμαρο και να δημιουργούν αριστουργήματα. Στα νεώτερα χρόνια η τέχνη του μάρμαρου εξαπλώθηκε σε όλο το νησί και χάρις στην ίδρυση του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου, αναδείχθηκαν σπουδαίοι μαρμαρογλύπτες, μερικοί, από τους οποίους ανέβηκαν στα σκαλιά της λόγιας τέχνης.


Εμείς έχουμε την τύχη να δούμε τα έργα των γλυπτών αυτών και να θαυμάσουμε τις συλλήψεις τους τα έργα τους, την τέχνη τους στη δημοτική πινακοθήκη των Ιωαννίνων.
Η συμμετοχή των Τηνίων Μαρμαρογλυπτών στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ ήταν επιβεβλημένη για δύο λόγους: να υπενθυμίσει το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά και να τη συνδέσει με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και να επιβεβαιώσει ότι, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, δίκαια εγγράφηκε το 2015, στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της Unesco.


80 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά και ο Δήμος Τήνου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν το 2018 ως έτος μνήμης του μεγάλου καλλιτέχνη,παρουσιάζοντας μια σειρά πλούσιων αφιερωματικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς αποτελεί μια εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση στη νεοελληνική γλυπτική, αφού μια τραγική μοίρα σημάδεψε την καλλιτεχνική του πορεία. Ο δημιουργός της Κοιμωμένης και της τραγικής και δύσκολης ζωής του. Είχαμε την μεγάλη τύχη να αποκτήσουμε τη συλλεκτική έκδοση για το έτος Χαλεπά από το πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς και τις << αμέτρητες όψεις του ωραίου>>. Πιστεύουμε στην συμπόρευση του σεβάσμιου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του γενειοφόρου  Γιαννούλη Χαλεπά, που με τους δικούς τους σιωπηλούς δρόμους συνέβαλαν στην ελληνική τέχνη.Υπερβαίνοντας εμπόδια του τόπου και του χώρου τους, της λογικής και του ύφους, δουλεύοντας με αρχαϊκά υλικά, τη γλώσσα και το μάρμαρο, τον πηλό και καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης που επιβίωσαν και επιβιώνουν στο σύγχρονο μετά- μεταμοντέρνο πολιτισμό μας.Ίσως παρατηρώντας τα αλληγορικά και αινιγματικά αγάλματα του Γιαννούλη Χαλεπά καταφέρουμε να δώσουμε απαντήσεις σε δικά μας αναπάντητα ερωτήματα, πράγμα που μόνο μέσω της τέχνης και της σκέψης και παρατήρησης μπορεί να συμβεί........






Κατερίνα Σχισμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: