Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου πληρώνεται η εξισωτική αποζημίωση, πάει πίσω η ανασκόπηση πληρωμών παλιών ετών


Μια ημέρα πριν ή μια ημέρα μετά την πληρωμή της εξόφλησης του τσεκ (ενιαία ενίσχυση 2018) αναμένεται να πληρωθεί η φετινή εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, καθώς μια ταυτόχρονη πίστωση μοιάζει δύσκολη να πραγματοποιηθεί, με τα σημερινά δεδομένα. Κατά τα άλλα, αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου τονίζουν ότι η διαδικασία ανασκόπησης πληρωμών προηγούμενων ετών που γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά και τις εξισωτικές πάει για το νέο έτος. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, όπως έχει γράψει έγκαιρα ο ΑγροΤύπος τοποθετείται χρονικά γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
Σε μια τέτοια περίπτωση, που γίνει η πληρωμή δηλαδή την Παρασκευή, οι παραγωγοί εκτός τράπεζας Πειραιώς, θα πάρουν στα χέρια τους το τσεκ, μετά τα Χριστούγεννα. Όπως γνωρίζει ο ΑγροΤύπος, τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα πιέζουν να γίνει η πληρωμή ει δυνατόν και πριν τις 20 του μήνα, ώστε να μη μείνει κανείς αγρότης χωρίς τσεκ πριν τα Χριστούγεννα.
Σε σχέση με την εξισωτική τώρα και πιο συγκεκριμένα το ποσό της προκαταβολής που πρόκειται να δοθεί (70-75%), υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί σχεδόν ταυτόχρονα με το τσεκ. Συνολικά για την εξισωτική, θυμίζουμε, το κονδύλι φθάνει τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη οι δικαιούχοι παραγωγοί ειδοποιούνται για τα εγκριθέντα ποσά και μέσω της Καρτέλας Αγρότη στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για το νέο έτος η ανασκόπηση πληρωμών
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου για το νέο έτος εξάλλου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μετατίθεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανασκόπησης πληρωμών, που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι υπηρεσίες του οργανισμού βρίσκονται τώρα στο έτος 2012, οπότε η διαδικασία απαιτεί κι άλλο χρόνο. Όταν βέβαια ολοκληρωθεί, θα σημάνει κάποιες νέες πληρωμές, μεταξύ των οποίων και για τις παλιές εξισωτικές των ετών 2013 και 2014, που κόπηκαν τελείως ή εν μέρει από αρκετούς δικαιούχους.
Άνοιξε το σύστημα για τα νιτρικά
Ανοιχτό είναι εν τω μεταξύ τώρα, όπως προανήγγειλε ο ΑγροΤύπος το σύστημα για τα νιτρικά, μέσω του οποίου περνούν αιτήσεις οι ΔΑΟΚ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή εδώ που αφορά ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όπως θα γίνει εξάλλου και με την πληρωμή της Βιολογικής Γεωργίας, η οποία κόλλησε λίγο, λόγω της απεργίας. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα αγρο-περιβαλλοντικά (αυτόχθονες, ορυζώνες) που είναι να πληρωθούν, θα πληρωθούν ως τις 30 του μήνα, είτε με πραγματικό αριθμό πρωτοκόλλου, είτε με προγενέστερο, όπως είθισται να γίνεται στην χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις, για να μη χαθούν οι προθεσμίες.

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: