Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

''Ήπειρος: Έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων''. Δείτε σε video την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στις 12 Μαρτίου 2018Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος, μετά την ημερίδα της 12-3-2018, για την έρευνα πετρελαίων στην Ήπειρο

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Κλεισθένους 15, 105 52 ΑΘΗΝΑ

Τηλ:210-3243822 – Fax: 210 3243281
www.panepirotiki.com - email: info@panepirotiki.com
Αθήνα 21-3-2018Ψήφισμα

Του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όπως αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο των δύο ημερίδων με θέμα :

«Ήπειρος και Υδρογονάνθρακες» που η ίδια διοργάνωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2014 και της πρόσφατης της 12 Μάρτη του τρέχοντος έτους 2018
Το ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, η ΠΣΕ το αντιμετώπισε πρώτη, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο φορέα και στις 2/12/2014 διοργάνωσε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, που έγιναν γνωστά σε όλους τους Ηπειρώτες είναι:
«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτυσης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστον επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών η χωρών. Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. Τέλος ζητήθηκε εγρήγορση από την ΠΣΕ και τους Ηπειρώτες στην διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του εθνικού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου ειδικά».
Η ΠΣΕ μετά την έναρξη των ερευνών διαπιστώνει ότι, καθίσταται αναγκαία η διερεύνηση, το κατά πόσον εφαρμόζονται οι συναφθείσες συμβάσεις μετά του
Ελληνικού Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας. Διοργανώνει ειδική ημερίδα στις 12/3/2018 με ειδικούς επιστήμονες για το θέμα.
Στην ημερίδα αυτή διαπιστώνεται η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της Ηπείρου με κάθε πρόσφορο μέσον και ειδικά η αναγκαιότητα για την έρευνα ύπαρξης και σε ποιες ποσότητες ορυκτού πλούτου της χώρας και εν προκειμένω των υδρογονανθράκων. Να μη προχωρήσει η έρευνα εάν δεν τηρηθούν οι περιβαλλοντολογικοί κανόνες και νόμοι προστασίας του απείρου ομορφιάς ηπειρώτικου τοπίου.
Από τη συζήτηση προέκυψε ακόμη ότι η περιβαλλοντολογική μελέτη δεν απαντά πλήρως στις ανησυχίες τους φόβους και τις αιτιάσεις της Ηπειρωτικής Αποδημίας και των Ηπειρωτών γενικότερα, όχι τόσο ως προς την έρευνα όσο ως προς την εξόρυξη,
Προτείνουμε να συσταθεί από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο
Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΕΠΙΤΡΟΠΗ παράλληλα με την έρευνα ,από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και από τις εμπλεκόμενες εταιρείες που θα τροποποιήσει και θα συμπληρώσει την περιβαλλοντολογική μελέτη ,έτσι ώστε να απαντά πλήρως στα ερωτήματα που έθεσε η ΠΣΕ προς τους ομιλητές στις 12 Μαρτίου 2018.
Στο βαθμό που αυτό δεν συμβεί η Πανηπειρωτική μαζί με τις αποδημικές οργανώσεις θα προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της σύμβασης.

Η εκδήλωση σε video με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

1-Προλόγισμα  του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Σ.Ε. Γιώργου Δόση
2-ομιλία: Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. (Υ.Π.ΕΝ.)3-ομιλία: Νίκος Γιαννούλης, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος.


4-ομιλία: Γιάννης Γρηγορίου Εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων Γενικός  διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ 


5-ομιλία: Σπύρος Παπαγρηγορίου περιβαλλοντολόγος Διευθύνων Σύμβουλος. της μελετητικής εταιρείας Enveco Α.Ε. που μελέτησε το οικολογικό πρόγραμμα βάσης των Εταιρειών Energean Oil και της Repsol που διενεργούν την έρευνα στο οικόπεδο Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.


6-ομιλία: Μιχάλης Μαρτσέκης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο


7-ομιλία: Αβραάμ Ζεληλίδης, γεωλόγος, πετρελαιολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών


8-ομιλία: Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


9-Παρέμβαση: Ιωσήφ Αθανασιάδης Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας


Δεν υπάρχουν σχόλια: