Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Εντυπωσίασε με την πιστή αναπαράσταση Μετσοβίτικου πανηγυριού ο σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων (φωτό&βίντεο)


Με επιβλητικό τρόπο, σαν και αυτόν που μόνο αυθεντικοί Ηπειρώτες γνωρίζουν, ο σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων παρουσίασε στιγμές από παραδοσιακό πανηγύρι στο Μέτσοβο, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στα Άνω Λιόσια.


Μέσα σε 15 λεπτά πέρασαν σαν ταινία στα μάτια του θεατή όλες εκείνες οι σκηνές που χαρακτηρίζουν ένα πανηγύρι στην περιοχή του Μετσόβου: ο χορός των κοριτσιών στην πλατεία, οι συγκαθιστοί χοροί με τους άνδρες να αρχίζουν το χορό με τις γκλίτσες στα χέρια, τα όργανα στο κέντρο του χορού, η συμμετοχή και η μύηση των παιδιών στο πανηγύρι, το παιδικό παιχνίδι αλλά και συμμετοχή του φωτογράφου – περιηγητή, που απαθανάτιζε τις στιγμές του πανηγυριού με αποκορύφωμα την αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων στο πανηγύρι μαζί με τους οργανοπαίχτες στο κέντρο καθιστοί.
Την ώρα που, με ιδιαίτερη ζωντάνια, οι χορευτές του συλλόγου παρουσίαζαν το δρώμενο, στη γιγαντοοθόνη της πλατείας προβαλλόταν φωτογραφία του 1932 από τη Μηλιά Μετσόβου, που έδειχνε την ίδια ακριβώς αναπαράσταση.
Να σημειωθεί, ότι η αναπαράσταση έγινε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και έρευνα του Κώστα Μήτση ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 στο Λος Άντζελες της Αμερικής, με τη συνεργασία του Βασίλη Κόντου, από το συγκρότημα Ελλήνων Ομογενών Olympians. Τους χορευτές συνόδεψε η ορχήστρα με τους Κώστα Μήτση στο τραγούδι, Κωνσταντίνο Λιόντο στο κλαρίνο, Βασίλη Αθανασιά στο βιολί, Ανδρέα Κούτση στο λαούτο και Πέτρο Παπαγεωργίου στα κρουστά.
































http://doxthi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: