Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Από φοιτητής του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (πήρε το πτυχίο με άριστα), δόκιμος μοναχός στη Μονή Γηρομερίου!


Από φοιτητής του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (πήρε το πτυχίο με άριστα), δόκιμος μοναχός στη Μονή Γηρομερίου! Ο Ζήσης Κοντός, ένας πολύ συνεσταλμένος και συνετός νέος, ιδιαίτερα επιμελής στα διαβάσματά του, ήρθε πριν χρόνια από την Κοζάνη για να σπουδάσει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα. Και την Παρασκευή 25 Μαΐου του 2018 πήρε το πτυχίο του. Μάλιστα ως αριστούχος, πρώτος στη βαθμολογία μεταξύ των συμφοιτητών του, εκφώνησε τον όρκο. Αυτό είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του. Το άλλο, το σπουδαιότερο, είναι ότι κατά την παραμονή του στη Θεσπρωτία, δεν έλαβε μόνο μόρφωση επιστημονική, αλλά και "μόρφωσιν ευσεβείας".
  Στη διάρκεια των σπουδών του  γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τους πατέρες της Μονής Γηρομερίου, που είναι σεμνοί και μετρημένοι. Κατόρθωσαν να του φέρουν άνοιξη στην ψυχή και να του αφαιρέσουν από αυτή τον καύσωνα και τη βαρυχειμωνιά. Έτσι κατάλαβε πως δεν υπάρχει ανώτερο πράγμα στην ψυχή, από το να αγαπά το Χριστό. Ό,τι ποθεί είναι στο Χριστό. Ο Χριστός έγινε το παν γι' αυτόν. Όλη η χαρά, όλη η ευφροσύνη, όλη η παραδεισιακή ζωή. 


Αντιλήφθηκε ότι όλα τα μεγαλεία τα έχει, όταν έχει το Χριστό μέσα του. Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σ' Αυτόν, γενόμενος μοναχός. Την ώρα της απονομής του πτυχίου του ήταν δίπλα του ο ιερομόναχος π. Σεραφείμ, εκ μέρους του ηγουμένου π. Μεθοδίου και του π. Αλεξίου. Και αισθανθήκαμε ότι ένιωθε πως ο δόκιμος μοναχός Ζήσης αναμετρήθηκε στην αποσταμένη εποχή μας με τις ευθύνες του. Και καλείται σε καιρούς χαλεπούς να μένει ασυμβίβαστος. Μέσα σ' έναν κόσμο συμβιβασμένο με την ψευτιά, να δώσει τη μαρτυρία του. Να ομολογήσει με παρρησία ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη αλήθεια, ο μόνος αληθινός Θεός, η ζωή, το φως και η μόνη ελπίδα του κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: