Σάββατο 19 Μαΐου 2018

«Ζωντανεύει» καλλιτεχνικά και πάλι η αρχαία Δωδώνη!


Ζωντανός και καλλιτεχνικά λειτουργικός για δεύτερο καλοκαίρι θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και κυρίως το αρχαίο θέατρο που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς του, φιλοξενώντας σημαντικά γεγονότα.

Μεταξύ άλλων, θα επιστρέψει στη Δωδώνη το Εθνικό Θέατρο προκειμένου να ανεβάσει στις αρχές Αυγούστου για μία και μοναδική φορά σ’ όλη την Ήπειρο, την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης, οι εκδηλώσεις του οποίου θα έχουν τον αρχαιολογικό χώρο στο επίκεντρό τους. Εξάλλου, στόχος του Δήμου Δωδώνης είναι η αξιοποίηση του συγκριτικού αυτού πλεονεκτήματος της περιοχής!

Πλούσιο πρόγραμμα
Eμπλουτισμένο θα είναι φέτος το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θεσμοθετήθηκε πέρυσι με στόχο αφενός να συμβάλλει στην ανάδειξη του σημαντικότερου μνημείου της Ηπείρου και αφετέρου να αποτελέσει σταθμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία του Δήμου Δωδώνης με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης.

Οι δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης σημείωσε με έμφαση πως «η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος Δωδώνης έχουν επιλέξει να επενδύσουν στον πολιτισμό, θεωρώντας ότι αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής. Και την επιλογή αυτή την στηρίζουμε με συνέπεια εκτιμώντας ότι αποτελεί βήμα εξωστρέφειας για την Δωδώνη και προσέλκυσης επισκεπτών. Και φέτος λοιπόν μέσα από ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, υψηλού επιπέδου, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο επίκεντρο για τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού».
Φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ θα είναι και φέτος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης. Ο Πρόεδρός του Γρηγόρης Γιαννάκης τόνισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί την κορυφαία στιγμή για τα δρώμενα του καλοκαιριού. Παράλληλα, σημείωσε πως το Πνευματικό Κέντρο θα ξεδιπλώσει μία σειρά πλούσιων εκδηλώσεων -μουσικών, θεατρικών κι άλλων- και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του Δήμου.

Το πρόγραμμα
Κορυφαία στιγμή για το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει η επιστροφή του Εθνικού Θεάτρου στην Αρχαία Δωδώνη. Θα είναι άλλωστε η μία και μοναδική παράσταση του Εθνικού στην Ήπειρο.
• Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 7 και 8 Ιουλίου με την διοργάνωση του ομαδικού - αναλυτικού συμποσίου «Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική - Αναλυτική Σκέψη: Οιωνός - Ερμηνεία - Πρόληψη». Το συμπόσιο συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης «S.H.Foulkes» και σ’ αυτό θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες με εγνωσμένη αξία και δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο βασικός κορμός των εργασιών θα διεξαχθεί σε χώρο εκδηλώσεων στην περιοχή της Δωδώνης, ενώ για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς, ένα μέρος του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο.
• Στις 30 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί στην αρχαία Δωδώνη η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ η οποία θα παρουσιάσει τα «Πορτρέτα Γυναικών» του Θοδωρή Λεμπέση. Η ορχήστρα αποτελείται από 40 μέλη και αποδίδει θεατρικά αποσπάσματα από την αρχαία γραμματεία αλλά και κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς.
• Κορυφαία στιγμή του φετινού καλοκαιριού θα είναι η παράσταση στις 5 Αυγούστου, της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, ενώ παίζουν οι Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστος Λούλης, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου και Νίκος Χατζόπουλος.
• Μία ακόμη κορυφαία θεατρική παραγωγή θα φιλοξενηθεί η Δωδώνη στις 12 Αυγούστου. Πρόκειται για την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη.
• Στις 26 Αυγούστου ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα γεμίσει με μουσική και ποίηση καθώς «Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα». Η γνωστή τραγουδίστρια - τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης - κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής και ο κιθαρίστας Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής. 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: