Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Φωτογραφίες- Βίντεο.Γευτήκαμε Ήπειρο και ηπειρώτικες πίτες, την Τετάρτη 23 Μαϊου 2018, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου Αττικής



Δείτε το βίντεο


Γευτήκαμε Ήπειρο και ηπειρώτικες πίτες την Τετάρτη 23 Μαϊου 2018, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, με τη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος «Chef’s Club”, διοργάνωσαν διαγωνισμό βράβευσης της καλύτερης ηπειρώτικης πίτας που παρασκεύασαν και προσέφεραν οι γυναίκες μέλη του .
Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπέορου, διοργάνωσε εκδήλωση βράβευσης της καλύτερης ηπειρώτικης πίτας που παρασκεύασαν και προσέφεραν οι γυναίκες μέλη του, τη Τετάρτη 23 Μαϊου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών, στην Ομόνοια.


Πρόκειται για εκδήλωση γευσιγνωσίας και οι συμμετέχουσες μαγείρεψαν και έψησαν πίτες από την Ήπειρο, οι οποίες στη συνέχεια, δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν και βραβεύτηκαν από τους εκπροσώπους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος «Chef’s Club”, με επικεφαλής τον Τάσο Τόη και τον Έκτωρα Ιωάννου, που αποτέλεσαν και μέλη της επιτροπής γευσιγνωσίας.



Στην συνέχεια, τα πιάτα, αλμυρά και γλυκά τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο μπουφέ, που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι και κατόπιν άρχισε το ηπειρώτικο γλέντι που καράτησε αρκετές ώρες..

Πρόκειται για δράση που στόχος της είναι, η προβολή της παραδοσιακής Ηπειρώτικης Κουζίνας, με τα γευστικά αριστουργήματα από απλά και λιτά υλικά, που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία.

Η μαγειρική είναι εκείνη που οδηγεί από την φύση στο πολιτισμό, τα υλικά μας φέρνουν πίσω στη φύση. Όσπρια σε ποτιστικά κηπάρια, σιτηρά σε ορεινά οροπέδια, στενά χωράφια με ξερολιθιές σε απότομες πλαγιές και πέτρινα αλώνια. Κυνήγια σε βαθύσκιωτα δάση. Μεγάλα κοπάδια σε ορεινά λιβάδια και ζεστά χειμαδιά.

Το φαγητό στην Ήπειρο γενικότερα εκφράζει τον τρόπο συμπεριφοράς των Ηπειρωτών ως μέσο πολιτισμού, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι.
Κορωνίδα της Ηπειρώτικης κουζίνας παραμένει η χειροποίητη πίτα, η οποία είχε και έχει και σήμερα, κεντρικό ρόλο για την Ηπειρώτισσα νοικοκυρά. Πίτες καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή τελετουργικές, νηστίσιμες ή αρτύσιμες, γρήγορες για να φιλέψουν τον επισκέπτη, πολύπλοκες τόσο, ώστε να κρίνουν τις μαγειρικές ικανότητες της νιόνυφης την επόμενη του γάμου. Πίτες ανοιχτές ή κλειστές, αλμυρές ή γλυκές, με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά. Η γλύκα της κολοκύθας, η στυφή γεύση του λάπατου, το αρωμάτων άγριων χόρτων του βουνού, η απλότητα του τυριού.




Tην εκδήλωση αυτή της Τετάρτης 23 Μαΐου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Κώστας Ζηκόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Γαβριήλ, ο Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Έφορος Πνευματικού Κέντρου Χριστόφορος Τζαρτζούλης, το μέλος του Δ.Σ.  της ΠΣΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας  Μάκης Κιάμος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Αλέξης Τσέκας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων Γρηγόρης Άρμπιρος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κόνιτσας Μιχάλης Μαρτσέκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζάγκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δημήτρης Σούκης, ο Αντιπρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Δημήτρης Δάλλας και Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου Ναπολέων Γκόντος, αντιπροσωπείες από τους: Σύλλογο Ηπειρωτών Παιανίας, Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, Ένωση Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου, Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, Σύλλογο Ηπειρωτών Παλλήνης,  Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών και Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, εκπρόσωποι πολλών ηπειρώτικων Αδελφοτήτων, αντιπροσωπεία της Ρουμελιώτικης Εστίας Αθήνας, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αποδήμων Θρακιωτών Παιανίας, ο λαογράφος Χρήστος Τούμπουρος και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.
Την εκδήλωση κάλυψαν μουσικά ''Οι Λαλητάδες'', χόρεψε το χορευτικό του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου και τραγούδησε το Πολυφωνικό Κοσσοβίτσας Βορείου Ηπείρου.


Κάλυψαν οπτικά την εκδήλωση, ο Γρηγόρης Ζαφείρης, για λογαριασμό του ''Όλο Δυτικά'' και του ΑΡΤ TV και ο Χριστόφορος Ευθυμίου για το www.romiazirou.blogspot.gr

Και του χρόνου












































































































































































































































Φωτο- Βίντεο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: