Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Οι Βουλιαράτες Αργυροκάστρου τίμησαν την 104η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. ΦΩΤΟΤο Σάββατο 12 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην σημαιοστολισμένη πλατεία Αγίου Κοσμά, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, εκδήλωση για την 104η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δρόπολης, η Κοινότητα Βουλιαρατών και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, παραβρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι των Βουλιαρατών και των γύρω χωριών, καθώς και Βορειοηπειρώτες και φίλοι της Β. Ηπείρου που ήρθαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα.

Το παρόν στην πλατεία Αγίου Κοσμά, στο Μνημείο των Εκπαιδευτικών της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας που μαρτύρησαν την περίοδο 1944 - 1990, έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομού Αργυροκάστρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους παρεβρισκόμενους χαιρέτισε πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας.
 

Την επετειακή εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Ορέστης Κουρεμένος. 


Η εκπαιδευτικός Ευτυχία Παππά διάβασε μία σύντομη ιστορική αναδρομή με την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος και την διεξαγωγή του Αυτονομιακού Αγώνα του 1914, που οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Σημείωσε επίσης ότι Έλληνες δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των 99 χωριών που αναγνωρίζει το αλβανικό κράτος αλλά ο Ελληνισμός στην Β. Ήπειρο έχει ιστορικά πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι Εθνικοί Ευεργέτες και οι ηγέτες του Αυτονομιακού Αγώνα κατάγονταν κυρίως από την Λιτζουριά, καθώς και από την Πρεμετή, την Χιμάρα και την Κορυτσά.  

Ο εκπαιδευτικός Σταύρος Γκίνος απηύθυνε επίκαιρη ομιλία, περιγράφοντας τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, όπως την πληθυσμιακή και γεωγραφική αλλοίωση, την μη αναγνώριση της ελληνικότητας των κατοίκων πολλών βορειοηπειρωτικών περιοχών, τον περιορισμό της ελληνικής γλώσσας στην Παιδεία και τον δημόσιο λόγο, την υφαρπαγή εκτάσεων που ανήκουν σε Έλληνες από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, την τρομοκράτηση των Ελλήνων κ.α.
Ανέφερε επίσης τους τομείς στους οποίους οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται να έχουν αυτοδιαχείριση στις περιοχές που αποτελούν πλειοψηφία όπως στο ιδιοκτησιακό, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, την διαχείριση των φυσικών πόρων και την αυτοδιοίκηση. 

Στον χαιρετισμό του ο υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Δρόπολης Δημήτρης Μεϊντής είπε: "Είμαστε εδώ, θα είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για να τιμούμε αυτή την ημέρα και στα 104 χρόνια και να είμαστε πάντα γεροί και δυνατοί ώστε αυτή την επέτειο να συνεχίζουμε να την τιμούμε". 

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βουλιαρατών Δημήτρης Κουρεμένος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την 104η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου για την πρωτοβουλία και την συνεργασία στην πραγματοποίηση της συγκέντρωσης και ειδικά "όσους διήνυσαν 500 χιλιόμετρα για να βρεθούν εδώ και να συμπαρασταθούν σε εμάς για τα δικαιώματα που διεκδικούμε τόσα χρόνια".

Ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος δεν έκανε όσα έπρεπε για την Βόρειο Ήπειρο, παράλληλα όμως απηύθυνε έκκληση να μην αδειάσει από Έλληνες αυτός ο τόπος που έχει ελληνική ιστορία χιλιάδων ετών. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενότητας μεταξύ των Βορειοηπειρωτών σε μία κεντρική εθνική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα οικοδομούνται θεσμοί σε κάθε επίπεδο οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ένα καθεστώς αυτονομίας με καλύτερους όρους ανάπτυξης όπως ισχύει για διάφορες εθνικές μειονότητες σε κράτη της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσε, θα έχει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δυνατότητες επιβίωσης στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο κ. Περδίκης δώρισε στον υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου Δρόπολης Δημήτρη Μεϊντή και στον Πρόεδρο της Κοινότητας Βουλιαρατών Δημήτρη Κουρεμένο τιμής ένεκεν και ως ανάμνηση της εκδήλωσης, το βιβλίο του Διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου Ιωάννη Παπαφλωράτου "Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου μέσα από άγνωστα ντοκουμέντα". 

Στεφάνια στο Μνημείο της πλατείας Αγίου Κοσμά κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης και από κοινού ο υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Δρόπολης Δημήτρης Μεϊντής με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Βασίλη Λαχανά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του ύμνου της Αυτονόμου Ηπείρου από τον κ. Μόντη Κολίλα και τον εθνικό ύμνο. Δεν υπάρχουν σχόλια: