Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

H Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών την Τετάρτη 30 Μαϊου 2018 παρουσιάζει το βιβλίο του Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη ''Ελλάς-Έλληνες. Αρχέγονη πρωτολαλιά. Γλώσσα-Διάλεκτοι-Ιδιώματα. στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15.


H Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Τετάρτη 30 Μαϊου 2018, ώρα 18.30', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, παρουσιάζει το βιβλίο του Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη ''Ελλάς-Έλληνες. Αρχέγονη πρωτολαλιά. Γλώσσα-Διάλεκτοι-Ιδιώματα. Τόμος Β''.




Στη νεότερη ιστορία μας, υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί Έλληνες που νιώθουν βαθιά το χρέος της έρευνας του παρελθόντος της πανάρχαιας ιστορίας μας, που νιώθουν βαθιά το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που ο καθένας από μας φέρει.Ο Αριστέας Γραμμόζης είναι ένας από αυτούς. Περήφανος για την Βλάχικη καταγωγή του, αφιέρωσε 40 χρόνια στην έρευνα του γλωσσικού ιδιώματος των Αρειμενίων Ελλήνων Βλάχων. Λόγω της ιδιομορφίας τους έχουν κρατήσει αυτούσιες και ζψντανές πάνάρχειες μνήμες, λέξεις και έθιμα που χρησομοποίησε ο Έλλην άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια, τα οποία αποκαλούμε ''μυθικά χρόνια''.

Στα βιβλία του ο Αριστέας Γραμμόζης παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για την ελληνικότητα όχι μόνο του Βλάχικου Ιδιώματος, αλλά και πολλών άλλων γλωσσών, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απότοκοι της Λατινικής ή ακόμη της ονομαζόμενης ΙνδοΕυρωπαϊκής γλώσσας. Με αυτό το πόνημα καθίσταται σαφές ότι πίσω από πολλές λέξεις ελληνικές και μη, κρύβεται μιά μεγάλη ιστορία, με προεξάρχοντα τον ρόλο της γλώσσας μας, στον σχηματισμό και την ετυμολογία πολλών άλλων γλωσσών. Με γλωσσολογικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα ο Αριστέας Γραμμόζης αποδεικνύει ότι λέξεις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους είναι το αποτέλεσμα της παραφθοράς συν τω χρόνω ή φυσιολογικής μετεξέλιξης, μέσω της χρήσης ή επένθεσης γραμμάτων, λόγω διαφορετικών διαλέκτων της αρχαίας ελληνικής.

Το έργο "Οι Έλληνες - Αρειμένιοι Βλάχοι" αποτελεί ένα απαραίτητο και πολύτιμο εργαλείο για κάθε κατ' επάγγελμα φιλόλογο, αλλά και για κάθε φιλόλογο που ερευνά την ελληνίδα φωνή. Η ιστορία της ελληνικής φωνής και γραφής δεν μας έχει ειπωθεί ορθά και καθ' ολοκληρίαν και το κενό αυτό έρχεται να αποκαταστήσει το βιβλίο αυτό, που συνεγράφη από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει 40 έτη της ζωής του στην έρευνα και καταγραφή των απαρχών της. Για εμένα υπήρξαν αποκαλυπτικές και συγκλονιστικές οι πληροφορίες που μας παρέδωσε με το πρώτο βιβλίο του και παραδίδει και τώρα με το νέο.. Εκφράζω τον θαυμασμό μου στον κύριο Αριστέα Γραμμόζη και του εύχομαι δύναμη και φώτιση στο αξιόλογο έργο του, καθώς και στις εκδόσεις "Αιγηίς" που προβάλλουν την εν λόγω προσπάθεια.


Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες ότι είστε μην ξεχνάτε,
δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε
και σε όσους ήρθαν,πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Κωστής Παλαμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: