Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η Πρέβεζα τίμησε την επέτειο της ανατίναξης του Ναρκαλιευτικού ''Πηνειός''




Με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση   τιμήθηκε και φέτος  η επέτειος της ανατίναξης  του Ναρκαλιευτικού Πηνειός  ένα γεγονός που σημάδεψε τη νεώτερη ιστορία της Πρέβεζας.
Ήταν 24 Οκτωβρίου 1945 όταν κατά την εκκαθάριση ναρκοπεδίου στην είσοδο του Λιμανιού της Πρέβεζας, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο “Πηνειός”, προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο βυθίστηκε σε λίγα λεπτά συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο 22 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, ενώ διεσώθη μόνο ένα μέλος του πληρώματος.



Το παρόν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε Πρέβεζας   εδωσαν  οι τοπικές αρχές  (ανάμεσά τους ο   εκπρόσωπος της  Περιφέρειας  Ηπειρου Βασίλης Γιολδάσης, ο βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης , ο πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου Πρέβεζας Κοσμάς Κορωναίος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου   Ευάγγελος Συγκούνας), εκπρόσωποι  στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας , σύλλογοι, φορείς  αλλά και αρκετοί μαθητές.


Καθοριστική στην αναβάθμιση της τελετής ήταν η συμβολή  του Παραρτήματος Πρέβεζας της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών   Ναυτικού  η οποία προσκάλεσε περισσότερα από 5Ο  μέλη  της από τον Πύργο, την Κέρκυρα, την Αρτα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες.
Οπως τόνισε  ο εκπρόσωπος της Ενωσης  για την Πρέβεζα  Διονύσης Παππάς  αυτό είναι μόνο η αρχή  των  προσπαθειών που καταβάλλει η Ενωση έτσι ωστε η συγκεκριμένη επέτειος να πάρει την αίγλη που της αξίζει.


Η τελετή  ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση  ενώ   το χρονικό της  24ης Οκτωβρίου του 1945   ξεδίπλωσε ο  Ελευθέριος Λαζοκίτσος  αξιωματικός εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού . Ακολούθησε προσκλητήριο  νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.



Η Ενωση Αποστράτων μετά το τέλος της εκδήλωσης  παρέθεσε καφέ στον χώρο του Δημοτικού Καφενείου  ενώ απένειμε ένα θυρεό στον Δήμο της Πρέβεζας (τον οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ευάγγελος Συγκούνας) προκειμένου να τιμήσει διαχρονικά τον Δήμο και τις  υπηρεσίες του για την συντήρηση του χώρου του Μνημείου. 
Η βύθιση του Ναρκαλιευτικού Πηνειός αποτελεί ένα ιδιαίτερα γνωστό γεγονός σε όλη την χώρα και κυρίως στον τόπο καταγωγής των ατόμων που αποτελούσαν το αδικοχαμένο πλήρωμά του. 
Το ναρκοπέδιο της Πρέβεζας κάλυπτε μία θαλάσσια περιοχή 60 τετραγωνικών μιλίων και εκτείνονταν από τις βόρειες ακτές της Νήσου Λευκάδος έως την παράλλαξη της άκρας Καστροσυκιά, στην Πρέβεζα. Οι νάρκες ήταν γερμανικής κατασκευής (τύπου GX, ενεργοποιούμενες δια επαφής με 330 λίβρες εκρηκτική γόμωση)1, αγκυροβολημένες και απείχαν 3 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Αλιεύτηκαν συνολικά 64 νάρκες. Η αποστολή εκκαθάρισης του ναρκοπεδίου αυτού υλοποιήθηκε από στολίσκο ναρκαλιευτικών του Βασιλικού Ναυτικού, στα τέλη του Οκτώβρη του 1945 και διήρκεσε έναν περίπου μήνα.
Το Κέντρο Βάρους της επιχείρησης αυτής ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης και ο αντικειμενικός σκοπός της αποστολής προσδιορίζονταν στην οριστική απελευθέρωση του λιμένα Πρεβέζης και της συνακόλουθης ναυσιπλοΐας.Δυστυχώς το Ναρκαλιευτικό ΠΗΝΕΙΟΣ το πρωί της 24ης Οκτωβρίου, προσέκρουσε σε νάρκη – δεξιά της πρύμης του, ανατινάχθηκε και βυθίστηκε τάχιστα, παρασύροντας στον υγρό του τάφο τα είκοσι δύο από τα είκοσι τρία μέλη του πληρώματος .


Δεν υπάρχουν σχόλια: