Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Κινείται για να αλλάξει την ονομασία «Πρέβεζα» στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ακτίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος


Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος:

«Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετό καιρό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας να αλλάξει η, εκ παραδρομής, διεθνής χρήση της ονομασίας του Αεροδρομίου Ακτίου, από «Αεροδρόμιο Πρέβεζας» όπως αναφέρεται σήμερα, τόσο στα αεροδρόμια και τα voucher των επισκεπτών όσο και στις ταμπέλες ακόμη της Ιόνιας Οδού.
Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε αρχικά έγγραφη ενημέρωση και εμπεριστατωμένο  αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Χριστίνας Σταρακά, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Αθανάσιο Βούρδα, το Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας, κ. Γεώργιο Αποστολάκη και το Διοικητή ΥΠΑ, κ. Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, στο ΥΠΟΜΕΔΙ μέσα σε εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα. Εκεί βεβαιώθηκε η πρόθεση όλων των πλευρών για αποκατάσταση της ορθής ονομασίας του “Αεροδρομίου Ακτίου”.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, η διαδικασία έχει πλέον ξεκινήσει και, παρότι απαιτείται ικανός χρόνος ώστε να αλλάξουν οι ονομασίες σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται τελικώς να επέλθει η τροποποίηση και ορθή χρήση της ονομασίας του αεροδρομίου ώστε να αναφέρεται στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου ανήκει.
Το έγγραφο το οποίο είχε αποστείλει η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:
Όπως θα γνωρίζετε εδώ και αρκετά χρόνια το αεροδρόμιο του Ακτίου φέρει, εκ παραδρομής, την διεθνή ονομασία «PVK-Preveza Airport» σε ότι αφορά την ΙΑΤΑ, ενώ στην δεύτερη κωδική ονομασία της ICAO η κωδική ονομασία του είναι «LGPZ» με τα δύο τελευταία γράμματα να παραπέμπουν, επίσης, στην Πρέβεζα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα voucher των επισκεπτών να έχουν ως αναγραφόμενο προορισμό τελικά την Πρέβεζα και την Ήπειρο. Στη δε, σήμανση της Νέας Οδού δίπλα από την γραφική απεικόνιση του αεροδρομίου υπάρχει και πάλι η λέξη «Πρέβεζα».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο, είχε την χαρά πρόσφατα να δει να παίρνει σάρκα και οστά μια μεγάλη επένδυση από την διεθνούς εμβέλειας εταιρία Fraport.
Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεσμευτεί να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για σχέδιο δημιουργίας γραφείων πληροφόρησης και υποδοχής τουριστών ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας έχει δηλώσει πως «στόχος μας είναι η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και η παραμονή των τουριστών στη Δυτική Ελλάδα μέσω των δύο σημαντικών πόλων της περιοχής μας, του Αράξου και του Ακτίου», κάτι που συνάδει απόλυτα με τα επενδυτικά σχέδια τόσο της Fraport όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των πυλών εισόδου τουριστών, μέσω αέρος, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση των υφιστάμενων οδικών αρτηριών που συνδέουν τα αεροδρόμια με τις γειτονικές περιοχές και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
Ήδη, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με το μεγάλο οδικό αναπτυξιακό έργο που ενέταξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την οδική σύνδεση της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα σε δύο σημαντικά τμήματα: από Βόνιτσα μέχρι και την είσοδο του νησιού και από Άκτιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, έργο που θα ξεκινήσει άμεσα να εκτελείται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Εμείς στην Π.Δ.Ε και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας θεωρούμε πως πρόκειται για εθνικής σημασίας προσπάθεια καθώς τα νέα μεγάλα οδικά δίκτυα της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού μπορούν, συνδυαζόμενα με το Αεροδρόμιο Ακτίου, να αναβαθμίσουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου.
Προσβλέπουμε, λοιπόν,  στο να προχωρήσει άμεσα το αίτημα τροποποίησης της ονομασίας του αεροδρομίου Ακτίου, το οποίο ανήκει χωρικά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και  πρέπει να υπάγεται και τυπικά σε αυτήν.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, έτσι ώστε να γίνει τροποποίηση και ορθή χρήση της ονομασίας του αεροδρομίου Ακτίου, ώστε να αναφέρεται στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου ανήκει.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτ/νίας
Χριστίνα Σταρακά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: