Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Πολύγυρος Ιωαννίνων: Γάμος ...σαν σε παραμύθι. Πήγαν με τ' άλογα στην εκκλησιά!


Ενας γάμος βγαλμένος απο παραμύθι έγινε το απόγευμα του Σαββάτου ,στο χωριό Πολύγυρος Ιωαννίνων .
Το ραντεβού της ζωής τους έδωσαν  στις 19.00',  στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής , ο Λάμπρος Κασκάνης απο τον Πολύγυρο Ιωαννίνων  και η Χριστίνα Δροσινού απο τη Βέροια.

Ο γάμος τους έγινε ανήμερα την εορτής της Μεγαλομάρυρος Αγίας Κυριακής , με όλο το χωριό να γιορτάζει!


Η αγάπη και ο ισχυρός δεσμός τόσο της Χριστίνας όσο και του Λάμπρου ,για τα άλογα τους συνόδεψε στην πιο σημαντική μέρα της ζωής τους .
Το ζευγάρι ξεκίνησε απο το σπίτι  του γαμπρού  για την εκκλησιά πάνω στα άλογα,διανύοντας μια απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου   ,με τους κατοίκους του χωριού να βγαίνουν στις αυλές και να δίνουν τις ευχές τους!
Το  καφέ  άλογο του Λάμπρου και το άσπρο της απαστράπτουσας νύφης ,έφτασαν μετά απο λίγη ώρα έξω στον Ιερό Ναό εν μέσω χειροκροτημάτων ,χαρίζοντας εικόνες που οι καλεσμένοι θα έχουν να θυμούνται για πολύ καιρό ...


Η επιλογή των αλόγων για τον συγκεκριμένο γάμο κάθε  άλλο παρά τυχαία ήταν ,αφού η ζωή του ζευγαριού  έχει σημαδευτεί απο την λατρεία που τρέφουν και οι δυο τους για τα περήφανα ζώα.

Αυτή η  αγάπη  μάλιστα του Λάμπρου  τον ώθησε να μάθει την τέχνη του πεταλωτή  και να ανοίξει και  δικό του κατάστημα με είδη ιππασίας στα Ιωάννινα.


Το επάγγελμα του πεταλωτή ως γνωστό έχει σχεδόν εκλείψει ,αφού οι παλιοί τεχνίτες που το διδάχθηκαν απο τους πατεράδες τους , έχουν  πλέον χαθεί .
Στις μέρες μας τη θέση τους έχουν πάρει  λιγοστοί εξειδικευμένοι επαγγελματίες που δεν διδάχθηκαν την τέχνη απλά εμπειρικά ,αλλά τη σπούδασαν στο εξωτερικό ,αποκτώντας επιστημονική κατάρτιση ,που τους βοηθά να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ,στα άλογα και άλλα ιπποειδή.
Ανάμεσα στους  λιγοστούς πεταλωτές που υπάρχουν στην Ελλάδα  είναι και ο Δημήτρης Κασκάνης ,ο οποίος ορμώμενος απο τον ισχυρό του δεσμό και τη μαγική του σχέση με τα άλογα, μετέβη στη Γερμανία  εκεί όπου επι τρία χρόνια σπούδασε την τέχνη του πεταλωτή.


Σημειώνεται  ότι, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή, ενώ   όσοι  θέλουν  να σπουδάσουν την εν λόγω τέχνη κατά κύριο λόγο μεταβαίνουν  στο εξωτερικό και κυρίως στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Γαλλία!


Ετσι σήμερα  για τους  δύο αυτούς ερωτευμένους  ανθρώπους που αποφάσισαν να ενωθούν  εις σάρκαν μια, με κουμπάρο τον Γιώργο Παπασπύρο και τη σύζυγό του Εύη, ήταν αδιανόητο να μην έχουν μαζί τους, τον  άλλο μεγάλο έρωτα της κοινής τους, πλέον ζωής...




Δεν υπάρχουν σχόλια: