Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων Θεσπρωτικού εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καλαντζής: Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που θ' αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Θεσπρωτικού

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ήπειρος 2014 -2010” εντάχθηκε το έργο: «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό Θεσπρωτικού της Τ. Κ. Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 1.865.500 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καρχιμάνης και ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής. To συνολικό μήκος της διασωλήνωσης φτάνει τα 7594 μ.,
Σε σχετική του δήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, σημείωσε: «Ως Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία όλων των Δήμων, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση σε αυτό τον άξονα, (του Περιβάλλοντος) να δουλέψουμε τα μέγιστα. Δεν νοείται προστασία του Περιβάλλοντος χωρίς έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, δεν νοείται τουρισμός χωρίς τέτοια έργα.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ζηρού. Με το συγκεκριμένο έργο λύνουμε ένα χρόνιο ζήτημα στην περιοχή του Θεσπρωτικού. Το πρόγραμμα που εντάχθηκε το έργο είναι ανταγωνιστικό. Σκοπός της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι και όσα άλλα έργα είναι ώριμα να υλοποιηθούν, ώστε να μην έχει η Ήπειρος κανένα πρόβλημα στις αποχετεύσεις και στους βιολογικούς καθαρισμούς».
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, από την πλευρά του ανέφερε: «Ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Θεσπρωτικού. Όπως γνωρίζετε είναι ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, συνεκτικά δομημένος και όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούνταν προβλήματα στη διαχείριση των λυμάτων. Ο Δήμος έχει εκπονήσει τη μελέτη του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων, την ωρίμασε, την κατέθεσε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου με τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.
Οφείλω να πω ότι το Θεσπρωτικό, παρόλο που δεν είναι οικισμός άνω των 2.000 κατοίκων, στο σχεδιασμό θα εξυπηρετηθεί από το βιολογικό καθαρισμό του Λούρου. Έχει κατασκευαστεί ο βιολογικός του Λούρου καθώς και το εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς των λυμάτων από το Θεσπρωτικό προς το βιολογικό. Οπότε θα καταστεί και η λειτουργία του βιολογικού βιώσιμη. Γιατί όπως ξέρετε, η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πρέπει να είναι βιώσιμοι, σύμφωνα με τα ανταποδοτικά τέλη. Ο κόσμος πληρώνει τα τέλη και θέλει οι βιολογικοί καθαρισμοί να δουλεύουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπάρχουν στις μελέτες.
Έτσι λοιπόν θα ολοκληρωθεί όλο αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πάνω από όλα είναι ένα έργο περιβάλλοντος που εξυπηρετεί ιδιαίτερα την περιοχή του Θεσπρωτικού.
Παράλληλα, είμαστε σε ευχάριστη θέση γιατί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στη Φιλιππιάδα με την ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων, ολοκληρώνεται στους επόμενους  δύο μήνες. Οπότε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού στο μέλλον θα εξυπηρετείτε με βιολογικούς καθαρισμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητα, έργα υποδομής ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στο 'αύριο', να προσεγγίσουμε επενδύσεις και να προστατέψουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: