Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για την κατάσταση στο ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ανακοίνωση για την κατάσταση στο ΔΣ της ΠΣΕ
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. συνεχώς ξεπερνά τον εαυτό της
Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΠΣΕ 21/9 και 2/10/2017 θα μείνουν ως μνημεία της καταπάτησης κάθε έννοιας συμπατριωτικής λειτουργίας. Με την κορύφωση της αλαζονείας και του ετσιθελισμού, η δημοκρατική διαδικασία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ, βρίσκεται στον κάλαθο των αχρήστων. Προφανώς δεν μιλάμε για την τήρηση του καταστατικού που το έχουν καταντήσει πια κουρελόχαρτο.
Τυφλωμένοι από την θεσιθηρία τους, αδιαφορούν αν με την μονοπαραταξιακή πολιτική της απραξίας και αποκλεισμού των αδελφοτήτων, έχουν ήδη διπλασιάσει το οικονομικό χρέος, αναζητώντας την λύση ακόμα και στη νέα περικοπή μισθών στους απλήρωτους, εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμενους της Π.Σ.Ε.

Πάνε το καράβι ίσια στα βράχια
Χωρίς, βέβαια, να σταματούν να περιφέρονται φωτογραφιζόμενοι από εκδήλωση σε εκδήλωση. Οι καρέκλες τους να’ ναι καλά, ο απύθμενος καρεκλοκενταυρισμός τους να χορτάσει!
Η “Ηπειρωτική Συσπείρωση” απέναντι στην κατάσταση αυτή και, κυρίως, απέναντι στις διαφαινόμενες προοπτικές που απειλούν όχι το μέλλον πια, αλλά το παρόν της Πανηπειρωτικής, πήρε μια ύστατη πρωτοβουλία για την αποκατάσταση μιας στοιχειώδους δημοκρατικής και συμπατριωτικής λειτουργίας, μέσα από την άμεση ανασυγκρότητη του Προεδρείου σε αναλογική, αντιπροσωπευτική βάση και ταυτόχρονα τη χάραξη κοινού προγράμματος σωτηρίας της Πανηπειρωτικής. Για την πρόταση αυτή ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αφού με τον στενό του κύκλο την απέρριψε, δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει ούτε καν το Δ.Σ.! Και όταν το στέλεχος της “Η.Σ.” που είχε την πρωτοβουλία, ξεκίνησε την ενημέρωση, τα μέλη της πλειοψηφίας είχαν εντυπωσιακές αντιδράσεις. Άλλοι ζητούσαν να συγκληθεί άμεσα Δ.Σ. με το θέμα αυτό, άλλοι παζάρευαν μεταξύ τους (ανοιχτά!!!) για την αλλαγή αξιωμάτων και άλλοι έμειναν απλά άφωνοι!!

Όσα ζούμε στο Δ.Σ. της Π.Σ.Ε είναι πραγματικά ανεκδιήγητα!
Καταρρακώνεται στις συνεδριάσεις του ΔΣ το κύρος, η ιστορία, ό τι πρεσβεύει, μέσα από τη διαχρονική της προσφορά, η Πανηπειρωτική στη συνείδηση των αποδήμων Ηπειρωτών.
Η κατάσταση που επικρατεί στο ΔΣ της ΠΣΕ και έχει τις συνέπειες που γνωρίζουμε σε όλες τις δράσεις της, είναι πραγματικά ανυπόφορη. Δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει την σκέψη του, την γνώμη του χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους διακοπή, ένταση, διαξιφισμός, χαρακτηρισμός κλπ. Δεν είναι εύκολο να τοποθετηθεί κάποιος όταν αντιμετωπίζεται με τέτοιο τραμπουκικό τρόπο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία που να τηρείται, κανένα χρονοδιάγραμμα. Ατέρμονες συζητήσεις που κρατάνε ώρες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τα πρακτικά είναι επιεικώς απαράδεκτα, δεν ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στη συζήτηση, και δεν υπάρχει κανενός είδους στοιχειώδης καταγραφή των ψηφοφοριών. Σε ένα κλίμα που απάδει συχνά από αυτονόητες προβλέψεις δημοκρατίας και πολιτισμού, δοκιμάζοντας κάθε έννοια συμπατριωτικού ήθους. Εισηγήσεις από το προεδρείο δεν κατατέθηκαν ποτέ γραπτά. Οι εισηγήσεις που σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση καταθέτει η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρέπει στην κυριολεξία να γίνει μάχη επί μήνες για να έλθουν για συζήτηση και εν γένει απορρίπτονται χωρίς αιτιολογία.
Όσα «αποφασίζονται» στο Δ.Σ., όπως στον πρόσφατο πολιτιστικό προγραμματισμό, έρχονται χωρίς καμία εισήγηση για το περιεχόμενο, την ουσία και την μορφή τους, στριμωγμένα σε ανερμάτιστες εισηγήσεις, χωρίς περιθώρια διαλόγου και απόφασης επί της ουσίας, με το άγχος να εκπληρωθούν τα «ταξίματα» δεξιά - αριστερά, εκβιάζοντας αποφάσεις, χωρίς καν την ύπαρξη απαρτίας!!! Γιατί χωρίς απαρτία, αποφασίστηκαν η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων στο Χαϊδάρι, στον Άγιο Δημήτριο, με τον Δήμο Αρταίων. Και με παράκαμψη του ζητήματος απαρτίας που έθεσαν τα μέλη της Η.Σ.
Όσα αποφασίζονται στο Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. συχνά έχουν από τα πριν αναγγελθεί από τα περιφερόμενα και φωτογραφιζόμενα, μέλη του Προεδρείου σε κατά τόπους εκδηλώσεις. Όπως πρόσφατα ανακοινώθηκαν εκδηλώσεις που δεν είχαν καν συζητηθεί στο Δ.Σ. και, που φυσικά, χωρίς απαρτία, το επόμενο Δ.Σ. κλήθηκε να επικυρώσει, παρά τις ενστάσεις και τις καταγγελίες και μέλους της πλειοψηφίας για την επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική. Με ανάλογο τρόπο, η πλειοψηφία απέστειλε επιστολή προς το Φεστιβάλ Αθηνών ως Πανηπειρωτική, για την παραχώρηση του Ηρωδείου, με ένα περιεχόμενο μνημειώδες ως προς την πολιτιστική του αντίληψη, χωρίς φυσικά να έχει συζητηθεί τίποτε για το περιεχόμενο αυτό στο Δ.Σ. που, από ό,τι φαίνεται, συγκαλείται μόνο και μόνο ως πρόφαση σε ανάλογες «αμαρτίες».
Όσα αποφασίζονται στο Δ.Σ., το Προεδρείο τα διασκευάζει όπως θέλει, δίχως να ρωτήσει κανέναν και με το έτσι θέλω. Πρόσφατο παράδειγμα, η εκδήλωση που, δίχως απαρτία, «αποφασίστηκε» να συνδιοργανωθεί με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου για την επερχόμενη εθνική επέτειο, από το Χαϊδάρι της «απόφασης» μεταφέρθηκε με άλλη μορφή και περιεχόμενο στο Πνευματικό Κέντρο, άγνωστο (;) από ποιόν.
Όσα ακούμε στο Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., όταν δεν εγγράφουν νέες μαύρες σελίδες στην ιστορία της, παράγουν απίστευτα ανέκδοτα που δύσκολο να τα πιστέψει κάποιος, αν δεν παρακολουθεί αυτές τις μνημειώδεις διαδικασίες του από κοντά.
Με την αλαζονεία τους στα ύψη, πρότειναν τη βράβευση συμπατριώτη λογοτέχνη που δεν ήξεραν το έργο του, δεν ήταν σε θέση να τον αναγνωρίσουν, συγχέοντάς τον με συνονόματο, αναζητώντας τον στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μην έχοντας πραγματικό λόγο, προσπαθούν να υλοποιήσουν, τις προτάσεις της «Η.Σ.», που ομόφωνα ψηφίστηκαν στην εκλογοπολογιστική συνέλευση του 2016, όπως για την εκδήλωση της Π.Σ.Ε. στο Ηρώδειο και την βράβευση του συγκεκριμένου λογοτέχνη αλλά με τρόπο εξόφθαλμα κακέκτυπο και διαστρεβλωτικό στο περιεχόμενο και τη μορφή ευτελίζοντας τις ίδιες τις προτάσεις.
Τα ίδια ισχύουν όπως στον πολιτισμό και στα ζητήματα της Ηπειρωτικής αποδημίας (φορολογικά συλλόγων) και της Ηπείρου (διόδια, απόβλητα, υδάτινοι πόροι, υδρογονάνθρακες …). Ποιος να το έλεγε ότι αυτά συμβαίνουν στην Πανηπειρωτική με την πολύχρονη πολιτιστική προσφορά! Ποιος να το έλεγε ότι αυτή η ανεκδιήγητη πλειοψηφία λειτουργεί έτσι στο όνομα της Πανηπειρωτικής, αμαυρώνοντας τέτοια διαδρομή και ιστορία!

Δεν έχουν το ηθικό και ούτε πρακτικά το ανάστημα να διοικούν την ΠΣΕ.
Πρέπει να φύγουν
Ό,τι συμβαίνει πια στην Π.Σ.Ε βαρύνει αποκλειστικά αυτή την ανεκδιήγητη πλειοψηφία που στου κακού τη σκάλα δε βρίσκει τον πάτο.
Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση», τιμώντας την ψήφο των συμπατριωτών, στρέφει το μέτωπο της δράσης της στην πραγματική αποδημία, στις Αδελφότητες, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, εκεί όπου υπάρχει ελπίδα να αναστραφεί αυτή η κατάσταση που ταλανίζει τον κορυφαίο συλλογικό μας φορέα, αυτή που φέρνει στον νου τη φράση του Σαίξπηρ από τον «Άμλετ», γειτνιάζοντας την μακρινή Δανία με την οδό Κλεισθένους:
Κάτι σάπιο ελλοχεύει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”
Στην ΓΣ της ΠΣΕ το θέσαμε πεντακάθαρα. Δεν υπάρχει περιθώριο με ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΣΕ. Πρέπει να καταψηφιστεί. Δεν είναι μόνο ποσοτικό το θέμα, αλλά κυρίως ποιοτικό. Δεν υπάρχει ΘΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
Διαχωρίζουμε ρητά και κατηγορηματικά τη θέση μας με τις ενέργειες της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΣΕ. Είμαστε αντιπολίτευση στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά, στις παραβιάσεις του καταστατικού, στη δράση των δημοσίων σχέσεων, στην προσχώρηση της λογικής της εμπορευματοποίησης της παράδοσης, στους εθνικιστικούς κρωγμούς, στην απαξίωση των αδελφοτήτων που θεωρούνται ψήφοι μόνο για την εκλογή των παραγόντων αυτών.
Είμαστε με σαφήνεια, με όλες μας τις δυνάμεις, ακόμη πιο οργανωμένα, πιο συλλογικά, πιο δημοκρατικά, πιο δυναμικά με τη δράση των αδελφοτήτων στο φορολογικό-διοικητικό, για τα απόβλητα, για τον πολιτισμό, για την παράδοση, για γνήσια λαϊκά Ηπειρώτικα πανηγύρια, για την ανάδειξη του πλούτου της παραγωγής της Ηπειρώτικης αποδημίας στις τέχνες και τα γράμματα, για τα κληροδοτήματα, για τη νεολαία, για τις γυναίκες, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας.
Καλούμε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις της Ηπειρωτικής Αποδημίας στην
ανοιχτή ολομέλεια της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, στις 6:30μμ
στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ΠΣΕ, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος για να συζητήσουμε τη σημερινή κατάσταση και τους δρόμους ανατροπής της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: