Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Συμμαχία Ηπειρωτών: Κείμενο συμβολής στο 5ο περιφερειακό Συνέδριογια την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ήπειρο

Αποτέλεσμα εικόνας για συμμαχια ηπειρωτων



Η πραγματοποίηση του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση: «Γέφυρες ανάπτυξης με την Ήπειρο», τη Δευτέρα 23/10 και την Τρίτη 24/10/17 στα Γιάννενα, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Ηπείρου, είναι μεν κυβερνητική πρωτοβουλία ενταγμένη σε ένα σχέδιο προβολής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την περιφέρεια, αλλά, η Ήπειρος (και όλες οι περιφέρειες) δεν έχει τίποτα να χάσει από αυτή τη συζήτηση – αντίθετα θα κερδίσει από την καταγραφή όλων των εκκρεμών ζητημάτων της περιφέρειας και αυτών που θα αναδειχθούν στο 2ημερο του συνεδρίου.
Η περιφερειακή παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ προσέρχεται θεσμικά σε αυτή τη συζήτηση επιλέγοντας να θίξει τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, διαχρονικά. Ζητήματα προοπτικής (τραίνο, φυσικό αέριο..) και επεξεργασίες υπέρβασης λαθεμένων πολιτικών επιλογών, κεντρικά και περιφερειακά (καθυστέρηση υποδομών, πολιτικές απομόνωσης τοπικά ή θα μας τα κάνει ο βουλευτής/ ο Υπουργός..) που δεν επέτρεψαν στην Ήπειρο να παρακολουθήσει την πρόοδο άλλων περιφερειών της χώρας, με αποτέλεσμα οι Ηπειρώτες να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των δεικτών ευημερίας και ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη. 
Η Ήπειρος πρέπει να περιγράψει το δικό της αναπτυξιακό χάρτη, έχοντας εμφανείς ελλείψεις σε υποδομές παρά την πραγματικότητα των οδικών αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού. Πληρώνει το τίμημα της απουσίας ιεράρχησης στόχων, της υποχρηματοδότησης αναγκαίων έργων που καρκινοβατούν, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το χειρότερο επικράτησε μια αίσθηση παραίτησης από την προσπάθεια να (ξα)επιχειρήσουμε, για να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία, στην οικογένεια, στη χώρα και να διορθώσουμε όσα μπορούν να διορθωθούν μέσα στην οικονομική κρίση που μας διέλυσε.
Ενδιαφέρον έχουν και οι επεξεργασίες που θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί τα θέματα είναι γνωστά, έχουν τεθεί και επανέρχονται σε αυτά η Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι, τα Επιμελητήρια και άλλες συλλογικότητες.
Επιγραμματικά θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα, υγεία, παιδεία κ’ κοινωνία.
- Ο υγειονομικός χάρτης είναι καλός και με λίγες βελτιώσεις θα γίνει καλύτερος. Τα δυο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων (Πανεπιστημιακό & «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ») αποτελούν εγγύηση και καλύπτουν περιφερειακές και διαπεριφερειακές ανάγκες. Όμοια, το νοσ/μείο της Άρτας λειτουργεί συμπληρωματικά σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως και αυτό των Φιλιατών και το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας ολοκληρώθηκε. Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για το ν/μείο της Πρέβεζας. Ή θα φτιαχτεί ή πρέπει να γκρεμιστεί! Η υπάρχουσα κατάσταση είναι ντροπιαστική και η διαπίστωση δεν αφορά την παρούσα διοίκηση. Έτσι ήταν από 10ετίας και πλέον. Τα Κ.Υ. έχουν τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
- Οι υποδομές της στην παιδεία είναι αρκούντος ικανοποιητικές. Το Πανεπιστήμιο εξασφαλίζει σπουδές κύρους και η συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη. Προβλήματα που εντοπίζονται στη μεταφορά μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές αντιμετωπίζονται. Ελλείψεις έχουμε στη φοιτητική στέγη, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται οι σπουδές παιδιών που εισάγονται στα δυο Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν σε ενοίκια και σίτιση!
- Η κοινωνική αλληλεγγύη και υποστήριξη είναι το τρίτο σημαντικό για το οποίο πρέπει να ενδιαφερθούμε, αλλιώς η κοινωνία θα καταρρεύσει.
Αυτά επείγουν να αντιμετωπιστούν για να λειτουργήσει η κοινωνία και μετά ας έρθει και η ανάπτυξη.
Όμως ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται! 
Η συνάντηση των δυο μεγάλων οδικών αξόνων Εγνατίας και Ιονίας στην Ήπειρο είναι ένα μεγάλο βήμα. Η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού Ικανοποιεί «εν μέρει» το αίσθημα των πολιτών της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας ότι μετέχουν ισότιμα στο εθνικό γίγνεσθαι, ερχόμενοι πλησιέστερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αλλά εξακολουθούμε να μην ανιχνεύουμε τραίνο και φυσικό αέριο στον ορίζοντα της περιφέρειας μας (διατυπώσαμε τη θέση της παράταξης σε πρόσφατη ανακοίνωση. Θα επανέλθουμε σύντομα με αναφορά σε εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές). Η Αμβρακία και η Κακαβιά είναι ακόμα μακριά και ο Ε65 θα προσθέσει αλλά καθυστερεί και απομακρύνεται από την Ήπειρο (έχουμε εκφραστεί σχετικά με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και στο ΠΣ). Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και του Αστακού, αδικούν το όλο εγχείρημα αναπτυξιακού προσανατολισμού της περιφέρειας.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν συγκρίνεται με την στρατηγική πολιτική επιλογή για την Ήπειρο: σταθερή τροχιά στον άξονα «Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα» ή αλλιώς τραίνο στην Ήπειρο! Κόστος ένα δις!
2η στρατηγική και πολιτική επιλογή: φυσικό αέριο στην ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Είτε μέσω του αγωγού φ.α. που παρακάμπτει την Ήπειρο, είτε υγροποιημένο φ.α. από τον Αστακό! Κόστος (άλλο) ένα δις!
3η πολιτική επιλογή για την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα: ο Αμβρακικός! Τα καύσιμα είναι ακόμα εκεί. Η επιλογή της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας στον κλειστό αυτό κόλπο είναι περιβαλλοντική πρόκληση. Το ατύχημα της θανάτωσης τόνων ψαριών στους (παράνομα) υπερφορτωμένους ιχθυοκλοβούς πριν λίγα χρόνια δεν μας έβαλε μυαλό. Στην περιβαλλοντική νομοθεσία υπάρχει η φράση «φέρουσα ικανότητα». Οι αρχές την αγνόησαν επιδεικτικά!
Ας φροντίσουν οι Υπουργοί της κυβέρνησης να μη διαψεύσουν τον Πρωθυπουργό. Στις 15 Ιανουαρίου – 10 ημέρες πριν κερδίσει τις εκλογές του 2015 - δεσμεύτηκε για το τραίνο στο ίδιο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο. Για τον Αμβρακικό θυμίζω την ομιλία του έξω από το Δημαρχείο της Πρέβεζας πριν 10 χρόνια. Και για το Φυσικό αέριο η δέσμευση είναι ηθική απέναντι στους Ηπειρώτες.
Φταίμε κι εμείς που δεν ιεραρχήσαμε τα ζητήματα τόσα χρόνια. Είχαμε κακές πολιτικές επιλογές. Είναι καιρός να διορθώσουμε. Η κυβέρνηση να νομοθετήσει την απλή αναλογική και να σπάσει τις πλειοψηφίες των αιρετών στην αυτοδιοίκηση. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αν δε γίνει τώρα πότε; Οι θητείες δεν μπορεί να είναι ταμπού για την Αριστερά.
Τα υπόλοιπα θα τα λύσει η ζωή. Οι Ηπειρώτες έμαθαν να αγωνίζονται. Είναι εργατικοί. Θα απαντήσουν στις προκλήσεις των καιρών. Εργαλεία χρειάζονται και πολιτικές ίσης μεταχείρισης στην ποιότητα ζωής, στη φορολογία, στις επενδύσεις.
Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης
Γ.Ζάψας, Γ.Ζάκας, Δ.Χαμπίπης, Μάκης Χατζηεφραιμίδης




Υ.Γ.: 1.1. Ο πρωτογενής τομέας δεν αναπτύσσετε με ημερίδες. Θέλει κεντρικές πολιτικές επιλογές, ανάλογες με εκείνες που έγιναν τη 10ετία του ’60, όταν φτιάχτηκαν η ΔΩΔΩΝΗ και οι άλλες 12 συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ..) και στήριξαν την κτηνοτροφία επί τόσα χρόνια. Σήμερα θα γίνει με άλλη μορφή (Κοινσεπ, κ.α.), αλλά η παραγωγική ανασυγκρότηση περνάει μέσα από αυτές τις επιλογές. Τα υλοποιούμενα προγράμματα υποστήριξης νέων και παλιών αγροτών είναι ασπιρίνες και δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα. Θέτουν όρους και προϋποθέσεις απαγορευτικές για τους ασχολούμενους με το επάγγελμα. Θέλεις «μεταπτυχιακό» για να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα. Κατάργηση όλων. Μια προϋπόθεση είναι αρκετή: να έχεις στάβλο ή να θέλεις να φτιάξεις. Όμοια στην περίπτωση της γεωργικής εκμετάλλευσης. Κι ένα σώμα επιστημόνων που θα πατήσει όλη την ύπαιθρο και θα εγγυηθεί τη διαφάνεια. Όροι και προϋποθέσεις να μπουν σε δραστηριότητες που θα υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.
1.2. Είναι μακρύς ο κατάλογος των παραγωγών στην Ήπειρο που επιχειρούν στα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, στην ελιά και το λάδι, τα κηπευτικά και άλλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η μελισσοκομία και η οινοπαραγωγική δραστηριότητα έχουν το δικό τους μερίδιο στο ΑΕΠ της περιφέρειας, καθώς και ο πτηνοτροφικός κλάδος, η χοιροτροφία, η εκτροφή βοοειδών και φυσικά η αιγοπροβατοτροφία. Εάν προσθέσουμε και τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια έχουμε μια εικόνα του πλούτου και της προστιθέμενης αξίας που διαθέτει η Ήπειρος. Απομένει η πολιτική απόφαση για ένα σχέδιο μακράς πνοής που θα υποστηρίξει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και θα συνδέσει τα αγροτικά μας προϊόντα με την υπάρχουσα τουριστική δραστηριότητα. Επείγουν: η χωροθέτηση πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και χοιροτροφικών μονάδων. Να μελετηθούν και να οριοθετηθούν Κτηνοτροφικά Πάρκα. Να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση ποταμιών όπως ο Λούρος, όπου υπάρχει αναπτυγμένη η ποτάμια ιχθυοκαλλιέργεια και να δοθούν άδειες στους επαγγελματίες του κλάδου – δεν έχουν!
2. Η δημιουργία Γεωπονικής σχολής στην Άρτα και Κτηνιατρικής στα Γιάννενα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Θα υποστηρίξει επιστημονικά τον πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και αύξηση των επιχειρήσεων του κλάδου (τυποποίηση, μεταποίηση, σήμα ποιότητας του προϊόντος και της περιφέρειας).
3. Ο πολιτισμός και το περιβάλλον αποτελούν ξεχωριστά και μεγάλα κεφάλαια από μόνα τους για να χωρέσουν σε αυτό το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: