Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός. Πνοές Ανέμων»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας «Περιβάλλον και Πολιτισμός. Πνοές Ανέμων», που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Δ/νσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τις εξής δραστηριότητες:
Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Στην πόλη της Νίκης» για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Από τις αρχαιολόγους Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα, θα παρουσιαστεί η ιστορία comics «Στην πόλη της νίκης» που λαμβάνει χώρα στη Νικόπολη και πραγματεύεται τα σημαντικά θέματα της Ναυμαχίας του Ακτίου, της ίδρυσης της πόλης και, τέλος, της διεξαγωγής των Αγώνων των Ακτίων. Οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας «ευ αγωνίζονται» στη μουσική και τα αθλήματα αντίστοιχα.
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017
Εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.
 11:30 π.μ. Ομιλία από την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Πρέβεζας κα Αθηνά Κωνσταντάκη με τίτλο: «Περί ανέμων και πόλεως - de ventis et urbi». Βασικές αρχές του Βιτρούβιου για τον σχεδιασμό μιας ρωμαϊκής πόλης.
 12:00 «Πνοές Ανέμων - Μουσικές Πνοές». Chorus Nicopolitanus Χορός Ψαλτών Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Απόδοση βυζαντινών και μεταβυζαντινών ύμνων.
Στόχος της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά. Από την κίνηση του αέρα δημιουργείται ο άνεμος, ο οποίος έδωσε ώθηση στην εξέλιξη του πολιτισμού, καθώς συνδέθηκε με την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα, την καθημερινή ζωή και τις τέχνες, τη λατρεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις.
Η εκδήλωση αντλεί υλικό από τα πλούσια ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και αποσκοπεί να αναδείξει τη δύναμη του τέταρτου στοιχείου της φύσης του αέρα, τόσο στην καθημερινότητα αλλά και στη ναυσιπλοΐα, την πολεοδομία και την τέχνη της μουσικής. Στην εκδήλωση θα διανεμηθεί περιεκτικό πληροφοριακό φυλλάδιο και αναμνηστικά της δράσης.
Η Κυριακή 22.10.2017 θα είναι και η τελευταία ημέρα της έκθεσης φωτογραφίας του Πρεβεζάνου φωτογράφου Σπύρου Βαγγελάκη με τίτλο «Ανθρώπων πόλ(ε)ις». Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής της Υπηρεσίας μας στις εκδηλώσεις για τον Εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Μέσα από το φακό του Σπύρου Βαγγελάκη παρουσιάζονται εικόνες πόλεων και μνημείων, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται και το ζωτικό ανθρώπινο στοιχείο.
Από την Προϊσταμένη της Εφορείας κα Ανθή Αγγέλη θα γίνει εισαγωγική παρουσίαση της θεματικής, Πνοές Ανέμων, της δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 22 Οκτωβρίου 2017, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Επικοινωνία για συμμετοχή:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
τηλ. 2682089890, Πολυξένη Μπάρκα, Γεωργία Πεταρούδα



Δεν υπάρχουν σχόλια: