Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποχαιρετά τον εκλεκτό Ηπειρώτη λογοτέχνη Χριστόφορο Μηλιώνη, που πάντα και παντού σ' όλο το λογοτεχνικό του έργο, «κρατάει αγκαλιά» την Ήπειρο.


Η  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με οδύνη πληροφορήθηκε το θάνατο του Χριστόφορου Μηλιώνη, εκλεκτού Ηπειρώτη λογοτέχνη που πάντα και παντού σ’ όλο το λογοτεχνικό του έργο «κρατάει αγκαλιά» την Ήπειρο.
Το φιλολογικό και λογοτεχνικό έργο του Χριστόφορου Μηλιώνη είναι πλουσιότατο, το οποίο ευτύχησε να παρουσιάσει  η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στη μεγαλειώδη εκδήλωση που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα της Παλιά Βουλής. 
Για το έργο του γράφτηκαν και θα γραφούν πολλά. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τον αποχαιρετά με  υπερηφάνεια, γιατί  αληθινά είχε κλείσει στην ψυχή του την πατρίδα, την Ήπειρο.
Ο πεζογράφος Χριστόφορος Μηλιώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου (του νομού Ιωαννίνων) το 1932.Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής σε Γυμνάσια της Κύπρου (Αμμόχωστος, 1960-1964) και της άλλης Ελλάδας. Διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής (1984-1990, οπότε και αποσύρθηκε από την εκπαίδευση. Διετέλεσε μέλος των εκδοτικών ομάδων των περιοδικών "Ενδοχώρα" (Γιάννινα 1959-1967) και "Δοκιμασία" (Γιάννινα 1973-1974), και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, στο Δ.Σ. της οποίας εξελέγη μέλος δύο φορές. Συνεργάστηκε με τα εγκυρότερα περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και (επί δεκαετίαν) ως επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα "Τα Νέα".
Τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο διηγήματος για το βιβλίο του "Καλαμάς κι Αχέροντας" (1986), με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ (2000) για το βιβλίο του "Τα φαντάσματα του Γιορκ" και με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2005) για το βιβλίο του "Το Μοτέλ-Κομμωτής κομητών"


Το Αναμνηστικό βραβείο από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος προς τον Χριστόφορο Μηλιώνη, γλυπτό του Καθηγητή της ΑΣΚΤ Θόδωρου Παπαγιάννη, στη μεγαλειώδη εκδήλωση παρουσίασης του συνολικού του έργου, που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου 2010, στην αίθουσα της Παλιά Βουλής. 
Καλό σου ταξίδι φίλε πατριώτη Χριστόφορε Μηλιώνη.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: