Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ο Παπανδρέου επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ -Συναντήθηκε με την Φώφη Γεννηματά [εικόνες]

Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για να επικυρώσουν την συμφωνία επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου επισημοποιούν τον «γάμο» ΔΗΣΥ-ΚΙΔΗΣΟ ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού θα συμμετάσχει αυτοτελώς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η σύμπραξη δε αιτιολογείται με την επίκληση του επιχειρήματος ότι για να αποκτήσει η χώρα προοπτική εξόδου από την κρίση πρέπει να υπερβούν τον πολυκερματισμό τους οι δυνάμεις του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» .
Αναλυτικά η κοινή δήλωση Γεννηματά-Παπανδρέου:
Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.
Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.
Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.
Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.
Το ΚΙΝΗΜΑ θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.
Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
«Πολύ καλό το κλίμα στην συνάντηση, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον», αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) και ο Γιάννης Τούντας (Κινήσεις Πολιτών για την σοσιαλ-δημοκρατία) προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Παράταξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διεύρυνση των κομματικών οργάνων, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτά και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.
Ο κ. Παπανδρέου απαίτησε και πέτυχε από την Φώφη Γεννηματά να συμμετάσχει αυτόνομα το ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως συμβαίνει σήμερα και με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία (Γιάννης Τούντας).
Η αντίδραση Βενιζέλου
Ο Ευάγγελος Bενιζέλος δεν έχει κάνει καμία δήλωση ως αυτή τη στιγμή για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.  Pληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί την Κυριακή για το θέμα, στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ.
Ολο το ΠΑΣΟΚ το Σάββατο
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γεννηματά έχει απευθύνει πρόσκληση σε πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Σάββατο.  Στην συνάντηση έχουν προσκληθεί και οι πρώην πρωθυπουργοί και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Κώστα Σημίτη προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι παρών, μαζί με στελέχη του κόμματός του. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι στην εκδήλωση της κ. Γεννηματά, το Σάββατο, θα υπάρχει ειδικό «τραπέζι ΚΙΔΗΣΟ» για να φιλοξενηθούν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος στην εκδήλωση.
Ας σημειωθεί ότι την Κυριακή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία με τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση σχεδιάζουν την δημιουργία ενός νέου πόλου για την Κεντροαριστερά.
Από την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη βουλή:
Πεταλωτής: Εκλογή αρχηγού από τη βάση, όλα από την αρχή
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξή του στο ρ/φ ACTION FM 104,6 είχε ερωτηθεί αν υπάρχει θέμα «τρίτου» προσώπου που θα ηγηθεί στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς που θα δημιουργηθεί.
Η απάντησή του προκάλεσε αίσθηση καθώς παρέπεμψε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση:
«Θα χρειαστεί εκλογές αρχηγού από τη βάση. Θα πρέπει να τεθούν όλα από την αρχή» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: