Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Τα Πρωτοχρονιάτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα έψαλε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο το πρωί 31 Δεκεμβρίου 2016, παραμονή της πρωτοχρονιάς, τηρώντας την παράδοση, που έχει πλέον δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με την συνοδεία της καταξιωμένης παραδοσιακής Ηπειρώτικης κομπανίας του Ηπειρώτη κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, επισκέφτηκε  τον αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο και έψαλε τα Πρωτοχρονιάτικα Ηπειρώτικα Κάλαντα.
Την χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, συνόδευαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο ΄Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο ΄Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο ΄Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός, ο ΄Έφορος Πνευματικού Κέντρου Χριστόφορος Τζαρτζούλης και το μέλος του Δ.Σ. Μαίρη Καραγιώργου, υπεύθυνη της Χορωδίας της ΠΣΕ.

Κατά την προσφώνηση του, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής είπε ότι ''Η Ηπειρώτικη παράδοση και ο Ηπειρώτικος πολιτισμός αποτελούν ελπίδα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια και τόνισε ότι, διαχρονικά οι Ηπειρώτες πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες για τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και συμμετείχαν στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες με αποκορύφωμα την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, τις γυναίκες της Πίνδου στο Έπος του 40, αλλά και τις προσφορές των Ηπειρωτών Ευεργετών, στη δημιουργία των υποδομών του Κράτους μας''. Ακόμη αναφέρθηκε στις δράσεις της κορυφαίας οργάνωσης των Αποδήμων Ηπειρωτών, στο ρόλο της για τη διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας, ως και στον διεκδικητικό της χαρακτήρα, που απορρέει από τις καταστατικές διατάξεις, για ζητήματα ανάπτυξης της Ηπείρου και στήριξης των κατοίκων της πατρώας γη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα του Ελληνικού λαού εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Ευχήθηκε δε κλείνοντας την προσφώνηση του, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, προσκαλώντας τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παραστεί στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'', στις 12 Φεβρουαρίου 2017, στο ΣΕΦ.

Στην αντιφώνηση του,
ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος ευχήθηκε Καλή Χρονιά και αφού αναγνώρισε τη διαχρονική προσφορά των Ηπειρωτών και τους αγώνες τους για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, έκανε ειδική αναφορά για την αυτοθυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου, στο Ραδοβίζι της Άρτας, που μάλιστα στις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις επισκέφτηκε το τόπο της Θυσίας και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ακόμη αναγνώρισε το  πλούσιο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και της διεκδίκησης σε ζητήματα που έχουν σχέση με  την ανάπτυξη, το περιβάλλον, αλλά και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Ηπείρου, υποσχέθηκε ότι η Προεδρεία της Δημοκρατίας, θα κάνει  το καλύτερο για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό. Τέλος υποσχέθηκε, ότι θα ανταποκριθεί στη πρόσκληση και θα παραστεί στη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'', στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 12 Φεβρουαρίου 2017.
Εις ανάμνηση της επίσκεψης ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ  Κώστας Κωνής επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ιστορικό άλμπουμ με γραμματόσημα και φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας- ειδική έκδοση των ΕΛΤΑ, του 2012, ύστερα από αίτημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων, από την Απελευθέρωση της Ηπείρου, και των Ιωαννίνων.

Μετά τα κάλαντα,  η Ηπειρώτικη ζυγιά του Θοδωρή Γεωργόπουλου και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, έπαιξαν και τραγούδησαν Ηπειρώτικους  σκοπούς, από τα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι και το Πωγώνι που σιγοτραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αλλά και Μακεδονίτικους και Καλαματιανούς σκοπούς, κατ' επιθυμία του κυρίου Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: