Σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την Πρέβεζα υπάρχει ένα γαλατικό χωριό
που το λεν Ζερβό . Έχει περίπου 70-80 μόνιμους κατοίκους ένα και μοναδικό
καφενείο πολλά παράξενα ονόματα και οι κάτοικοι του λειτουργούν σαν να είναι
κοινότητα .
Σε αυτό το χωριό ζει εδώ και 70 συν χρόνια η γιαγιά η Λάμπρω .
Παντρεμένη με τον Παππού το Νάκο ( Από το Γιαννάκο παρακαλώ) ζουν σε μια περιοχή
κοντά στο βουνό που την λένε Λακατρανή . Οι συνθήκες ζωής στη Λακατρανή είναι
αντίξοες σε σχέση με το χωριό.
Η σχέση της Λάμπρως και του Νάκου είναι μια σχέση αγάπης , Μίσους , Πάθους
κ.λ.π. Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούνε δηλαδή . Οι δυό τους είναι
κτηνοτρόφοι και έχουν ένα μικρό κοπάδι από κατσίκια αλλά και κάποιες κότες . Τα
παλαιότερα χρόνια ο Παππούς Νάκος είχε και γουρούνια . Εκτός από το κρέας
παράγουν επίσης Τυρί ,Γιαούρτι και ότι άλλο μπορούν να πάρουν από τα λιγοστά ζώα
που έχουν .
Η Γιαγιά έχει φούρνο πλίνθινο . Φτιάχνει σε αυτόν το ζυμωτό ψωμί . Αλήθεια
το θυμόσαστε αυτό το ψωμί ;
Εγώ πάλι έχω θύμησες από το χωριό της μητέρας μου και την γιαγιά μου την
Χαρίκλεια . Κάθε πρωί στις διακοπές το έτρωγα ως δεκατιανό . Πότε με Ελαιόλαδο
και αλάτι ρίγανη και πότε με νερό και ζάχαρη . Σε ειδικές περιπτώσεις το έτρωγα
με μια σφήνα χλωρό τυρί από τα γίδια της Χαρίκλειας .
Ο φούρνος την Λάμπρως έχει ταΐσει γενεές και γενεές . Βλέπεις η Λάμπρω είχε 4
παιδιά και αν υπολογίσουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Λακατρανή έφτασε περίπου
20 χρόνια πριν, ο φούρνος της Λάμπρως έχει ψήσει πολλά και διάφορα πράγματα .
Πρόσφατα σε μια επίσκεψη που έκανα στο σπίτι τους είχα μια ενδιαφέρουσα κουβέντα
με την Λάμπρω . Μου έλεγε για εκείνα τα παλιά χρόνια και για την φτώχεια που
υπήρχε τότε . Μου έλεγε επίσης ότι παραμονή πρωτοχρονιάς οι φούρνοι του χωριού
δεν έψηναν Βασιλόπιτα αλλά έψηναν ρυζόπιτα . Έψαξα λοιπόν να βρω την συνταγή
,ρώτησα και την γιαγιά αλλά δύσκολα της παίρνεις κουβέντες αν δεν θέλει . Τα
λόγια της Λάμπρως ήταν τα εξής : ΕΕΕ τι είναι ; φύλλο κάτω φύλλο πάνω και στην
μέση ρύζι με αυγά και τυρί . Ούτε λόγος για συνταγή . Συνταγή βρήκα στο βιβλίο
του Αλέξανδρου Γιώτη με τίτλο Εδεσματολόγιο Ηπείρου , στην σελίδα 126 .
Πρόκειται για μια απλή συνταγή από την περιοχή των Ιωαννίνων που υπάρχει φυσικά
και σε όλη την Ήπειρο . Δεν θα ανεβάσω ακόμη την συνταγή και αυτό γιατί θέλω να
παρακαλέσω την Λάμπρω να μου την φτιάξει στον πλίνθινο φούρνο της .
Μέχρι τότε σας αφήνω με την φαντασία σας καθώς τώρα που γράφω αυτές τις
γραμμές εγώ , μπορώ να μυρίσω το κάψιμο των κλαδιών του φούρνου όπως και την
μοσχοβολιά του Ελαιόλαδου που έχουν τα φύλλα της Πίτας .
Ελπίζω να μου κάνει
την χάρη η Λάμπρω και να μαγειρέψουμε μαζί στον φούρνο της . Μέχρι τότε Υπομονή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου