Νο1 Αρμένης Γιώργος - Κώστας Αλεξίου Πρόεδρος ΠΣΕ
Νο2 Αρμένης Γιώργος - Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ιωάννης Γεροθανάσης
Νο3 Αρμένης Γιώργος - Κώστας Γεωργουσόπουλος Kριτικός
Θεάτρου Α'
Νο4 Αρμένης Γιώργος -Κώστας Γεωργουσόπουλος Κριτικός Θεάτρου Β'
Νο5 Αρμένης Γιώργος - Παρουσίαση Παντελής Βούλγαρης.
Σκηνοθέτης
Ν06 Αρμένης Γιώργος - Βασίλης Γκουρογιάννης
Λογοτέχνης
Νο7 Αρμένης Γιώργος - Δημήτρης Παπαχρήστος
Λογοτέχνης
Νο8 Ο
Γιώργος Αρμένης
Νο9 Αρμένης Γιώργος Παρουσίαση. Κλείσιμο εκδήλωσης
Εκδήλωση για τον Ηπειρώτη
ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Αρμένη από την Πανηπειρωτική
Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στα πλαίσια
των εκδηλώσεων της ''Ηπειρώτες Δημιουργοί'' την Τετάρτη 3-2-2010 στην αίθουσα
της ΠΣΕ
Η Πανηπειρωτική
Συνομοσπονδία Ελλάδος κατανοώντας το χρέος της προς ανάδειξη της πλούσιας
ηπειρώτικης πολιτιστικής δημιουργίας καθιερώνει μια σειρά εκδηλώσεων που αφορούν
σε σύγχρονους συμπατριώτες μας δημιουργούς, όπως συνολικά και στο έργο
τους.
Αρχής γενομένης
από τον Νοέμβριο του 2009 επιχειρεί την παρουσίαση εκείνων , που διακρίθηκαν στο
γραπτό λόγο , λογοτέχνες ή ποιητές , γενικότερα στις τέχνες , το θέατρο και τις
επιστήμες , που σημάδεψαν με την παρουσία και το έργο τους , τους αντίστοιχους
τομείς του πολιτισμού όπου διέπρεψαν.
Ακόμη σ΄ότι αφορά ιδιαίτερα την παρουσίαση
των σύγχρονων λογοτεχνών , ποιητών και ιστορικών , αλλά και ευρύτερα , η
συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα του Φιλοσοφικού τμήματος
κρίθηκε περισσότερο αναγκαία , ώστε τόσο η επιλογή , όσο και η παρουσίαση να
γίνει κατά το δυνατόν πληρέστερη και πλέον αντικειμενική από κάθε πλευρά, χωρίς
να αφήνονται αισθητά κενά ή περιθώρια αμφισβήτησης.
Η συνολική και συνοπτική παρουσίαση του
έργου τους , έχει ανατεθεί σε έγκριτους ειδικούς , ώστε να κατανοηθεί ευρύτερα
το έργο τους και να φωτίσουν κάθε πτυχή τόσο της προσωπικότητας του δημιουργού ,
όσο και του έργου του συνολικά. Την εκδήλωση συμπληρώνουν εκάστοτε σχετικές
προβολές , μουσικά ακούσματα , απαγγελίες ποιημάτων , ανάγνωση κειμένων και
αναμνηστική πλακέτα στον τιμώμενο.
Το
Πρόγραμμα:
Χαιρετισμός Κώστα
Αλεξίου, Προέδρου ΠΣΕ
Χαιρετισμός εκπροσώπου Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων
ΟΜΙΛΙΕΣ:
. Κώστας
Γεωργουσόπουλος, Κριτικός Θεάτρου Η καλλιτεχνική διαδρομή.
. Παντελής
Βούλγαρης, Σκηνοθέτης Η συνεργασία.
. Βασίλης
Γκουρογιάννης, Λογοτέχνης Ο άνθρωπος Γιώργος Αρμένης.
. Δημήτρης
Παπαχρήστος, Λογοτέχνης Ο φίλος Γιώργος Αρμένης.
. Ο Γιώργος
Αρμένης
Γιώργος Αρμένης:Θεατής στην
πιο όμορφη παράσταση της ζωής του. Τιμητική
εκδήλωση και βράβευση του κορυφαίου Ηπειρώτη ηθοποιού από την Πανηπειρωτική
Συνομοσπονδία Ελλάδος
«Ο Γιώργος Αρμένης
είναι μια πολύμορφη ιδιοφυία, γνήσιος και λαμπερός σε όλες του τις
εκδηλώσεις. Είναι προικισμένος με μια εκρηκτική φαντασία που ξεπηδά από
την πραγματικότητα και την αλήθεια. Σπάνιος ηθοποιός, με ευρύτερες και ποικίλες
προοπτικές στο θεατρικό χώρο. Ξεκίνησε με λίγα ακαδημαϊκά εφόδια αλά χάρη στον
αυθορμητισμό του, το ένστικτο και το πάθος του για αληθινή γνώση, καθώς και από
προβληματισμούς από πλούσιες ζωικές εμπειρίες, κατάφερε να φτάσει σε ζηλευτά
αποτελέσματα σ΄όλες του τις εκδηλώσεις ... Σήμερα έχει
κάτι να πει και ξέρει να το πει»
Κάρολος Κουν,
1979
Πρωταγωνιστής και κομπάρσος, μέτοχος και
αμέτοχος, κορυφαίος της παράστασης-εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του, αλλά
συγχρόνως ένας συγκινημένος και δακρυσμένος-αν και σπάνια κλαίει, όπως μας
αποκάλυψε-θεατής υπήρξε ο σύγχρονος θεατράνθρωπος, Γιώργος Αρμένης, στην τελετή βράβευσής του από την
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Μια τελετή-ιεροτελεστία κατά την οποία «ιερούργησαν» ο διακεκριμένος κριτικός κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διάσημος σκηνοθέτης κ. Παντελής Βούλγαρης, ο καταξιωμένος λογοτέχνης και δικηγόρος κ. Βασίλης Γκουρογιάννης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, η φωνή του «Εδώ Πολυτεχνείο» κ. Δημήτρης Παπαχρήστος.
«Συλλειτούργησαν» μέλη της διοίκησης της Πανηπειρωτικής, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Κώστα Αλεξίου, ο οποίος υποδέχτηκε τους καλεσμένους, έκανε αναφορά στην προσπάθεια και το χρέος της αποδημίας ν΄αναδείξει μέσα από το πρόγραμμα «Δράσεις πολιτισμού», πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όλους εκείνους τους Ηπειρώτες που διακρίθηκαν στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες και σημάδεψαν με την παρουσία και το έργο τους αντίστοιχους τομείς του πολιτισμού όπου διέπρεψαν. Συνεχάρη τον κ. Αρμένη και έκανε εκτενή αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του.
Στο ιερατείο και οι, ο «τελετάρχης» της εκδήλωσης, γενικός γραμματέας της Πανηπειρωτικής κ. Ιπποκράτης Κατσένης και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Κωνής και βεβαίως μαζί τους η μαγεία της σκηνής, το Θέατρο Τέχνης του αείμνηστου ιεροφάντη Καρόλου Κουν, το Νέο Ελληνικό Θέατρο, οι άνθρωποί του, η τέχνη, η ιστορία, η ζωή.
Κοντά τους και δίπλα τους ο «πατριάρχης» της εκδήλωσης και τιμώμενος, ο αξεπέραστος σύγχρονος Αριστοφανικός ηθοποιός, ο δάσκαλος, ο συγγραφέας, ο φίλος, ο θερμός πατριώτης και υπέροχος άνθρωπος Γιώργος Αρμένης.
Ένας καλλιτέχνης με ανεξάντλητες γνώσεις και ιδέες που κατέθεσε και καταθέτει επί 40 χρόνια στο σανίδι.
Γι΄ αυτή την ανεκτίμητη προσφορά του, που τιμά τη γενέτειρά του Κληματιά Ιωαννίνων, την Ήπειρο, την Τέχνη και το Θέατρο, προσφορά που μας κάνει όλους περήφανους, τιμήθηκε με ειδική αναμνηστική πλακέτα από την κορυφαία οργάνωση της Ηπειρώτικης αποδημίας, την Πανηπειρωτική, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους παριστάμενους, οι οποίοι στη συνέχεια παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη τους ομιλητές να ξετυλίγουν το νήμα της ζωής και της λαμπρής πορείας του Γ. Αρμένη στο θέατρο.
Και είπαν τόσα πολλά από τα «προσωπικά δεδομένα του», που μπορεί να τον «ξεγύμνωσαν» στα μάτια των ακροατών, τον έφεραν όμως πιο κοντά τους, τόσο καθάριο όπως και το βλέμμα του. Και τους έκαναν κοινωνούς αγνώστω ν πτυχών της ζωής του, όπως π.χ. πως είναι τέλειος μάγειρας, ζωγράφος και ναυτικός.
«Ο Γ. Αρμένης δεν είναι η μοναδική περίπτωση που διασώθηκε μέσω της τέχνης. Βρήκε ο ίδιος το κατάλληλο φάρμακο. Δεν ήταν τυχερός, δημιούργησε την τύχη του», είπε, μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαχρήστος μιλώντας για το φίλο, κουμπάρο και συνεργάτη του. Είναι σίγουρο βέβαια πως για να φτάσει τόσο ψηλά πάλεψε σκληρά.
Όμως όπως ανέφερε ο κ. Γεωργουσόπουλος, ο Αρμένης είχε στις αποσκευές του δύο μεγάλες «προίκες» χάρη στις οποίες ευδοκίμως πορεύτηκε, αξιοποιώντας παράλληλα το ταλέντο και την αταλάντευτη θέλησή του.Πρώτη προίκα υπήρξε η βιωματική εμπειρία που απέκτησε στη γενέτειρά του περπατώντας ξυπόλυτος και με γρατζουνισμένα γόνατα στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου, έχοντας κατά νου τα ακούσματα γιαγιάδων και παππούδων, τα τσακίσματα του κλαρίνου, το γλυκολάλημα της φλογέρας, τα κουδουνίσματα των γιδοπροβάτων, κουβαλώντας ήθη και έθιμα πατροπαράδοτα μιας ξεχωριστής περιοχής και κοινωνίας και κτήμα του τη φτώχεια, την πείνα και το κρύο που πιρούνιασε το κορμί του.Η δεύτερη και πλουσιότερη προίκα αποκτήθηκε με την τρίχρονη μαθητεία του και την πολύχρονη συνεργασία του με τον ιεροφάντη του θεάτρου μας Κάρολο Κουν. Ο οποίος με τη διορατικότητα που διέθετε διέγνωσε το ξεχωριστό πηγαίο ταλέντο του καλύτερου μαθητή του που είχε ποτέ και του έδωσε την ευκαιρία να βγάλει από μέσα του όλα όσα σπάνια και δημιουργικά κουβαλούσε. Και ήταν πολλά-πάρα πολλά τόσα που ήταν σαν χύτρα που έβραζε έτοιμη να εκραγεί.Κι έτσι ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και ταλαιπωρημένος από την κοινωνική σύνθεση της τότε εποχής, όπως και πολλοί άλλοι της. κλάσης του, αγωνίστηκε με πείσμα και θέληση για ν΄αναδειχθεί σε μαγικό παιδί του θεάτρου, σε χαρισματικό ηθοποιό, σε καλό δάσκαλο. Και τα κατάφερε περίφημα. «Αν και τραγικά αυτοδίδακτος, όπως οι περισσότεροι των δεκαετιών ΄50 και ΄60 ξεκίνησαν μόνοι τους κι έπρεπε ν΄ανακαλύψουν τα πάντα απ΄ την αρχή» (Κ. Γεωργουσόπουλος).
Και ο Αρμένης τα ανακάλυψε όλα πολύ καλά και με τόλμη γι΄ αυτό κι έγινε ξεχωριστός.
Έχοντας επιπλέον ακόμη ένα προσόν. Είναι χαρισματικός καλλιτέχνης.
Γι΄ αυτό και ο Κάρολος Κουν τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε πλήρη ανεξαρτησία να ξεδιπλώσει όλες τις συσσωρευμένες εμπειρίες που κουβαλούσε μέσα του. Κάτι που έκανε και κάνει σε κάθε έργο του, σε κάθε συνεργασία.Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Π. Βούλγαρης που παρουσίασε τις πτυχές αυτής της πλευράς του Αρμένη, όπως τις ανακάλυψε στη διάρκεια της συνεργασίας του στο γυρισμό της ταινίας «Όλα είναι δρόμος», με την οποία ο τιμώμενος απέσπασε το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Πληροφορώντας μας πως ο Αρμένης διαθέτει την εμπειρία και την ικανότητα ώστε παραλαμβάνοντας έναν «σκελετό» να τον μετατρέψει σε σύντομο χρόνο σε αξιόλογο έργο τέχνης. Έχει τη δύναμη να δίνει ψυχή, νόημα και έκφραση σε όλα με ό,τι καταπιάνεται.Και τούτο γιατί γνωρίζει άριστα «.το παιχνίδι με τις νότες της γλώσσας και είναι πλούσιος στη μουσική έκφραση των συναισθημάτων» (Κ. Γεωργουσόπουλος).
Μιλώντας για τον άνθρωπο Αρμένη ο συμπατριώτης του Β. Γκουρογιάννης, είπε πως φέρει μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία της ηπειρώτικης γης και είναι ένας από εκείνους οι οποίοι τη δεκαετία του ΄60 έφεραν τα γιδοπρόβατά τους να. βοσκήσουν στην Ομόνοια και τα Εξάρχεια. Και κατάφεραν να μετουσιώσουν σε τέχνη όλα τα βιώματα της επαρχιακής προέλευσής τους. Ιδιαίτερα ο Αρμένης χώρεσε, χώνεψε και μετέτρεψε όλα αυτά με ζηλευτή επιτυχία σε διαμάντια της τέχνης είτε ως ηθοποιός, είτε ως δάσκαλος ή συγγραφέας.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο σεμνός καλλιτέχνης εξομολογούμενος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση που τον πλημμύρισε από την τιμή που του επιφυλάχτηκε από την Πανηπειρωτική, τους συμπατριώτες, τους θεατρόφιλους. Και αποκάλυψε πως κάθε φορά που διαβαίνει την Αιτωλοακαρνανία και προσεγγίζει την Άρτα, την Ήπειρο, οδεύοντας προς τη γενέθλια γη δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα που αυθορμήτως αναβλύζουν από τα μάτια του. Η εξομολόγηση αυτή, οι ευχαριστίες και η υπόκλισή του προς όλους για την τιμή που του επιφύλαξαν με τη βράβευση και την παρουσία τους συνοδεύτηκε από θερμά χειροκροτήματα.
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εκπρόσωπος του οποίου κ. Γεωργία Λαδογιάννη δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό, αναγνώστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα του πρυτάνεως κ. Ι.Γεροθανάση.Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αντιστοίχως κ. Βαγγέλλης Αργύρης, αντιπρόεδρος της Βουλής και Σταύρος Καλογιάννης, πρώην υπουργός, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, συνάδελφοι δημοσιογράφοι, πατριώτες και πολλοί θεατρόφιλοι.
Την εκδήλωση κατέγραψε και αναπαρήγαγε σε video o Nαπολέων Ροντογιάννης
Μια τελετή-ιεροτελεστία κατά την οποία «ιερούργησαν» ο διακεκριμένος κριτικός κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διάσημος σκηνοθέτης κ. Παντελής Βούλγαρης, ο καταξιωμένος λογοτέχνης και δικηγόρος κ. Βασίλης Γκουρογιάννης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, η φωνή του «Εδώ Πολυτεχνείο» κ. Δημήτρης Παπαχρήστος.
«Συλλειτούργησαν» μέλη της διοίκησης της Πανηπειρωτικής, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Κώστα Αλεξίου, ο οποίος υποδέχτηκε τους καλεσμένους, έκανε αναφορά στην προσπάθεια και το χρέος της αποδημίας ν΄αναδείξει μέσα από το πρόγραμμα «Δράσεις πολιτισμού», πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όλους εκείνους τους Ηπειρώτες που διακρίθηκαν στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες και σημάδεψαν με την παρουσία και το έργο τους αντίστοιχους τομείς του πολιτισμού όπου διέπρεψαν. Συνεχάρη τον κ. Αρμένη και έκανε εκτενή αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του.
Στο ιερατείο και οι, ο «τελετάρχης» της εκδήλωσης, γενικός γραμματέας της Πανηπειρωτικής κ. Ιπποκράτης Κατσένης και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Κωνής και βεβαίως μαζί τους η μαγεία της σκηνής, το Θέατρο Τέχνης του αείμνηστου ιεροφάντη Καρόλου Κουν, το Νέο Ελληνικό Θέατρο, οι άνθρωποί του, η τέχνη, η ιστορία, η ζωή.
Κοντά τους και δίπλα τους ο «πατριάρχης» της εκδήλωσης και τιμώμενος, ο αξεπέραστος σύγχρονος Αριστοφανικός ηθοποιός, ο δάσκαλος, ο συγγραφέας, ο φίλος, ο θερμός πατριώτης και υπέροχος άνθρωπος Γιώργος Αρμένης.
Ένας καλλιτέχνης με ανεξάντλητες γνώσεις και ιδέες που κατέθεσε και καταθέτει επί 40 χρόνια στο σανίδι.
Γι΄ αυτή την ανεκτίμητη προσφορά του, που τιμά τη γενέτειρά του Κληματιά Ιωαννίνων, την Ήπειρο, την Τέχνη και το Θέατρο, προσφορά που μας κάνει όλους περήφανους, τιμήθηκε με ειδική αναμνηστική πλακέτα από την κορυφαία οργάνωση της Ηπειρώτικης αποδημίας, την Πανηπειρωτική, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους παριστάμενους, οι οποίοι στη συνέχεια παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη τους ομιλητές να ξετυλίγουν το νήμα της ζωής και της λαμπρής πορείας του Γ. Αρμένη στο θέατρο.
Και είπαν τόσα πολλά από τα «προσωπικά δεδομένα του», που μπορεί να τον «ξεγύμνωσαν» στα μάτια των ακροατών, τον έφεραν όμως πιο κοντά τους, τόσο καθάριο όπως και το βλέμμα του. Και τους έκαναν κοινωνούς αγνώστω ν πτυχών της ζωής του, όπως π.χ. πως είναι τέλειος μάγειρας, ζωγράφος και ναυτικός.
«Ο Γ. Αρμένης δεν είναι η μοναδική περίπτωση που διασώθηκε μέσω της τέχνης. Βρήκε ο ίδιος το κατάλληλο φάρμακο. Δεν ήταν τυχερός, δημιούργησε την τύχη του», είπε, μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαχρήστος μιλώντας για το φίλο, κουμπάρο και συνεργάτη του. Είναι σίγουρο βέβαια πως για να φτάσει τόσο ψηλά πάλεψε σκληρά.
Όμως όπως ανέφερε ο κ. Γεωργουσόπουλος, ο Αρμένης είχε στις αποσκευές του δύο μεγάλες «προίκες» χάρη στις οποίες ευδοκίμως πορεύτηκε, αξιοποιώντας παράλληλα το ταλέντο και την αταλάντευτη θέλησή του.Πρώτη προίκα υπήρξε η βιωματική εμπειρία που απέκτησε στη γενέτειρά του περπατώντας ξυπόλυτος και με γρατζουνισμένα γόνατα στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου, έχοντας κατά νου τα ακούσματα γιαγιάδων και παππούδων, τα τσακίσματα του κλαρίνου, το γλυκολάλημα της φλογέρας, τα κουδουνίσματα των γιδοπροβάτων, κουβαλώντας ήθη και έθιμα πατροπαράδοτα μιας ξεχωριστής περιοχής και κοινωνίας και κτήμα του τη φτώχεια, την πείνα και το κρύο που πιρούνιασε το κορμί του.Η δεύτερη και πλουσιότερη προίκα αποκτήθηκε με την τρίχρονη μαθητεία του και την πολύχρονη συνεργασία του με τον ιεροφάντη του θεάτρου μας Κάρολο Κουν. Ο οποίος με τη διορατικότητα που διέθετε διέγνωσε το ξεχωριστό πηγαίο ταλέντο του καλύτερου μαθητή του που είχε ποτέ και του έδωσε την ευκαιρία να βγάλει από μέσα του όλα όσα σπάνια και δημιουργικά κουβαλούσε. Και ήταν πολλά-πάρα πολλά τόσα που ήταν σαν χύτρα που έβραζε έτοιμη να εκραγεί.Κι έτσι ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και ταλαιπωρημένος από την κοινωνική σύνθεση της τότε εποχής, όπως και πολλοί άλλοι της. κλάσης του, αγωνίστηκε με πείσμα και θέληση για ν΄αναδειχθεί σε μαγικό παιδί του θεάτρου, σε χαρισματικό ηθοποιό, σε καλό δάσκαλο. Και τα κατάφερε περίφημα. «Αν και τραγικά αυτοδίδακτος, όπως οι περισσότεροι των δεκαετιών ΄50 και ΄60 ξεκίνησαν μόνοι τους κι έπρεπε ν΄ανακαλύψουν τα πάντα απ΄ την αρχή» (Κ. Γεωργουσόπουλος).
Και ο Αρμένης τα ανακάλυψε όλα πολύ καλά και με τόλμη γι΄ αυτό κι έγινε ξεχωριστός.
Έχοντας επιπλέον ακόμη ένα προσόν. Είναι χαρισματικός καλλιτέχνης.
Γι΄ αυτό και ο Κάρολος Κουν τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε πλήρη ανεξαρτησία να ξεδιπλώσει όλες τις συσσωρευμένες εμπειρίες που κουβαλούσε μέσα του. Κάτι που έκανε και κάνει σε κάθε έργο του, σε κάθε συνεργασία.Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Π. Βούλγαρης που παρουσίασε τις πτυχές αυτής της πλευράς του Αρμένη, όπως τις ανακάλυψε στη διάρκεια της συνεργασίας του στο γυρισμό της ταινίας «Όλα είναι δρόμος», με την οποία ο τιμώμενος απέσπασε το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Πληροφορώντας μας πως ο Αρμένης διαθέτει την εμπειρία και την ικανότητα ώστε παραλαμβάνοντας έναν «σκελετό» να τον μετατρέψει σε σύντομο χρόνο σε αξιόλογο έργο τέχνης. Έχει τη δύναμη να δίνει ψυχή, νόημα και έκφραση σε όλα με ό,τι καταπιάνεται.Και τούτο γιατί γνωρίζει άριστα «.το παιχνίδι με τις νότες της γλώσσας και είναι πλούσιος στη μουσική έκφραση των συναισθημάτων» (Κ. Γεωργουσόπουλος).
Μιλώντας για τον άνθρωπο Αρμένη ο συμπατριώτης του Β. Γκουρογιάννης, είπε πως φέρει μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία της ηπειρώτικης γης και είναι ένας από εκείνους οι οποίοι τη δεκαετία του ΄60 έφεραν τα γιδοπρόβατά τους να. βοσκήσουν στην Ομόνοια και τα Εξάρχεια. Και κατάφεραν να μετουσιώσουν σε τέχνη όλα τα βιώματα της επαρχιακής προέλευσής τους. Ιδιαίτερα ο Αρμένης χώρεσε, χώνεψε και μετέτρεψε όλα αυτά με ζηλευτή επιτυχία σε διαμάντια της τέχνης είτε ως ηθοποιός, είτε ως δάσκαλος ή συγγραφέας.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο σεμνός καλλιτέχνης εξομολογούμενος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση που τον πλημμύρισε από την τιμή που του επιφυλάχτηκε από την Πανηπειρωτική, τους συμπατριώτες, τους θεατρόφιλους. Και αποκάλυψε πως κάθε φορά που διαβαίνει την Αιτωλοακαρνανία και προσεγγίζει την Άρτα, την Ήπειρο, οδεύοντας προς τη γενέθλια γη δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα που αυθορμήτως αναβλύζουν από τα μάτια του. Η εξομολόγηση αυτή, οι ευχαριστίες και η υπόκλισή του προς όλους για την τιμή που του επιφύλαξαν με τη βράβευση και την παρουσία τους συνοδεύτηκε από θερμά χειροκροτήματα.
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εκπρόσωπος του οποίου κ. Γεωργία Λαδογιάννη δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό, αναγνώστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα του πρυτάνεως κ. Ι.Γεροθανάση.Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αντιστοίχως κ. Βαγγέλλης Αργύρης, αντιπρόεδρος της Βουλής και Σταύρος Καλογιάννης, πρώην υπουργός, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, συνάδελφοι δημοσιογράφοι, πατριώτες και πολλοί θεατρόφιλοι.
Την εκδήλωση κατέγραψε και αναπαρήγαγε σε video o Nαπολέων Ροντογιάννης
Η προσφώνηση του Προέδρου της
Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
Κώστα Αλεξίου για την εκδήλωση του Γιώργου
Αρμένη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Κυρίες και κύριοι
Η ΠΣΕ κατανοώντας το χρέος της προς ανάδειξη της πλούσιας
ηπειρωτικής πολιτιστικής δημιουργίας, έχει καθιερώσει μια σειρά εκδηλώσεων με
επίκεντρο αναφοράς σύγχρονους συμπατριώτες μας δημιουργούς, με προβολή συνάμα
και του έργου τους.
Κώστας
Αλεξίου
Η αρχή έγινε απ' τον περασμένο Νοέμβρη με την παρουσίαση,
μέχρι τώρα, του Νίκου Χουλιαρά και του Μιχάλη Γκανά και συνεχίζουμε με όσους
διακρίθηκαν στις τέχνες, στα γράμματα και στις επιστήμες και οι οποίοι σημάδεψαν
με την προσωπικότητα και το έργο τους, τους αντίστοιχους τομείς
του πολιτισμού όπου διέπρεψαν.
Ας επισημάνουμε επίσης πως ότι αφορά στην παρουσίαση
σύγχρονων λογοτεχνών, ποιητών και ιστορικών, αλλά και ευρύτερα, έχουμε την
ανοιχτή συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα το φιλοσοφικό
τμήμα της πράγμα το οποίο εξασφαλίζει πληρέστερη και πλέον αντικειμενική
παρουσίαση
Εξάλλου η συνολική και διεξοδική σκιαγράφηση
των δημιουργών, όσο και η συνοπτική και ουσιαστική αποτίμηση του έργου
τους, με στόχο να καταστεί ευρύτερα γνωστό και κατανοητό, έχει ανατεθεί σε
έγκριτους ειδικούς για κάθε προσωπικότητα και σε τομείς που
αναφέρονται ξεχωριστά, ώστε να φωτίζεται κάθε πτυχή τόσο του δημιουργού, όσο και
του συνολικού του έργου. Η δε παρουσίαση συμπληρώνεται εκάστοτε με σχετικές
προβολές, απαγγελίες ποιημάτων, ανάγνωση κειμένων, μουσική κλπ.
Σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά να αναφερθούμε στο Γιώργο
Αρμένη και στο έργο του, τιμώντας τον ταυτόχρονα για την μακρόχρονη και
σημαντική προσφορά του στο θέατρο.
Γεννημένος στην Κληματιά Ιωαννίνων, πέρασε δύσκολα και σκληρά
παιδικά χρόνια. Από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών, μπαίνει στην
βιοπάλη κάνοντας διάφορες δουλειές, οι περισσότερες του ποδαριού, για να γυρίσει
τελικά, ως ναυτικός, όλο σχεδόν τον κόσμο επί πέντε χρόνια και τελικά να
απελαθεί οίκαδε απ' την Αμερική. Σ' όλη αυτή την περίοδο συσσώρευσε τραυματικές
εμπειρίες από μια δύσκολη ζωή, χωρίς την προστατευτική σκιά του πατέρα, αλλά
ωστόσο διατηρώντας τις πλέον έντονες μνήμες και δεσμούς με τη γενέτειρα και στην
καρδιά του τη θαλπωρή της γιαγιάς του και τις νοσταλγικές εικόνες, που
αποτύπωσαν μέσα του τα ποιήματα του Κρυστάλλη και του Χριστοβασίλη.
Αλλά ευτυχώς γι' αυτόν και για την τέχνη, που με τόση
αυταπάρνηση υπηρετεί, εκεί στα 22 του, ο τροχός της μοίρας του
γύρισε προς άλλη κατεύθυνση.
Αν και δεν είχε ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές του,
εισήχθη στη σχολή θεάτρου του Κάρολου Κούν με υποτροφία ως αριστούχος, την
οποία διατήρησε σ' όλα τα έτη της θητείας του, οπότε
πλέον η ζωή του άρχισε να παίρνει νόημα και να ξαναγεννιέται .
Εκεί λοιπόν κοντά στο μέγιστο αυτό δάσκαλο του
θεάτρου, παρέμεινε στο πλευρό του και μετά την αποφοίτησή του επί
22 χρόνια, μέχρι το θάνατο του Κ. Κούν, ερμηνεύοντας κλασικά και
σύγχρονα έργα.
Κατά τη διάρκεια αυτή, είτε έπαιζε είτε όχι, ήταν πάντα
βοηθός του ως σκηνοθέτης, χορογράφος και δάσκαλος στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης
στην οποία δίδαξε επί σειρά ετών αυτοσχεδιασμό και υποκριτική.
Κοντά σ' αυτόν τον μεγάλο θεατράνθρωπο, κατά ομολογία και του
ίδιου του Γιώργου Αρμένη, στον οποίο πάντα αναφέρεται με ευγνωμοσύνη και
θαυμασμό, οφείλει την παιδεία, τις αρχές και τις αξίες που του ενέπνευσε, οι
οποίες μαζί με το ήθος που τον διακρίνει, πυροδότησαν και ενδυνάμωσαν τη φλόγα
που έκαιγε εντός του για δημιουργία, ενώ παράλληλα το
καθαρόαιμο λαϊκό στοιχείο, καταβολή αυτού του ηπειρωτικού πλούτου
που κουβάλαγε μέσα του, δεν άργησε να βγει προς τα έξω και να
μετουσιωθεί όχι μόνο σε τρόπο της υποκριτικής του τέχνης, αλλά και
να σημαδέψει έντονα αρκετά από τα έργα του.
Πολυσχιδές ταλέντο ο Γ. Αρμένης. Ηθοποιός, αλλά και
συγγραφέας και σκηνοθέτης άφησε τη σφραγίδα
του με την υποκριτική και μιμητική του δεινότητα σε
πλείστα έργα που πρωταγωνίστησε τόσο στο θέατρο, όσο και στη μικρή και μεγάλη
οθόνη δηλαδή τηλεόραση και κινηματογράφο.
Παράλληλα έγραψε για το θέατρο 7 έργα με επιτυχία, όπως «η
Qπρόβα», «μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κεραμίδια», κ.α., τρία μονόπρακτα
και δύο παιδικά. Επίσης 7 σειρές για την τηλεόραση, όπως «σιγά η πατρίδα
κοιμάται», «το σόι», σε μερικές απ' τις οποίες έπαιξε ο ίδιος, ενώ σκηνοθέτησε
πληθώρα έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, αλλά και του ίδιου, σε πολλά απ' τα
οποία πρωταγωνίστησε ο ίδιος σε έργα που παρουσιάστηκαν από τον Ν.Ε.Θ.
και άλλους σοβαρούς θεατρικούς φορείς, όπως τα Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. Βέρροιας,
Σερρών, Αγρινίου, Λάρισας και Εθνικό Θέατρο.
Στην μεγάλη οθόνη πρωταγωνίστησε στην ταινία του Π. Βούλγαρη
«όλα είναι δρόμοι», του Σάββα Καλύβα «Αμέρικα» και πήρε μέρος στην ταινία του Θ.
Αγγελόπουλου « Το λιβάδι που δακρύζει» και στη «σκόνη» του Τ. Ψαρρά.
Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όπως
το βραβείο «Φώτης Πολίτης», το πρώτο βραβείο αντρικού ρόλου στα φεστιβάλ
Θεσσαλονίκης και Δράμας αντίστοιχα για τις ταινίες «Όλα είναι δρόμοι» και
«Αμέρικα», εξάλλου η Συνομοσπονδία μας τον βράβευσε στην κορυφαία εκδήλωση των
Ηπειρωτών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1999.
Ήδη έχει διαγράψει μια σαραντάχρονη πορεία ζωής και
δημιουργίας στο θέατρο, μετά δε το θάνατο του Κάρολου Κούν παραμένει ως γνήσιος
συνεχιστής του Θεάτρου Τέχνης, ιδρύοντας το Νέο Ελληνικό Θέατρο και την Ανώτερη
Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ν.Ε.Θ. την οποία διευθύνει,
διδάσκοντας μαζί με διακεκριμένους ανθρώπους του Θεάτρου.
Φέτος λοιπόν γιορτάζει την επέτειο αυτής της
μακρόχρονης σαρανταετούς προσφοράς και διδασκαλίας και των δέκα
χρόνων από την ίδρυση του Ν.Ε.Θ. και της Σχολής του, συνεχίζοντας να υπηρετεί
την τέχνη του με τον ίδιο εφηβικό ενθουσιασμό, υψηλό ήθος, με αταλάντευτες αρχές
και έρωτα αποτελώντας πρότυπο συνεπούς μύστη της υποκριτικής τέχνης. Γι' αυτή
την προσωπικότητα και το έργο του θα αναφερθούν διεξοδικότερα με
αναλυτικές αναφορές οι διακεκριμένοι στον τομέα τους Κώστας Γεωργουσόπουλος
κριτικός θεάτρου, Παντελής Βούλγαρης σκηνοθέτης, Βασίλης Γκουρογιάννης
λογοτέχνης και Δημήτρης Παπαχρήστος λογοτέχνης.
Σε μας τους Ηπειρώτες δεν μένει παρά να τον ευχαριστήσουμε
για την μεγάλη αυτή προσφορά του στον πολιτισμό μας και να αισθανόμαστε έντονα
την ικανοποίηση της κοινής ρίζας, η οποία και κάνει πάντα εμφανή την παρουσίας
της στο προσωπό του και στο έργο του.
Γιώργος Αρμένης. Ο Ηπειρώτης
Ηθοποιός Συγγραφέας Σκηνοθέτης
Γιώργος
Αρμένης
Γεννήθηκε στη
Κληματιά Ιωαννίνων. Μαθήτευσε στη σχολή του Θεάτρου τέχνης του Καρόλου Κούν
(1967-1970). Έκτοτε στα 22 χρόνια συνεργασίας με το Θ.Τ. ερμήνευσε πολλά
κλασσικά και σύγχρονα έργα, ενώ στην ίδια Δραματική Σχολή δίδαξε αυτοσχεδιασμό
και υποκριτική.
Έγραψε
ο ίδιος για το θέατρο επτά έργα με σημαντική επιτυχία όπως
«η Πρόβα», «το Σόι», κ.λ.π, τέσσερα μονόπρακτα και δύο
παιδικά.
Για την
τηλεόραση έγραψε αρκετές σειρές όπως «Μέσα απ' το πλήθος», «Σιγά. η πατρίδα
κοιμάται» κ.α., ενώ ο ίδιος έχει παίξει σε πολλές, όπως «Το τρίτο
Στεφάνι», κ.α., εξ άλλου πήρε μέρος και πρωταγωνίστησε στο φεστιβάλ Επιδαύρου
στις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη και σε Ελληνικές
κινηματογραφικές ταινίες του Π. Βούλγαρη, Θ. Αγγελόπουλου, Σ. Καλύβα κ.α.
Ως σκηνοθέτης
ξεδίπλωσε το ταλέντο του σε μεγάλη σειρά έργων Ελλήνων κλασσικών (Ευριπίδη,
Αριστοφάνη), αλλά και σύγχρονων ξένων (Τένεσσυ Ουίλιαμς,
Πιραντέλο) και πληθώρα Ελλήνων σε μερικά των οποίων
ως πρωταγωνιστής ο ίδιος στα πλαίσια καθιερωμένων θεατρικών
οργανισμών όπως ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Λάρισας, Βέροιας το Εθνικό
κ.α.
Πριν δέκα
χρόνια ιδρύει το «Νέο Ελληνικό Θέατρο», όπου σκηνοθετεί και
ερμηνεύει επιτυχίες εκτός του ίδιου έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων στο
καλαίσθητο νεοκλασικό των Εξαρχείων, όπου λειτουργεί παράλληλα υπό
τη διεύθυνσή του «η Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης νέου Ελληνικού
θεάτρου.
Φέτος ο Γ.
Αρμένης, παραμένοντας ένας γνήσιος κληρονόμος του Θεάτρου Τέχνης, κλείνει 40
χρόνια προσφοράς στο θέατρο και δέκα από την ίδρυση του Ν.Ε.Θ. αποσπώντας
τιμητικές έκτοτε διακρίσεις, όπως το
βραβείο «ΦΩΤΗΣ ΠΕΛΙΤΗΣ», το Α' βραβείο ανδρικού ρόλου
στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην ταινία του Π. Βούλγαρη «όλα είναι δρόμος»
και στο φεστιβάλ Δράμας στην ταινία του Σάββα Καλύβα «Αμέρικα».
Κάρολος Κουν - Γιώργος
Αρμένης
Ο Κάρολος Κουν έγραψε για τον
Γιώργο Αρμένη
«Ο Γιώργος Αρμένης
είναι μια πολύμορφη ιδιοφυΐα, γνήσιος και λαμπερός σε όλες του τις
εκδηλώσεις.
Είναι προικισμένος με
μία εκρηκτική φαντασία που ξεπηδά από την πραγματικότητα και την
αλήθεια.
Σπάνιος ηθοποιός, με
ευρύτερες και ποικίλες προοπτικές στο θεατρικό χώρο.
Ξεκίνησε με λίγα
ακαδημαϊκά εφόδια αλλά χάρη στον αυθορμητισμό του, το ένστικτο και το πάθος του
γι' αληθινή γνώση, καθώς κι από προβληματισμούς από πλούσιες ζωικές εμπειρίες,
κατάφερε να φτάσει σε ζηλευτά αποτελέσματα σ' όλες του τις
εκδηλώσεις.
Σήμερα έχει κάτι να πει
και ξέρει να το πει.»
Κάρολος
Κουν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου