Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Τα πλατανοδάση της Ηπείρου χάνονται από το μεταχρωματικό έλκος

Η επέλαση του μεταχρωματικού έλκους συνεχίζεται αποδεκατίζοντας τα πλατανοδάση της Ηπείρου. Τα αιτήματα που φτάνουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και αφορούν την απομάκρυνση νεκρών δέντρων είναι πολλά κι αφορούν σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.

Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθησαν τέσσερις αποφάσεις για παρεμβάσεις που αφορούν απομάκρυνση δέντρων και καθαρισμούς. Η πρώτη αφορά τον Δήμο Πωγωνίου όπου διέρχεται ο ποταμός Γορμός με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πολλά δέντρα να έχουν πέσει στο ποτάμι με άμεσο τον κίνδυνο πλημμυρών.

Η δεύτερη απόφαση αναφέρεται στην διάθεση πίστωσης για τον καθαρισμό του ποταμού Καλαμά στο ύψος γέφυρας Βρυσέλλας και γεφυρών προς τον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων στη Θεσπρωτία όπου υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός νεκρών πλατάνων.

Αντίστοιχη παρέμβαση αποφασίστηκε και για την περιοχή της Μπαλντούμας εκατέρωθεν του ποταμού Αράχθου όπου τα νεκρά πλατάνια εγκυμονούν κινδύνους για πλημμύρες και καταστροφές σε καλλιέργειες , πτηνοτροφεία κλπ καθώς και την περιοχή από τα Πλατανάκια έως το το Κουκλέσι εκατέρωθεν του ποταμού Λούρου όπου πολλά δέντρα έχουν πέσει στο ποτάμι εγκυμονώντας κινδύνους για πλημμύρες σε μονάδες ψαριών , σε καλλιέργειες, σε αποθήκες κλπ.

https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: