Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Πεζοπορία από τον Αχέροντα στη Σκάλα της Τζαβέλαινας








Η Σκάλα Τζαβέλαινας είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι το οποίο ξεκινά έξω από το χωριό Βουβοπόταμος Πρέβεζας στον Αχέροντα. Κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη για όσους επισκέπτονται τις Πηγές του Αχέροντα, να διασχίσουν το συγκεκριμένο μονοπάτι, καθώς η περιοχή αποτελεί από μόνη της ένα "ποίημα της φύσης".
Για να  βρείτε τη Σκάλα της Τζαβέλαινας, πρέπει αρχικά να στρίψετε αριστερά αμέσως μετά την μεταλλική γέφυρα στη Γλυκή, πηγαίνοντας προς την Πρέβεζα, ή πριν την μεταλλική γέφυρα, ερχόμενοι από Πρέβεζα, αριστερά. Μετά από 500 περίπου μέτρα ο δρόμος διακλαδίζεται σε δύο παράδρομους ο αριστερός εκ των οποίων οδηγεί κατηφορικά στον ίδιο το ποταμό.  Ο δεύτερος θα σας οδηγήσει σε μία αλάνα όπου πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να συνεχίσετε με τα πόδια. Εκεί ουσιαστικά ξεκινά και το μονοπάτι.

Σκάλα Τζαβέλαινας - Αρχή Μονοπατιού.

 Δεν είναι τυχαίο που η Σκάλα της Τζαβέλαινας έχει αγαπηθεί από χιλιάδες ταξιδευτές και ορειβάτες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το τοπίο σε αφήνει εμβρόντητο καθώς το μονοπάτι περιστοιχίζεται από επιβλητικά όρη με πλούσια βλάστηση και στο αριστερό χέρι χαμηλά μέσα στα πελώρια πλατάνια ρέει περήφανα ο ποταμός Αχέροντας. Το ίδιο το μονοπάτι πολύ συχνά διακλαδίζεται σε άλλα δευτερεύοντα μονοπάτια που είτε οδηγούν χαμηλά στο ποταμό, είτε ψηλότερα στο βουνό. Σε αυτό το σημείο βγήκε η παρακάτω πανοραμική φωτογραφία.


Το Τούνελ μέσα στο Βράχο.
 Περίπου 100 μέτρα πιο κάτω συναντάμε ένα σκοτεινό τούνελ το οποίο περνά κυριολεκτικά μέσα από το βράχο. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και περιμετρικό μονοπάτι για να περάσει κάποιος απολαμβάνοντας χαμηλότερα τον ποταμό που διασχίζει το φαράγγι ανάμεσα από πανύψηλα πλατάνια. Μετά το τούνελ, το μονοπάτι μικραίνει αρκετά σε πλάτος και γίνεται δύσβατο. Συνίσταται λοιπόν προσοχή από εδώ και πέρα καθώς υπάρχουν σημεία που γίνεται ιδιαίτερα απόκρημνο. Από το σημείο αυτό φαίνεται καθαρότερα στο βάθος το κάστρο Κιάφα  














Το Παρατηρητήριο.
  Μετά από περίπου 5 λεπτά περπάτημα σε στενό πλέον μονοπάτι, συναντάμε στο αριστερό χέρι ένα παρατηρητήριο να υψώνεται τοποθετημένο πάνω σε βράχο. Η θέα από εκεί κόβει την ανάσα καθώς φαίνεται ξεκάθαρα το μεγαλείο της περιοχής. Ίσια μπροστά υψώνεται επιβλητικό το Κάστρο Κιάφας στο Σούλι το οποίο αποτελεί το τέρμα της διαδρομής. Αριστερά διακρίνεται και το ιστορικό Κούγκι. Αντίθετα και μέσα από το φαράγγι φαίνεται το χωριό της Γλυκής από όπου και ξεκινήσαμε. Το παρατηρητήριο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ολιγόλεπτη ξεκούραση πριν ξεκινήσει κατηφορικά πλέον το μονοπάτι που οδηγεί στο Γεφύρι Αχέροντα. Στο παρατηρητήριο βγήκε η παρακάτω πανοραμική φωτογραφία.


Παρακάτω το μονοπάτι κρύβεται κάτω από αγέροχα δέντρα μέσα σε δασύλλιο ενώ συνεχίζει κατηφορίζοντας. Μετά από 200 περίπου μέτρα συναντάμε κατάλληλη ταμπέλα που απεικονίζει ένα χάρτη της περιοχής και δίνει οδηγίες, καθώς εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Ή θα συνεχίσετε κανονικά το μονοπάτι κατηφορικά προς την Γέφυρα Αχέροντα ή θα ακολουθήσετε αυτό που οδηγεί στο Τρίκαστρο Πρέβεζας και στις Πύλες του Άδη. Το δεύτερο απαιτεί αρκετή ώρα (περίπου 6 ώρες) οπότε αφέθηκε για μελλοντική εξόρμηση που θα γίνει ειδικά για αυτό!


tampela

Γέφυρα Αχέροντα

 Η σημερινή εξόρμηση τελειώνει στο γεφύρι του Αχέροντα το οποίο έχει ανακατασκευαστεί και σώζεται μικρό μέρος της τοξωτής αρχιτεκτονικής του. Από κάτω περνά με μανία ο ποταμός ενώ η βουή του είναι αισθητή από μέτρα μακρυά. Πιο κάτω και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει άλλο ένα γεφύρι, το γεφύρι του Ντάλα και καταλήγει στους Μύλους Σουλίου. Ανηφορικά το μονοπάτι οδηγεί στο χωριό Σαμονίβα που είναι το πρώτο από τα Σουλιοτοχώρια και τελικά φτάνει στο Κάστρο Κιάφα. Μελλοντικά κρίνεται απαραίτητη η κάλυψη των χώρων που λόγω χρόνου αφήσαμε απέξω! Η παρακάτω πανοραμική φώτο είναι στη Γέφυρα Αχέροντα.



Δείτε εδώ πανοραμική εικόνα της περιοχής




Δείτε τα video








Δεν υπάρχουν σχόλια: