Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Αυτοί που έστησαν νέες Θερμοπύλες στα οχυρά της Μακεδονίας.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 12 ΠΗΓΙΩΤΕΣ

Απαρτα κάστρα της Μακεδονίας τα Οχυρά. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι ποτέ δεν δίστασαν να πολεμήσουν και δεν φοβήθηκαν να θυσιαστούν για την Πατρίδα. Τι κι΄αν απέναντί τους είχαν τις σιδερόφραχτες στρατιές του Χίλτερ. Τι κι΄αν τον έτρεμε η Ευρώπη. Τι κι' άν καθυπόταξε μεγάλα κράτη.Η Ελλάδα, η Μικρή Ελλάδα μετά τον νικηφόρο ΕλληνοΙταλικό πόλεμο δεν σκέφτηκε στιγμή να παραδοθεί στους Ούνους αμαχητί. Έτσι συνέβη το παράδοξο να έχει γίνει συνθηκολόγηση και στα Οχυρά να πολεμούν ακόμη μην πιστεύοντας ότι μπορούσε η Ελλάδα να συνθηκολογήσει. Ανάμεσα σε αυτούς τους Ήρωες που κράτησαν Νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ κατά αριθμητικά και στρατιωτικά υπέρτερους και είπαν το νέο Μολών Λαβέ ήταν και 12 Πηγιώτες. 


Χρόνια ακούγαμε τις ιστορίες με τα κατορθώματα των υπερασπιστών των Οχυρών. Τις ίδιες ιστορίες δόξας που μού έλεγε ο φίλος μου ο Αντώνης Ανδριανόπουλος όπως τις άκουσε απο τον Πατέρα του που πολέμησε στο Ρούπελ. Δεν νικήθηκαν ποτέ .απλά σταμάτησαν να πολεμούν. Είναι οι ίδιοι που ΄΄ανάγκασαν΄΄τους Γερμανούς να τους απονείμουν τιμές κατα την παύση των εχθροπραξιών αναγνωρίζοντας τον Ηρωισμό τους.. Ηταν οι συμπολεμιστές του Ιτσιου και του Δουράτσου.Όσοι σώθηκαν, με μεγάλη ταλαιπωρία και κόπο έφτασαν στα χωριά και στις πόλεις απο όπου κατάγονταν



Οι φωτογραφίες τους από το βιβλίο του Συγχωριανού μας αείμνηστου στρατηγού και μαχητή του Γοργοποτάμου και της Εθνικής Αντίστασης Στέργιου Βούλγαρη ΄΄Ο Πόλεμος των Διαβόλων με τη Φουστανέλα΄΄ και η μαρτυρία του μπαρμπα-Νικόλα Μπαλάσκα . Αξίζει κάθε τιμή και μνημόνευση σε αυτούς τους Ηρωες. Οι Πράξεις τους ας γίνουν μάθημα για εμάς τους ΄΄Νεοέλληνες΄΄που έχουμε αρχίσει να ξεχνούμε τις καταβολές μας.. Και για τους Πηγιώτες να θυμούνται και να τιμούν τους Ηρωές τους !!

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: