Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Πληρωμές σε δύο δόσεις και μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, εξήγγειλε στη Βουλή ο Σπήλιος Λιβανός

Την Πέμπτη 22 Απριλίου (μεθαύριο) αρχίζει ο πρώτος κύκλος πληρωμών, με υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και πριμ νεαρών αγροτών, ενώ το μεγάλο πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, δηλαδή ζωικά (βοοειδή και αιγοπρόβειο), σπόροι σποράς, Κορινθιακή σταφίδα και ζαχαρότευτλα, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη (27 και 28 Απριλίου).

Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι την Τρίτη 20 Απριλίου (αύριο) θα πληρωθεί η ενίσχυση (de minimis) ύψους 8,5 εκατ. ευρώ στα ροδάκινα. Χωρίς να γίνεται σαφές από την τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή, δεν αποκλείεται σε αυτό το πακέτο πληρωμών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες να πληρωθούν κάποιες έκτακτες ενισχύσεις σε παραγωγούς σύκων, αλλά και υπόλοιπα από το πακέτο συνδεδεμένων που πληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων κάποιες διορθωτικές πληρωμές της ειδικής βάμβακος.  

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού έχουν ως ακολούθως:

 Λιβανός: «Δεν θα επιτρέψω σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των αγροτών»

 Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των  αγροτών, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

 Ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 319 εκατ. €, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. €. Όπως είπε, η  καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες προχωρά κανονικά.

 Μάλιστα πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου 20021 καταβλήθηκαν 246.314.628 € στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τις αιτήσεις έτους 2020. Μέρος του ποσού αυτού αφορούσε συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης και για την Πράσινη Ενίσχυση.

 Επίσης ανακοίνωσε ότι αύριο καταβάλλονται 8,5 εκατ.€ ενίσχυσης de minimis στα ροδάκινα. Η βασική ενίσχυση  θα πληρωθεί 22-23/4, ενώ οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα έχουν πληρωθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, 27-28/4.

 Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Απριλίου και  καταληκτική ημερομηνία θα είναι 22 Ιουνίου.

https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: