Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Σάλος με ευρωπαϊκό έγγραφο για Μεγάλη Αλβανία

Ένα ανεπίσημο διπλωματικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε το Reuters σχετικά με τον επανασχεδιασμό των συνόρων κατά μήκος εθνικών γραμμών στα Δυτικά Βαλκάνια έχει προκαλέσει αγωνία και αναστάτωση στη Βοσνία, η οποία φοβάται μια απροσδόκητη αλλαγή της στρατηγικής της ΕΕ.

Το έγγραφο διέρρευσε για πρώτη φορά στα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης και αποδόθηκε στον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποστείλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ως πρόταση για το πώς να αντιμετωπίσει την περιοχή μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Σλοβενία ​​τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ο Γιάνσα αρνήθηκε ότι είχε στείλει το έγγραφο και είπε ότι πρόκειται περί “ψευδών ειδήσεων” που προσπάθησαν να βλάψουν τις προσπάθειες της Σλοβενίας να βοηθήσει στην ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ.

Η ΕΕ δεν σχολίασε, αλλά ένας διπλωμάτης των Βρυξελλών δήλωσε στο Reuters ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν συζητήσει σχετικά με το έγγραφο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του διπλωματικού σημειώματος, αν και κυκλοφόρησε σε επίσημα κανάλια της ΕΕ και το έχουν δει πολλοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κύρια εμπόδια για μια ταχύτερη ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ είναι τα ανεπίλυτα εθνικά ζητήματα των Σέρβων, των Κροατών και των Αλβανών, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν με τη δημιουργία μιας Μεγάλης Σερβίας, μιας Μεγάλης Αλβανίας και μιας Μεγάλης Κροατίας.

Το έγγραφο προτείνει να ενταχθεί η αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας στη Σερβία, τα καντόνια της Βοσνίας που κατοικούνται επί το πλείστον από Κροάτες να ενσωματωθούν στην Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο να συγχωνευθεί με την Αλβανία.

Δεν έχουμε δει ποτέ αυτήν την πρόταση εάν υπάρχει”, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τέτοια διπλωματικά σημειώματα είναι κοινά στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Παρόλο που δεν δημοσιοποιούνται, συνήθως τα κράτη της ΕΕ είναι πρόθυμα να διεκδικήσουν την κυριότητά τους, εάν τα εγκρίνουν.

Στη Βοσνία, όπου 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου στη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια των οποίων Σέρβοι και Κροάτες είχαν επιδιώξει να σχηματίσουν τα δικά τους εθνοτικά κρατίδια, το σημείωμα έχει θεωρηθεί ως μια νέα απειλή για την εδαφική της ενότητα, αυτή τη φορά από κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο Σέφικ Ντζαφέροβιτς, το βοσνιακό μέλος της τριμελούς διεθνοτικής προεδρίας της Βοσνίας, δήλωσε στον Μισέλ σε επιστολή του την Παρασκευή ότι το έγγραφο προκάλεσε αστάθεια και αγωνία στη Βοσνία, όπου οι Σέρβοι της Βοσνίας μιλούν εδώ και χρόνια για την αποχώρηση της περιοχής τους από τη Βοσνία.

Ο Ντζαφέροβιτς προέτρεψε τον Μισέλ να σταματήσει αμέσως τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο πόλεμο στην περιοχή.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση, λέγοντας σε μια δήλωση: “Η ΕΕ δεσμεύεται κατηγορηματικά για την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης… αυτή είναι η σταθερή μας… και αμετάβλητη θέση”.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή: “Οι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μέλλον μόνο ως πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες. Η περιφερειακή συμφιλίωση και η συνεργασία είναι τα κλειδιά για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία. Ο σχεδιασμός νέων συνόρων είναι ένας επικίνδυνος δρόμος”.

https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: