Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζηρού για καθαρισμούς οικοπέδων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Ζηρού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, από 1-5-2021 έως και 31-10-2021, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, να προβούν έγκαιρα στον καθαρισμό τους, απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά, τα οποία δύναται να αποτελέσουν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική  Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1346/25.4.2012) όπου ρητά αναφέρεται ότι:

1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων κοινοτήτων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

2. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σχετικές ποινικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού, απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες και επικαρπωτές οικοπέδων ν' ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους για τον έγκαιρο καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας και δείχνουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μειώνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς και των επιπτώσεών της σε περίπτωση που προκληθεί, κρατώντας το Δήμο μας καθαρό και ασφαλή !

Προφυλάσσουμε τις περιουσίες και τις ζωές μας.

Ο καθαρισμός των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων αποτελεί υποχρέωση βάσει νόμων και διατάξεων, αλλά πάνω απ’ όλα, αποτελεί ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ απέναντι στο στο κοινωνικό σύνολο, το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: