Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Μαύρο Πάσχα για τους κτηνοτρόφους. Ξεκρέμαστοι άλλη μια φορά, 20 μέρες πίσω η πληρωμή στα ζωικά

Εκνευρισµό και δυσαρέσκεια στους κόλπους των κτηνοτρόφων προκάλεσε η απρόσµενη ανατροπή στην υπόθεση της συνδεδεµένης των ζωικών, που ενώ προγραµµατιζόταν -κατά το σύνηθες- για πληρωµή µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα, τελικά αναβλήθηκε για τον επόµενο µήνα και στην καλύτερη για την εβδοµάδα 10 µε 14 Μαΐου

Την ίδια ώρα, πιο τυχεροί φάνηκαν οι παραγωγοί 8 καλλιεργειών, µετά την πίστωση 30,9 εκατ. ευρώ για συνδεδεµένες σε ρύζι, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια και ροδάκινα προς χυµοποίηση, βιοµηχανική ντοµάτα, σπαράγγια και τεύτλα που έχουν ξεχαστεί από την πληρωµή του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων του Μαρτίου. Κατόπιν και αυτού, µε εξαίρεση τα ζωικά, οι εναποµείνασες πιστώσεις µέχρι το όριο της 30ης Ιουνίου βάσει του κοινοτικού κανονισµού, προς αποφυγήν καταλογισµών στη χώρα µας, αφορούν κλεισίµατα έτους τόσο από προγράµµατα όσο και για τα περιβόητα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2020, που αφορούν το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, για τα οποία ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ηµήτρης Μελάς έχει αναφέρει ότι «θα διεκπεραιωθούν µέχρι και τον Μάιο». Πάντως, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε πρόσφατη δήλωσή του ανέφερε ότι «µέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωµές ακόµα 352 εκατ. ευρώ».

Η εµπλοκή του ΟΣ∆Ε άφησε  χωρίς λεφτά τους κτηνοτρόφους

Με τους κτηνοτρόφους απλήρωτους, το τεράστιο ζήτηµα που ενέκυψε επεκτείνεται σε ολόκληρο τον αγροτικό κλάδο, αφού η στενή έως και ανύπαρκτη ρευστότητα µεταβιβάζει το βάρος των οφειλών στην αγορά ζωοτροφών. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η ευθύνη βαραίνει τη διοίκηση της πλατείας Βάθη και τους διαχειριστές του ΟΣ∆Ε, αφού η εµπλοκή µε το µηχανογραφικό σύστηµα το τελευταίο διάστηµα δεν διευκόλυνε τη τους διοικητικούς από τα περιφερειακά υποκαταστήµατα του Οργανισµού Πληρωµών να ολοκληρώσουν έγκαιρα τη διαδικασία των διασταυρωτικών ελέγχων, προκειµένου να είναι έτοιµα τα στοιχεία για να βγει η καρτέλα πληρωµής. Σηµειωτέον ότι -σύµφωνα µε τις πληροφορίες- έχει ήδη υπολογιστεί από τους αρµόδιους των πληρωµών το ύψος των ενισχύσεων ανά ζώο, που υπολογίζεται στα 10,3 ευρώ το κεφάλι για τα αιγοπρόβατα και στα 155 ευρώ το κεφάλι για τα βοοειδή. 

Έτσι, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, λόγω της διάρκειας της πανδηµίας και της έλλειψης ρευστότητας που πλέον πνίγει τον αγροτικό κόσµο, η καθυστέρηση αυτή αφήνει χωρίς χρήµατα για πάνω από µισό µήνα ακόµα τους κτηνοτρόφους, αφού οι συνδεδεµένες στα ζωικά αποτελούν µια σηµαντική ανάσα για τον κλάδο της τάξης των 55 εκατ. ευρώ περίπου για τους αιγοπροβατοτρόφους και των 35 εκατ. ευρώ για τους βοοτρόφους.

Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι ρίχνουν και οι προσπάθειες συγκάλυψης του ζητήµατος, µε ορισµένους να εξωραΐζουν την υπόθεση, µε το «επιχείρηµα» ότι µόνο πέρυσι η πληρωµή έγινε νωρίτερα, παραγράφοντας αφενός το γεγονός ότι κατά το σύνηθες η πληρωµή αυτή γίνεται τέτοιες ηµέρες και αφετέρου ότι πέρυσι το Πάσχα απλά έπεσε νωρίτερα.

Όλη αυτή η αναστάτωση στους κτηνοτρόφους έρχεται αφού έχει προηγηθεί τον περασµένο ∆εκέµβριο η «προβληµατική πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης, που άφησε αρκετά υπόλοιπα απλήρωτα για µεγάλη µερίδα του κλάδου, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που ήρθαν αντιµέτωποι µε ανεξήγητες παρακρατήσεις. Την ίδια ώρα, καλούνται να εξασφαλίσουν ζωοτροφές που το τελευταίο τετράµηνο σηµείωσαν άνοδο στις τιµές τους έως και 40%, µε αποτέλεσµα να εξανεµιστεί σηµαντικό ποσοστό της αύξησης στις τιµές του γάλακτος. Συγκεκριµένα, η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 53 λεπτά το κιλό, το καλαµπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό όπως και το τριφύλλι. Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε 23-24 λεπτά το κιλό.

Επιπλέον σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας από τον Φεβρουάριο µέχρι και µέσα στον Απρίλιο καταγράφτηκαν παρατεταµένοι παγετοί, µε θερµοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσµα τη µείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20-30%, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις άγγιξε και το 40%.

Σιωπή για τις έκτακτες ενισχύσεις

Ένα ακόµα βαρίδι στην αγανάκτηση του αγροτικού κόσµου έρχεται να προσθέσει και η βραδυκινησία µε την οποία οι αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες διαχειρίζονται την υπόθεση των έκτακτων ενισχύσεων που ανακοινώθηκαν και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονοµικών στα κηπευτικά θερµοκηπίου, την πατάτα, το καρπούζι και τους νεροβούβαλους. Ενώ λοιπόν όλα φαίνεται, βάσει ανακοινώσεων να είναι έτοιµα και να επιτρέπουν την άµεση εκκίνηση της διαδικασίας πληρωµής, τα στελέχη του υπουργείου δείχνουν από την πλευρά τους να αποφεύγουν κάθε δεσµευτική δήλωση για το χρονοδιάγραµµα, πέραν του αόριστου ότι η πληρωµή θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου του 2021, κάτι που ορίζει άλλωστε ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισµός. Υπενθυµίζεται ότι πρόκειται για το συνολικό ποσό των 24,2 εκατ. ευρώ.

https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: