Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Μικροσπηλιά Κεντρικών Τζουμέρκων. Δείτε τα video





Δείτε τα video



















Στους πρόποδες του κεντρικού αναπτύγματος της οροσειράς των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 720 μ. βρίσκεται η Μικροσπηλιά. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό που μαζί με τους συνοικισμούς του (Βατάτσι, Πάλιαρη, Φτεριώνα, Δημούνια, Κεραμάς), συμπληρώνει το ψηφιδωτό των Τζουμερκοχωρίων.


























Σύμφωνα με την παράδοση, πριν αποχωρήσουν οι Τούρκοι από την Ελλάδα, τρεις φυγόδικοι αδελφοί από τας Σέρρας της Μακεδονίας με το όνομα ΜΑΜΑΛΗ (δεν γνωρίζουμε τα μικρά τους ονόματα), κυνηγημένοι από τους Τούρκους, φέροντες βαρύ οπλισμό, συγκρούστηκαν με περίπολο στη γέφυρα της Πλάκας. Σε αυτή τη συμπλοκή σκοτώθηκε ο ένας αδελφός και οι δυο επιζήσαντες εγκαταστάθηκαν στα Καλύβια, ανατολικά του λόφου Τζαπουΐκα. Αργότερα κατέβηκαν στο Βατατσι, οικισμό της πρώην κοινότητος Μικροσπηλιάς και αργότερα στον κεντρικό οικισμό της Μικροσπηλιάς, που πήρε το όνομα ''Σερρές'' από την καταγωγή των πρώτων κατοίκων από τας Σέρρας. Αργότερα η κοινότητα μετονομάστηκε σε Μικροσπηλιά, με πρόταση του διδασκάλου του χωριού Κώστα Ευαγγελή, από δύο μικρές σπηλιές που ανακαλύφτηκαν βόρεια του οικισμού. Μέσα σε αυτές τις σπηλιές βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ύστερα από ανασκαφές συλλέχθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Διοικητικά, η Μικροσπηλιά ανήκει στο Νομό Άρτας και υπάγεται στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με έδρα το Βουργαρέλι.Συνορεύει  Βορειοανατολικά με το χωριό Καταρράκτης και Νοτιοανατολικά με το χωριό Λεπιανά.Η Μικροσπηλιά απέχει 61χλμ. από την Άρτα και 65χλμ. από τα Ιωάννινα. 




















Πολιτιστικές εκδηλώσεις-Πανηγύρια του χωριού

  • Τριήμερο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου λόγω εορτής της Παναγίας καγκελάρι την τελευταία ημέρα (16/8).
  • Ημερήσιο πανηγύρι στις 24 Ιουνίου στον οικισμό Βατάτσι λόγω εορτής του Αγ. Ιωάννη
  • Πανηγύρι στις 8 Νοεμβρίου λόγω εορτής των Αγίων Ταξιαρχών
Η Μικροσπηλιά είναι χωριό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στον Νομό Άρτας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 720 m, στις παρυφές του όρους Τζουμέρκα.

Ένας καταπράσινος τόπος με πολύ όμορφα τοπία που μπορεί κάποιος να απολαύσει στα μονοπάτια του υπό τη σκιά του βουνού και των πλατάνων που κατακλύζουν την περιοχή.























Διαθέτει δυο πανέμορφες εκκλησίες και ένα κτίριο στην πλατεία του χωριού, το οποίο είναι αναγνωρισμένο πολιτιστικό μνημείο, καθώς και έναν παραδοσιακό νερόμυλο, από τους ελάχιστους που λειτουργούν ακόμα στην περιοχή. 

Έχει πραγματικό πληθυσμό 104 κατοίκων (2011). Η απόστασή του από την Άρτα είναι 49km.


Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Σερέσιον. Μετονομάστηκε σε Μικροσπηλιά από κάποιες μικρές σπηλιές που ανακαλύφθηκαν στη περιοχή. Λέγεται μάλιστα ότι σε εκείνο το σημείο βρέθηκαν και αρχαιολογικά ευρήματα.  






































Τα στοιχεία τα αντλήσαμε όλα από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: