Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Αντιδράσεις στα Θεοδώριανα για αίτηση υδροηλεκτρικού

Η κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού στα Θεοδώριανα, θέμα που είχε απασχολήσει την περιοχή προ δεκαπενταετίας επανέρχεται, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις φορέων του χωριού.

Με υπόμνημά τους προς την ΡΑΕ καταθέτουν τις ενστάσεις τους και ζητούν να μην προχωρήσει η αδειοδότηση.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Δίπλα από το χειμαρροπόταμο «Μουζάκι» στην περιοχή εγκατάστασης του έργου, περνάει ο αγωγός ύδρευσης της κοινότητας Θεοδωριάνων και βρίσκεται και το  υδραγωγείο του χωριού.

Στα σημεία που θα γίνουν τα  έργα υδροληψίας (φράγμα, Υ/Η σταθμός), κατά την περίοδο κατασκευής θα χρησιμοποιηθούν βαριά μηχανήματα, θα γίνουν εκσκαφές, θα χρησιμοποιηθούν ίσως και εκρηκτικά, έγιναν δύο μεγάλες κατολισθήσεις 1963 (Αρμερίστρα) και 1981 (Λεμπούσια), οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές γκρέμισαν γέφυρες και κινδύνεψε το χωριό. Οι συνέπειες από την κατασκευή του έργου ίσως αποδειχτούν μοιραίες για τον οικισμό των Θεοδωριάνων.

Ακριβώς στην γέφυρα του ποταμιού και πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος και νεροτριβή, που ανήκει στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο νερόμυλος εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και εκτός τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, φέρνει έσοδα και επισκέπτες στο χωριό. Λειτουργεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και για την κίνησή του χρησιμοποιεί αρκετή ποσότητα νερού από το χειμαρροπόταμο Μουζάκι, η οποία διοχετεύεται στο νερόμυλο αρχικά με αγωγό και στη συνέχεια με χαντάκι κατασκευασμένο από το Συνεταιρισμό Θεοδωριάνων.

Το ποτάμι θα οδηγηθεί με σωλήνες εκτροπής  από το φράγμα στο σταθμό παραγωγής με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας σπουδαίος οικότοπος. Με την κατασκευή του Υ/Η πρακτικά καταργείται το υδρογραφικό σύστημα  και επηρεάζεται δυσμενώς το μικροκλίμα.

Ο σταθμός παραγωγής δεν θα απέχει παρά λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού και εκτός της αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου, ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα θορύβου τόσο κατά την κατασκευή του όσο και κατά τη λειτουργία του.

 https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: