Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Πως το καθεστώς Χότζα αντιμετώπισε τους "Τσάμηδες" (ΦΩΤΟ)


Μετά την απώθηση των Γερμανών από την Ήπειρο, τον Οκτώβριο του 1944, 15.000 – 17.000 Μουσουλμάνοι "Τσάμηδες" (σύμφωνα με επίσημη καταγραφή της UNRRA) αναγκάστηκαν να καταφύγουν μαζί με τους Γερμανούς στην Αλβανία, εγκαταλείποντας τη Θεσπρωτία με το στίγμα του δωσίλογου και του συνεργάτη των Ιταλών και των Γερμανών και το βάρος απεχθών εγκλημάτων.
Αρχικά εγκαταστάθηκαν στη νότια Αλβανία, στην Τζάρα των Αγίων Σαράντα, και στη συνέχεια σε ολόκληρη την ενδοχώρα. 
Στη Τζάρα έμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα, σκηνές και αποθήκες. Και πολλοί πέθαναν από κρυοπαγήματα, κακουχίες και ασιτία, αλλά και ασθένειες, όπως η χολέρα.
Αυτοί, ακριβώς, είναι, που παρουσιάζονται ως θύματα της "γενοκτονίας" των Ελλήνων! 
Παρότι οι "Τσάμηδες" δεν ήταν καθόλου αρεστοί στην Αλβανία, ο Χότζα, που δεν τους εμπιστευόταν καθόλου, αφού τους θεωρούσε ως κομμάτι των φασιστικών δυνάμεων, προσπάθησε να τους χρησιμοποιήσει ως αντίβαρο στην Ελληνική Μειονότητα. 
Γι' αυτό, από το 1945 κιόλας, μιλούσε για "εθνοκάθαρση" και "γενοκτονία" των "Τσάμηδων" και ζητούσε την επιστροφή τους στην Ελλάδα. 
Μάλιστα την ίδια εποχή παρακινήθηκαν και έκαναν μια πολυπληθή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στην Κονίσπολη, καταγγέλλοντας τα ανύπαρκτα "ειδεχθή εγκλήματα του Ναπολέοντα Ζέρβα", κάτι, που υποστηρίχθηκε από ορισμένους κύκλους και στην Ελλάδα, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Το μόνο, που συνέβη, είναι ότι όταν κάποιοι από αυτούς, με την ενθάρρυνση του Χοτζικού καθεστώτος, επανήλθαν το Μάρτιο του 1945 για λίγο στους Φιλιάτες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή και αντίδραση. 
Τελικά δεν απέδωσαν οι προσπάθειες των "Τσάμηδων" να γυρίσουν στην Ελλάδα, να τους αποδοθούν οι, κατασχεμένες ως εγκληματιών πολέμου, περιουσίες τους.
Έτσι έληξε άδοξα γι' αυτούς το θέμα, όταν στις 19 Απριλίου 1953 το αλβανικό κράτος και επίσημα απέδωσε την αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους Τσάμηδες, κάτι, που οι ίδιοι, δεν ήθελαν. 
Να σημειωθεί ότι  από τον Δεκέμβριο του 1924 είχε ξεκινήσει (στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών), η μετακίνηση των "Τσάμηδων" στην Τουρκία, με παράλληλη εγκατάσταση Ελλήνων του Πόντου στη Θεσπρωτία. 
Ο Θ. Πάγκαλος όμως, που ανέτρεψε στα μέσα του 1925 την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου, δέχτηκε την εξαίρεση από την ανταλλαγή, των Μουσουλμάνων "Τσάμηδων" της Θεσπρωτίας.















Δεν υπάρχουν σχόλια: