Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Έλεγχοι, τσουχτερά πρόστιμα και... ζήτηση φέρνουν υψηλότερες τιμές στο πρόβειο γάλα!



Ζωηρή διαφαίνεται η ζήτηση για πρόβειο γάλα τη νέα σεζόν, γεγονός που κάνει τους κτηνοτρόφους να αισιοδοξούν για υψηλότερες τιμές.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από καθαρά γαλακτοπαραγωγικές περιοχές, τον επόμενο μήνα, ορισμένοι κτηνοτρόφοι θα πληρωθούν υψηλότερες τιμές, σε σχέση με αυτές που έπαιρναν μέχρι πρότινος.
Σημειωτέον ότι σε αρκετές χώρες που εξάγει η Ελλάδα Φέτα, ακόμα και μέσα στην καραντίνα, οι πωλήσεις δεν έπεσαν. Αντιθέτως, στη Γερμανία για παράδειγμα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν, παρά το γεγονός ότι η εστίαση ήταν κλειστή (δείτε πατώντας εδώ). Στο γενικότερο καλό κλίμα που διαμορφώνεται φαίνεται πως έχουν συμβάλλει και οι ενέργειες της κυβέρνησης για την πάταξη των ελληνοποιήσεων.
Σταθερή στα 82 λεπτά το κιλό ήταν η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα στο νομό Ξάνθης. Όμως οι κτηνοτρόφοι διατυπώνουν από τώρα την πεποίθησή τους, ότι από τη νέα χρονιά, μπορεί και να υπάρξει αύξηση. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Σάκης Λουκμακιάς από το Νέο Όλβιο, όλα συνηγορούν ότι θα πάμε για άνοδο της τάξης των 6-8 λεπτών το κιλό, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στους πιο αυστηρούς ελέγχους που γίνονται από τον ΕΛΓΟ, αλλά και στην αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου από την κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ για παραβάσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών. Σύμφωνα με τον Σάκη Λουκμακιά, από κτηνοτρόφους του νομού Ξάνθης αγοράζουν σήμερα πρόβειο γάλα, τέσσερις μεγάλες εταιρείες και ένα πολύ μικρό τυροκομείο. Παλιότερα, όπως μας λέει ο ίδιος υπήρχαν δυο ακόμα μεγάλες εταιρείες, εκ των οποίων, για τη μια ακούγεται ότι μπορεί να επανέλθει και πάλι στο νομό. «Συνεπώς είμαστε αισιόδοξοι ότι από τον Αύγουστο που θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα νέα συμβόλαια, θα μπορούμε να μιλάμε για υψηλότερες τιμές από πέρσι», καταλήγει ο κ. Λουκμακιάς.
Πεπεισμένοι οι παραγωγοί για ανοδικό... κανάλι στο γάλα
Για μια πολύ καλή συγκυρία όσον αφορά στο πρόβειο γάλα κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο «φαίνεται πως τα τυροκομικά περπατάνε στις αγορές, δεν υπάρχουν αποθέματα και ως εκ τούτου διαφαίνεται μεγάλη ζήτηση για το γάλα τη νέα σεζόν. Οι συμφωνίες και τα παζάρια γίνονται συνήθως το Σεπτέμβριο, αλλά από τώρα φαίνεται πως υπάρχει κλίμα για μια αύξηση της τιμής από τα φετινά 88-92 λεπτά που ισχύουν για την περιοχή μας, σε υψηλότερα επίπεδα, κάτι που αν συμβεί, θα είναι ασφαλώς θετικό για τους κτηνοτρόφους».
Στην περιφέρεια Ηπείρου, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Μυρτώ Λύκα, το κλίμα διαμορφώνεται επίσης καλό και ήδη ακούγεται πως τη νέα χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερο. Στην περιοχή αυτή οι παραγωγοί, ανάλογα το τονάζ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, του γάλακτος πληρώνονται φέτος από 75 έως και 1 ευρώ το κιλό.
Τέλος, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου δραστηριοποιούνται πάρα πολλοί αγοραστές πρόβειου γάλακτος, πληροφορίες αναφέρουν ότι έκαναν την εμφάνισή τους με κρούσεις σε παραγωγούς για τη νέα σεζόν και άλλες μεγάλες εταιρείες, που δεν είχαν παρουσία στο νομό. Σύμφωνα εξάλλου, με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο νεαρός προβατοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, Θωμάς Μαζαράκης, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για το πρόβειο γάλα εδώ και ήδη οι αγοραστές ενημερώνουν τους παραγωγούς, ότι η τιμή θα ανέβει τη νέα χρονιά από τα 80-82 λεπτά που είναι σήμερα, ενώ ακόμα και από τον επόμενο μήνα, θα έχει αύξηση.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: