Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Στόχος το γιαούρτι να πάρει επιτέλους «σφραγίδα» Π.Ο.Π.


Τόσο η κατοχύρωση των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων με διεθνείς «σφραγίδες» ώστε να ξεχωρίζουν από αντίστοιχα ξένα, όσο και η προώθησή τους εκτός συνόρων της χώρας μας είναι δύο πρακτικές απολύτως αναγκαίες για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, για τον οποίο τόσος λόγος γίνεται τελευταία και στην Ήπειρο.

Από αυτή την άποψη, σημαντική θεωρείται η προσπάθεια που ξεκινάει, έστω και με καθυστέρηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την πιστοποίηση του γιαουρτιού ως προϊόντος Π.Ο.Π., αλλά και το γεγονός ότι αυξάνει από την Ε.Ε. η χρηματοδότηση για την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης στη διεθνή αγορά αγροτικών προϊόντων όπως η φέτα, γενικά τα τυροκομικά και το αιγοπρόβειο κρέας.

Το γιαούρτι για Π.Ο.Π.

Απόφαση για τη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για το «Ελληνικό Γιαούρτι» υπέγραψε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Έργο της Ομάδας, που θα έχει διετή θητεία, είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασίσουν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόµενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) – Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). 
Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου με αφορμή τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας, «προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του παραδοσιακού εθνικού μας προϊόντος, του ελληνικού γιαουρτιού που χαρακτηρίζεται για τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Παράλληλα με την ανάδειξη του ελληνικού γιαουρτιού, προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που παράγουν την πρώτη ύλη, καθώς και των παραγωγών του προϊόντος».
Για αγροτικά προϊόντα
Συνολικά 37 προγράμματα ύψους 120 εκατ. ευρώ υλοποιούνται ήδη στη χώρα μας στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών που διέπουν τα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, όπως κάνει γνωστό με χθεσινή του ανακοίνωση ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ αυξάνονται από 61 εκατ. ευρώ το 2013 σε 200 εκατ. ευρώ το 2019 και η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. καθορίζεται σε 75% για ενέργειες προώθησης σε χώρες της Ε..Ε και σε 85% για ενέργειες προώθησης σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, οι ενέργειες προώθησης αφορούν όλα τα γεωργικά προϊόντα του παραρτήματος Ι της συνθήκης της Ε.Ε. (ελαιόλαδο, τυροκομικά προϊόντα, αιγοπρόβειο κρέας, επιτραπέζιες ελιές, φρέσκα και κονσερβοποιημένα φρούτα κλπ.) και δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών και φορείς του αγροδιατροφικού τομέα.
Τα προγράμματα υποβάλλονται στις αρχές κάθε έτους, μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθείας στις υπηρεσίες της Ε.Ε. και οι προωθητικές ενέργειες έχουν στόχο όλες τις χώρες της Ένωσης καθώς και τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: