Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ένα 3ήμερο (12, 13 και 14 Αυγούστου 2017) γεμάτο πολιτισμό στην πλατεία Μεγάλης Γότιστας Ιωαννίνων, συνδιοργάνωσε ο Συλλόγος Απανταχού Μεγαλογοτιστινών Αθήνας





Αναβίωση εθίμων, αφηγήσεις, παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, θέατρο σκι­ών… απ’ όλα είχε η φετινή 3η Πολιτιστική Συνάντηση στη Μεγάλη Γότιστα Δήμου Μετσόβου, με την προσέλευση του κόσμου επί ένα τριήμερο να ξεπερνά τις προσδοκίες των διοργανωτών.


Οι εκδηλώσεις της έγιναν  στην κεντρική πλατεία της Μεγάλης Γότιστας, υπό το άγρυπνο βλέμμα της νέας προτομής του Λεωνίδα Παλάσκα και έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι της 14ης Αυγούστου, η ανάληψη του οποίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Μεγαλογοτιστινών, με σκοπό τη συνέχιση της παράδοσης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το κέρδος, είχε ως αποτέλεσμα να είναι κατά γενική ομολογία ένα απ’ τα καλύτερα των τελευταίων ετών. 











Όπως αναφέρεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μεγαλογοτιστινών Aθήνας (την υπογράφει ο Πρόεδρος Κώστας Παπαϊωάννου) και του Συλλόγου Γυναικών Γότιστας (την υπογράφει η Πρόεδρος Ευγενία Γεωργίου), «τα χρώματα των παραδοσιακών στολών και η εκπληκτική παρουσία του χορευτικού τμήματος των νέων Μεγαλογοτιστινών και του τμήματος του Συλλόγου Γυναικών Γότιστας, έδωσαν ελπίδα και φλόγα ψυχής και γέμισαν υπερηφάνεια τα βλέμματα συγχωριανών και επισκεπτών, οι οποίοι κατέκλυσαν την πετρόκτιστη πλατεία. Ο χορός συνεχίστηκε διπλός και τριπλός από τους χωριανούς με περίσσεια χαρά».






Είχε προηγηθεί η έναρξη του τριημέρου στις 12 Αυγούστου, με την πανέμορφη παράσταση του «Καραγκιόζη Μαχητή» από το θέατρο σκιών των Μπάμπη και Κώστα Μακρή, που σκόρπισε το γέλιο στους μικρούς φίλους που την παρακολούθησαν.



GOTISTA1


Το επόμενο βράδυ, η αφήγηση και η αναπαράσταση του Παραδοσιακού Γοτιστινού Γάμου από τον Σύλλογο Γυναικών Γότιστας, συγκίνησε τους παλαιότερους, ειδικά με τα ακούσματα και τις εικόνες που προβλήθηκαν. Οι ανέκδοτες ιστορίες που καταγράφηκαν έφεραν στο προσκήνιο άγνωστες πληροφορίες και στιγμιότυπα, ενώ στους παρευρισκομένους μοιράστηκε η παραδοσιακή γαμήλια κουλούρα.
Στο τέλος, ο κόσμος πήρε την σκυτάλη και χόρεψε με χορούς και τραγούδια του γάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: