Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Tο 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, ξεκίνησε τη δημιουργική του δράση το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017. Ο χαιρετισμός της Μαίρης Καραγιώργου, εκπροσώπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος














Κυρίες και Κύριοι.
Αγαπητοί συμπατριώτες κα φίλοι.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Κύριε Θεόδωρε Παπαγιάννη και εκλεκτοί γλύπτες και καλλιτέχνες που συμμετέχετε στο 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ''Θεόδωρος Παπαγιάννης''.

Σας μεταφέρω θερμό πατριωτικό χαιρετισμό του Προέδρου Γιώργου Δόση και του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, την οποία και εκπροσωπώ εδώ, ως μέλος του Δ.Σ. και Έφορος, της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής και του Πολυφωνικού Εργαστηρίου της ΠΣΕ, αλλά και όλου του οργανωμένου αποδημικού κινήματος.  Σας μεταφέρω και τον χαιρετισμό των μελών της Αδελφότητας Ελληνικού Ιωαννίνων ''Η Τσούκα'', της οποίας προεδρεύω. Όλοι εύχονται καλή επιτυχία στο Συμπόσιο αυτό, που θεωρείται δεδομένη, λαμβάνοντας υπόψη τα άλλα 7 προηγούμενα και πετυχημένα συμπόσια.





Πριν από λίγα χρόνια το σχολείο στο Ελληνικό Ιωαννίνων, ένα ωραίο πέτρινο κτίριο του Μεσοπολέμου, που το γνωρίζουμε όλοι, μέσα στα δέντρα, φιλοξενούσε ένα μελίσσι από 150 τουλάχιστον παιδιά.



Εδώ και 20 και βάλε χρόνια, μέχρι και σήμερα, οι μαθητές μετριούνταν  στα δάκτυλα των δύο χεριών, ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι με επικεφαλής τον συγχωριανό μας Θόδωρο Παπαγιάννη, με πείσμα δεν ήθελαν να αφήσουν το σχολείο στη φθίνουσα πορεία του. Το μετατρέπουν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  «Θεόδωρος Παπαγιάννης», που στεγάζει από τον Σεπτέμβρη του 2009, που εγκαινιάστηκε σε μία μοναδική εκδήλωση,  τη δωρεά του γλύπτη και καθηγητή  τότε της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Θεόδωρου Παπαγιάννη, φιλοδοξώντας παράλληλα να αποτελέσει κύτταρο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη της ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πάρα πολλά  έργα περιλαμβάνει, κύρια του συμπατριώτη μας καθηγητή, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», που κάθε χρόνο με τα Συμπόσια και την δουλειά που γίνεται, εμπλουτίζεται.  «Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σε ένα πιο κεντρικό μουσείο στην Αθήνα ή στα Γιάννενα, πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το σχολείο του χωριού μας γιατί τα έργα αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο», είχε πει τότε και συνεχώς το τονίζει και σήμερα ακόμη,  ο γλύπτης. «Ολα τα έργα έγιναν από δυνατά βιώματα, από τις μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σε όλη μου τη ζωή», συνεχίζει.

Στην αυλή του σχολείου-μουσείου, υπάρχουν μεγάλα γλυπτά που έγιναν επί τόπου , στα 7 προηγούμενα συμπόσια γλυπτικής. Δεν είναι μόνο του Θόδωρου Παπαγιάννη αλλά και καλών μαθητών του, από την Καλών Τεχνών, όπου δίδασκε για 40 χρόνια. Στους μαθητές του πάντα προσπαθεί να εμφυσήσει σταθερές αξίες: «Να σχεδιάζουν, να μελετούν τη φύση, να παρακολουθούν ό,τι γίνεται γύρω τους, αλλά να προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτά που είναι πιο κοντά τους. Δηλαδή, να είναι αυθεντικοί»



Η Αδελφότητα Ελληνικού Ιωαννίνων ''Η Τσούκα'', στήριξε και στηρίζει διαχρονικά όλες τις προσπάθειες του Θόδωρου Παπαγιάννη, της οποίας  είναι και επίλεκτο στέλεχος. Και φέτος λοιπόν δίνουμε δυναμικά παρόν, συνδιοργανώνοντας από 19 Αυγούστου 2017 έως και 10 Σεπτεμβρίου 2017, το 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια του Συμποσίου και οι οποίες δεν είναι και λίγες.

Όλοι έχετε στα χέρια σας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, γνωρίζετε τους γλύπτες που συμμετέχουν και τα έργα που θα ολοκληρώσουν. Για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα μιλήσει ή ο Θεόδωρος Παπαγιάννης ή κάποιος ειδικός. Εγώ θα σας υπενθυμίσω ότι στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, συμμετέχει και η Αδελφότητα μας, μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοαπονδίας Ελλάδος




    Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν με τη συνεργασία και υποστήριξη
    • του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ
    • του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ''Θεόδωρος Παπαγιάννης'',
    • του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού,
    • της ποδοσφαιρικής ομάδας  Ελληνικού ''Αναγέννηση'' και
    • της Αδελφότητας  Ελληνικού Αθήνας "Η Τσούκα".
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε. Εύχομαι καλή παραμονή στο χωριό μας, στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, να βάλουν όλη τη μαεστρία τους για να παράγουν και εμείς να θαυμάσουμε κομψοτεχνήματα. Εύχομαι στον Θόδωρο Παπαγιάννη ικανοποίηση των υψηλών προσδοκιών του για το 8ο Συμπόσιο και τέλος εύχομαι σε όλους να απολαύσουμε το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων.

    Μαίρη Καραγιώργου
    Μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
    Πρόεδρος  της Αδελφότητας Ελληνικού, στην Αθήνα ''Η Τσούκα''

    Δεν υπάρχουν σχόλια: