Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ο 5ος αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra-για τη προστασία του Αώου, την Κυριακή 27 Αυγούστου 2018, με εκκίνηση 12.00΄το μεσημέρι, στο Ανατολικό Ζαγόρι και με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Βωβούσα.




Αποτέλεσμα εικόνας για Protect Aoos MTB Ultra
Αποτέλεσμα εικόνας για Protect Aoos MTB Ultra


Ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike ultra marathon, point to point), με την ονομασία «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra, θα διεξαχθεί, για πέμπτη συνεχή χρόνια, στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Βωβούσα, την Κυριακή 27/08/2017.



Η Βωβούσα, κτισμένη στην κατάφυτη κοιλάδα του Αώου, περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά και δάση πεύκης, οξιάς και ρόμπολου, στα όρια του Ανατολικού Ζαγορίου, του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, έχει συνδέσει το όνομά της με τον ποταμό Αώο.
Ο κίνδυνος μια νέας επέμβασης στο ρου του ποταμού, μετά την λειτουργία του ΥδροΗλεκτρικού Σταθμού Πηγών Αώου το 1988, θα αποτελέσει την τελική καταδίκη της χαράδρας του Αώου, μέχρι την Κόνιτσα. Ενώ οι συνέπειες μέχρι τις εκβολές του στην Αδριατική είναι ακόμη απρόβλεπτες.
Έτσι μέσα από την ανάγκη να κοινωνήσουμε το πρόβλημα μιας μελλοντικής εκτροπής και να βρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια αποτροπής της, γεννήθηκε ένας αγώνας ορεινής ποδηλασίας που αγκαλιάζει τον Αώο και τα βουνά που τον περιβάλλουν. 
«Το Protect Aoos MTB Ultra είναι πράγματι ο πιο απαιτητικός αγώνας ΜΤΒ στη χώρα», μαρτυρούνε όσοι τον έχουνε τρέξει. Και αυτό γιατί δεν απαιτεί μόνο σωματική αντοχή και σωστή διαχείριση δυνάμεων για 100 και πλέον χιλιόμετρα ή να ανταπεξέλθει το ποδήλατο χωρίς μηχανικά προβλήματα. Το πιο σπουδαίο και το μεγαλείο του αγώνα είναι η ψυχή και η θέληση να επιβληθούνε στο μυαλό και το σώμα με μοναδικό στόχο τον τερματισμό δίπλα στον Αώο.

«Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra

«Protect Aoos» MTB Ultra! Για ένα ποτάμι μια μέρα τον Αύγουστο

«Protect Aoos» MTB Ultra! ο αγώνας που τείνει να γίνει θεσμός στα ελληνικά ποδηλατικά δρώμενα και διεκδικεί την θέση της πιο σκληρής ποδηλατικής δοκιμασίας στη χώρα μαζί με τον «μικρότερο» «Protect Aoos» MTB Race 30km και Race-Relay (σκυτάλη στην διαδρομή των 100+km), επιστρέφει για πέμπτη συνεχή χρόνια, την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου (27/08/2017), με αφετηρία και τερματισμό στο χωριό Βωβούσα.

Η Βωβούσα, κτισμένη στην κατάφυτη κοιλάδα του Αώου, περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά και δάση πεύκης, οξιάς και ρόμπολο, στα όρια του Ανατολικού Ζαγορίου, του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, έχει συνδέσει το όνομά της με τον ποταμό Αώο.


«Το «Protect Aoos» MTB Ultra είναι πράγματι ο πιο απαιτητικός αγώνας ΜΤΒ στη χώρα», μαρτυρούν όσοι τον έχουμε τρέξει. Και αυτό γιατί δεν απαιτεί μόνο σωματική αντοχή και σωστή διαχείριση δυνάμεων για 100 και πλέον χιλιόμετρα ή να αντεπεξέλθει το ποδήλατο χωρίς μηχανικά προβλήματα. Το πιο σπουδαίο και το μεγαλείο του αγώνα είναι η ψυχή και η θέληση να επιβληθούν στο μυαλό και το σώμα με μοναδικό στόχο τον τερματισμό δίπλα στον Αώο.
Στόχοι της διοργάνωσης παραμένουν η επικοινωνία της προστασίας του ποταμού Αώου, η διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής και η προαγωγή δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός με έμφαση, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο γεγονός,  στην ορεινή ποδηλασία. Η μετεξέλιξη της περιοχής, σε τόπο προετοιμασίας ποδηλατών βουνού, που θα ωφελήσει τους αθλητές με το πλήθος και την ποικιλία των διαδρομών, ενώ παράλληλα θα ευεργετήσει και θα αναβαθμίσει την τοπική κοινωνία. Μετά από τέσσερις χρονιές οι καρποί αυτής της προσπάθειας φαίνονται με την αύξηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Βωβούσα.
Σε ότι αφορά την διεξαγωγή του αγώνα, η φετινή χρονιά έρχεται με μικρές αγωνιστικές αλλαγές ενώ οι όποιες αλλαγές θα επικεντρωθούν στην βελτίωση των παροχών στους ποδηλάτες μέσα στην διαδρομή και τους επισκέπτες.


«Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra
Η Ultra διαδρομή και φέτος θα είναι κατά τι μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων (100+km) με τα υψομετρικά της περίπου στα 3.500μ, περνώντας τρεις φορές τα 1.600 μέτρα υψόμετρο (1.642μ, 1.602μ & 1.644μ) και με ασφάλτινη διαδρομή στα 8,5km περίπου. Και για το 2017 η Ultra διαδρομή διατηρεί τη ρώτα της προς τα βόρεια-βορειοδυτικά της Βωβούσας περνώντας μέσα από την Λάιστα αλλά και δίπλα από το Περιβόλι Γρεβενών, διατηρώντας όμως και αρκετά κομμάτια διαδρομής των προηγούμενων ετών (2013, 2014 και του 2015).
Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την μόνη στην Ελλάδα που καλύπτει μια απόσταση 100 και πλέων χιλιομέτρων σε μία ενιαία, συνεχόμενη διαδρομή. Η οποία είναι σηματοδοτημένη σε όλο της το μήκος (ανά 50, 100 ή 300 μέτρα) ενώ υπάρχουνε ταινίες σήμανσης στο 90% των διασταυρώσεων και κόκκινη απαγορευτική σήμανση στο 100% των διασταυρώσεων. Επίσης υπάρχει σήμανση επικίνδυνων σημείων. Ο αγώνας προσφέρει στους ποδηλάτες την δυνατότητα να ανεφοδιάζονται κατά την διάρκεια του αγώνα σε περισσότερα από 9 σημεία/σταθμούς, όπου προσφέρονται νερό, ηλεκτρολύτες, ξηροί καρποί, μέλι, φρούτα, τεχνική υποστήριξη σε 2 από αυτούς επιπλέων του Κεντρικού service στην Βωβούσα (εκκίνηση και 25ο km) που τo 2016 είχε προσφέρει η Shimano. Πρακτικά στους ποδηλάτες παρέχεται service ανά 25 με 30 χιλιόμετρα περίπου. Κατά την διάρκεια του αγώνα μηχανές (5 το 2016) βρίσκονται μέσα στην διαδρομή, από τον προπορευόμενο μέχρι τον τελευταίο αθλητή ενώ ένα αυτοκίνητο (4×4) βρίσκεται καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα πίσω από τον τελευταίο αθλητή. Ομάδα διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών βρίσκεται στην Βωβούσα για όλη την διάρκεια του αγώνα.



Η διαδρομή διέρχεται εντός των ορίων και ενίοτε και των οικισμών, των κάτωθι κοινοτήτων: Βωβούσα, Περιβόλι Γρεβενών, Ελατοχώρι, Γυφτόκαμπος, Λάιστα.
Οι ποδηλάτες βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής εντός δάσους, (κυρίως μαύρης πεύκης, οξιάς, ελάτης) ενώ υπάρχουν σημεία όπου ακολουθείται η κορυφογραμμή. Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής του 2016 μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

«Protect Aoos» ΜΤΒ Race
Παράλληλα, την ώρα διεξαγωγής του αγώνα των 100+km, διεξάγεται ο «μικρός/fun» αγώνας των 30km, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφορμή για  γνωριμία με την φύση και το ποδήλατο για όλους τους συμμετέχοντες είτε είναι χομπίστες είτε όχι. Η διαδρομή του “Protect Aoos” MTB Race παρουσιάζει εναλλαγές στις κλίσεις της και ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνά 2 φορές ακριβώς έξω από το χωριό (600μ από την κεντρική πλατεία) και μία φορά δίπλα από την γέφυρα της Βωβούσας στο κέντρο του χωριού. Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής του 2016 μπορείτε να βρείτε εδώ.


«Protect Aoos» ΜΤΒ Race-Rellay
Για δεύτερη χρονιά θα κάνουν την εμφάνισή τους και ζευγάρια που θα μπορούνε να τρέξουν τμηματικά-σκυτάλη την Ultra διαδρομή. Τα ζευγάρια θα αγωνιστούν πάνω στην διαδρομή του «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra. Ο πρώτος ποδηλάτης ή ποδηλάτρια θα τρέξει το πρώτο κύκλο των 25+ περίπου χιλιομέτρων γύρω από την Βωβούσα και αφού επιστρέψει στην εκκίνηση θα συνεχίσει ο έτερος του ζευγαριού για τα υπόλοιπα 75+ χιλιόμετρα της διαδρομής. Λεπτομέρειες βρίσκονται αναρτημένες στο site του αγώνα.

 
Παιδικό Τρίαθλο
Η προηγούμενη του αγώνα, Σάββατο απόγευμα, ξεκινά με το kid cross3athlon (παιδικό τρίαθλο) όπου οι μικροί φίλοι του αγώνα θα κολυμπήσουν 50μ στον Αώο στην συνέχεια θα τρέξουν 1500μ και τέλος θα ποδηλατίσουν 700μ πριν τερματίσουν στην πέτρινη γέφυρα της Βωβούσας. Ακολουθεί ενημέρωση των ποδηλατών για τις διαδρομές της επομένης. Η βραδιά κλείνει  με γεύμα ζυμαρικών, τυριά και σαλάτα προσφέρεται από τους διοργανωτές. Ενώ μετά το τέλος του αγώνα προσφέρονται στους ποδηλάτες χυμοί και ροφήματα αποκατάστασης αλλά και τοπικά εδέσματα.


Κατά την προσέλευση των αθλητών, για την εγγραφή τους και την παραλαβή αριθμού, προσφέρονται δώρα όπως αναμνηστικό σακίδιο, t-shirt, μπάρες ενέργειας, jel-άκια, χάρτες της περιοχής και του αγώνα, σκευάσματα αποκατάστασης των αθλητών.
Το πέρασμα του Αώου στο τέλος και των δύο διαδρομών που προστέθηκε το 2015 παραμένει, καθώς επίσης και η δυνατότητα, για τρίτη χρονιά, οι ποδηλάτες του Ultra αγώνα θα μπορούν να στείλουν προσωπικό ανεφοδιασμό (παγούρι κτλ) σε όποιο σταθμό επιθυμούν. Μικρές αλλαγές ή και προσθήκες θα γίνουν και στις δύο διαδρομές.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε μας στο www.aoosmtbultra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: