Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το10 Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα "Χειμαδιά" το Σάββατο 19.08.2017 στα Φλάμπουρα Πρέβεζας.


Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα Πρέβεζας το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017. Από νωρίς οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο χώρο της Στάνης, ένα «ζωντανό» Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής μας που γέμισε ζωή, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πλούσια βραδιά πλαισιωμένη από ποικίλες εκδηλώσεις και παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους. Τους ευχαριστούμε όλους, καθώς η παρουσία τους μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές: Την Περιφέρεια Ηπείρου - Π.Ε. Πρέβεζας και τον κ. Στράτο Ιωάννου, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την παρουσία του και την στήριξή του. Τον Δήμο Πρέβεζας και τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Μπαΐλη, τους εκλεκτούς επισκέπτες της Στάνης από κάθε μέρος της Ελλάδας, τον κ. Καψάλη Γεώργιο, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον κ. Στέργιο Γιαννάκη βουλευτή της Ν.Δ. στην Πρέβεζα και τον κ. Γιάννη Αντωνιάδη, βουλευτή στην Φλώρινα. Τους εκπροσώπους των Συλλόγων: Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας, οι οποίοι διοργάνωσαν εκδρομή από τη Θεσπρωτία για να παρευρεθούν, της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου και των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Ν.Κορδελιού-Ευόσμου «Σταυραετός», τον πρόεδρο του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας, την κα Ασπασία Μπούρχα για την ιδιαίτερη τιμή να ταξιδέψει τόσα χιλιόμετρα και να παρουσιάσει την έκθεση ζωγραφικής στη Στάνη μας, τον κ. Γκιοσά Παναγιώτη για τη φιλοξενία στο ξενοδοχείο Margarona Royal, τον φωτογράφο κ. Σπύρο Βαγγελάκη, τον κ. Κωνσταντίνο Μακρή για την δωρεά και τοποθέτηση μιας «ντουζίνας» κουδουνιών, η οποία κοσμεί πλέον την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, την κα Σταματία Κήττα – Παπαδοπούλου για τη δωρεά της φορεσιάς της Σαρακατσάνας της Ηπείρου, η οποία ανήκε στη μητέρα της και αποτελεί ένα από τα στολίδια της Στάνης μαζί με τη φορεσιά της Σαρακατσάνας της Βουλγαρίας, παλαιότερη δωρεά του κ. Λάμπρου Κάτσανου. Τον κ. Θανάση Κατσαρό για το στήσιμο της «τέντας» στην είσοδο του χώρου και του αυθεντικού νυφικού για την υλοποίηση του δρώμενου στο στόλισμα της νύφης. Οφείλονται, επίσης, θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην φετινή επιτυχή διοργάνωση του επετειακού μας Ανταμώματος.












Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από τα εγκαίνια της Σαρακατσάνικης Στάνης και μας γεμίζει χαρά η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά μας. Οι επισκέπτες απόλαυσαν στην είσοδο της Στάνης την έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, η οποία ζωντάνεψε από το παρελθόν εικόνες και μνήμες που δεν υπάρχουν πλέον. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενήθηκε η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ: Προσωπικά βιώματα και μνήμες, ιστορίας ρύσις...ζωγραφικής ρήσις, της κας Ασπασίας Μπούρχα, μέλους του Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς. Η έκθεση παρουσίαζε τη ζωή των Σαρακατσαναίων, όπως την έζησε η ίδια, αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιότερων.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του κοινού από τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης κ. Θεόδωρο Κάλλη και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη. Από τα παιδικά χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου και του Συλλόγου μας παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί σαρακατσάνικοι χοροί, ακολούθησε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας και το πρόγραμμα έκλεισε με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου για το στόλισμα της νύφης από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Χρήστου Γατσέλου. Στην ορχήστρα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ήταν οι Νίκος Γιαννακός και Κώστας Γαρέφης στο τραγούδι, στο κλαρίνο ο Γιώργος Τσουμάνης και ο Νίκος Γατσέλος, και στο ντέφι ο Βαλάντης Γιαννακός και ο Φίλιππας Χασακής.
Οι μικροί μας φίλοι, όπως κάθε χρόνο, είχαν τη δυνατότητα να μυηθούν στην παράδοση των Σαρακατσαναίων μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια.
Σας γνωρίζουμε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων με καλλιτεχνικά εργαστήρια και δράσεις με σκοπό η Σαρακατσάνικη στάνη να αποτελέσει ένα δυναμικό κύτταρο πολιτισμού στην περιοχή μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματέα του Συλλόγου κα Πολυξένη Μπάρκα (6973531063).


Και του χρόνου με υγεία!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: