Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αβάσσου στο Κοτσανόπουλο Πρέβεζας


Την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, γνωστή ως "εννιάμερα" της Παναγίας τιμά η Μητρόπολη της Πρέβεζας αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017.


Η λειτουργία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Αβάσσου από τις 7.30 έως τις 9.30 το πρωί χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πρεβέζης κκ. Χρυσοστόμου. 


Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15η Αυγούστου. 

Με την ευκαιρία αυτή, κάποιες εκκλησίες ή μοναστήρια επιλέγουν να πανηγυρίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και όχι στις 15 Αυγούστου, που οι γιορτές είναι πάμπολλες σε όλη την Ελλάδα.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αβάσσου


Σε απόσταση μόλις 17χλμ. από τον Λούρο και 4 χλμ. μετά το Κάτω Κοτσανόπουλο προς Βρυσούλα, αριστερά του δρόμου ανάμεσα σε φτέρες, ελιές και πλατάνια βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου, ἡ Μονή Αβάσσου.


Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και έλαβε το όνομα της πιθανώς από τον ιδιοκτήτη της Αβασσιώτη, έμπορα στην Ρωσία του 19ου αι. Άλλη εκδοχή θέλει την Μονή να ονομάζεται Αρασσός (Arassus – αρχαίο όνομα), κτισμένη σε ελληνιστική θέση με ύπαρξη αρχαίων τάφων στην γύρω περιοχή. Ἡ παρουσία πάντως πολλών μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών, τμημάτων τέμπλου και αμφικιονίσκων παραθύρων, εντοιχισμένων στον σημερινό ναό, ενισχύουν την άποψη πιθανής αναγωγής της Μονής στον 13ο αιώνα. Από το κτιριακό συγκρότημα της



Μονής σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό κτισμένο στα 1853 από τον ηγούμενο της ιερομόναχο Κυπριανό πάνω στα θεμέλια παλαιοτέρου ναού, κτίσμα του 1746. Πρόκειται για τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με πρόναο, κυρίως ναό και ιερό Βήμα. Στο κεντρικό κλίτος, που χωρίζεται από τα πλάγια με 4 κολόνες (2 σε κάθε πλευρά), υπάρχουν 3 εσωτερικοί τρούλοι (φουρνικά), ενώ στα πλάγια κλίτη από 3 μικρές καμάρες. Ολόκληρος ὁ κυρίως ναός και το ιερό Βήμα είναι κατάγραφα από αγιογραφίες της ιδίας περιόδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού με αρκετές σκαλιστές παραστάσεις από την Αγία Γραφή.



Σε απόσταση αναπνοής από την Μονή υπάρχει αναστηλωμένος ένας από τούς παλαιότερους νερόμυλους της περιοχής. Προσφάτως αναστηλώθηκε και ὁ πλίνθινος μαντρότοιχος της Μονής. Ἡ Μονή θα είχε αρκετή περιουσία, αφού διέθετε 1.000 γρόσια τον χρόνο για τα σχολειά των γειτονικών χωριών. Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου η Μονή διαλύθηκε και η περιουσία της απαλλοτριώθηκε. Η Μονή Αβάσσου είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πρέβεζας εκπόνησαν έργο για την αναστήλωση των κελιών της Μονής και για την επισκευή, τόσο του κυρίως ναού, όσο και του περιαύλιου χώρου. Σε λίγο καιρό η Μονή θα έχει ανακαινιστεί πλήρως και θα μπορεί να είναι ανοιχτή για κάθε πιστό.

Δείτε ένα video, από την γύρω από τη Μονή Αβάσσου περιοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια: