Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας. Ενόψει της λευκής νύχτας της Πρέβεζας. ''Οι λευκές νύχτες…..φέρνουν μαύρες μέρες''


Για μια ακόμη φορά διοργανώνεται η περιβόητη λευκή νύχτα στην πόλη μας. Μια νύχτα δηλαδή, κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουν χώρα διάφορα “events” για να προσελκύουν το «καταναλωτικό κοινό».
Φυσικά, η Πρέβεζα δεν είναι η πρώτη πόλη στην οποία επιχειρείται να εφαρμοστεί αυτή η «καινοτομία», αφού εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, το συγκεκριμένο καλοκαιρινό εμπορικό πανηγυράκι επιχειρείται να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Όσο ωραιοποιημένες και αν σερβίρονται τέτοιου είδους «εκδηλώσεις», στα πλαίσια της «ανάπτυξης», της «ενίσχυσης» της τοπικής οικονομίας και της «διασκέδασης» των καταναλωτών, γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αποσκοπούν.
Από όλους και όλες εμάς, τους εργαζόμενους/ες, τους ανέργους/ες, τους χαμηλόμισθους/ες, την πλειοψηφία, δηλαδή, της κοινωνίας, δε λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουμε, αλλά τα λεφτά για να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Οι Λευκές νύχτες δεν είναι τίποτα άλλο, παρά:
Ακόμη μια προσπάθεια να επιβληθεί ένα καθεστώς πλήρως «απελευθερωμένου» ωραρίου που συμβαδίζει με την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Εντάσσεται στην συνολική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και εργοδοσία τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να εντατικοποιήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Προσπάθεια εμπέδωσης της υπερκαταναλωτικής μανίας.
Τοπικοί παράγοντες διοργανώνουν φιέστες με μουσικές και πανηγύρια στοχεύοντας στη σύνδεση της διασκέδασης με την άκρατη κατανάλωση, του πολιτισμού με την κερδοφορία τους και (στη σύνδεση) των δημόσιων χώρων (οι οποίοι έχουν καταλειφθεί πλήρως) με τα εμπορεύματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για λευκη νύχτα πρέβεζας 26 αυγούστου 2017



Να σκεφτόμαστε σαν εργαζόμενοι/εργαζόμενες, όχι σαν πελάτες/πελάτισσες.
Να σταματήσουμε να είμαστε θεατές στην καταπάτηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος των εργαζομένων στο εμπόριο, στον επισιτισμό και το τουρισμό. Όχι μόνο γιατί είναι πραγματικά αναξιοπρεπές να «βγούμε για ψώνια» μια νύχτα που κάθε εργαζόμενος/η δικαιούται να ξεκουράζεται, αλλά και γιατί έχουμε μάθει πια πολύ καλά πως κάθε φορά που χτυπούν έναν ή μία από εμάς, μας χτυπούν όλους! Οι αλλαγές αυτές στα ωράρια, το καθεστώς της μαύρης εργασίας και της απλήρωτης υπερωρίας, η αφαίρεση του δικαιώματος στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο, δεν αφορούν έναν κλάδο μόνο. Εφαρμόζονται στα πλαίσια του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, όπου κάθε εργατική κατάκτηση καταστρατηγείται.
Να αρνηθούμε τις θλιβερές «γιορτές» των διοργανωτών, τις «μαγικές νύχτες» τους και τις γυαλιστερές βιτρίνες που θέλουν να μας πνίξουν στη χαζοχαρούμενη ανεμελιά της κατανάλωσης για να μην βλέπουμε την ανεργία, την εξαθλίωση και την εργασιακή καταπίεση που απλώνεται γύρω μας.

Στη περσινή μας ανακοίνωση γράφαμε ότι: «Οι μοναδικές λευκές νύχτες που δεχόμαστε ολόψυχα να απολαύσουμε είναι αυτές του χειμώνα, αν και όταν πέσει χιόνι στη Πρέβεζα» Πράγματι το χειμώνα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η επιθυμία μας, έπεσε χιόνι μετά από πολλά χρόνια και ήταν πολύ ωραία.

Φέτος ευχόμαστε οι μοναδικές λευκές νύχτες που ολόψυχα θα απολαύσουμε θα είναι οι νύχτες που θα πανηγυρίζουμε την ανατροπή της μίζερης πραγματικότητας, της μοιρολατρίας που θέλουν να επιβάλλουν στο λαό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλο το μνημονιακό μπλοκ, η Ε.Ε και το ΔΝΤ και όλοι αυτοί που σε τοπικό επίπεδο στηρίζουν ουσιαστικά  και βολεύονται από τη πολιτική τους.

Συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: