Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Έλεγχοι στα παράλια της Ηπείρου για την προστασία της φέτας!


Σαφάρι ελέγχων, κυρίως στα παράλια της Ηπείρου, εκεί όπου η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ηπείρου, προκειμένου να υπερασπιστούν την ελληνική φέτα!
Σκοπός είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών από ορισμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι προσφέρουν λευκό τυρί και το χρεώνουν ως φέτα..
Το γεγονός αυτό, πέρα από το οικονομικό σκέλος σχετίζεται και με την ποιότητα η οποία αφήνει αρνητικές εντυπώσεις.
«Ως Περιφέρεια δε Ηπείρου έχουμε αρχίσει τους ελέγχους από τα παράλια και όπου εντοπιστούν περιπτώσεις πώλησης λευκών τυριών ως φέτα θα υποβληθούν μηνύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Εν τω μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.Π.Ε. συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που έχουν προκύψει με το Ελληνικό Τυρί Φέτα στις διεθνείς αγορές και τις συνθήκες οικονομικού ανταγωνισμού όπως έχουν διαμορφωθεί και αποφάσισε:

1ον: Με δεδομένο ότι η «φέτα»:

-Αποτελεί διατροφικό προϊόν υψηλής διαιτητικής αξίας
-είναι εμβληματικό προϊόν για την Ελληνική κτηνοτροφία,
-έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, εξαιτίας των οποίων αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.),
παρασκευάζεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και σε οριοθετημένες με νόμο περιοχές της χώρας,

-συνδέεται άρρηκτα με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορίας μας,
αποτελεί ακρογωνιαίο στήριγμα της αγροτικής οικονομίας μας και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,,

ζητείται από την Κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας και επιπλέον να αποτρέπεται η χρήση του ονόματός της από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2ον: Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι η προστασία της «φέτας» στην εσωτερική αγορά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή στα προσφερόμενα τρόφιμα, του είδους τυριού (φέτα- λευκό τυρί κλπ) από τα οποία παράγονται ή προσφέρονται σε καταστήματα εστίασης και να ενισχυθούν οι έλεγχοι προκειμένου να αποτρέπονται πωλήσεις λευκών τυριών ως δήθεν «φέτα».
3ον: Είναι απαραίτητο να υπάρξει κεντρική παρέμβαση από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι εμπορικοί ακόλουθοι στις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού να παρεμβαίνουν άμεσα, όταν διαπιστώνουν παραπλανητική/παράτυπη διακίνηση λευκών τυριών ως «φέτα» από ξένες βιομηχανίες και χώρες, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την ποιοτική διαφορά που υπάρχει με την γνήσια ελληνική φέτα και παράλληλα να δρομολογούνται παρεμβάσεις νομικές και σε διπλωματικό επίπεδο.
4ον: Στην προσπάθεια για τη στήριξη της «φέτας» και κατ’ επέκταση της κτηνοτροφικής παραγωγής και της Ελληνικής οικονομίας, οφείλουν να συμβάλλουν πρακτικά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, στηρίζοντας τεχνικά, επιστημονικά και κυρίως υλικά-οικονομικά τους παραγωγούς, διατηρώντας ομαλές και διαφανείς συνθήκες στην διαμορφωμένη αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.
5ον: Εκφράζεται η στήριξη στη Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα, στην οποία κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτρόφων- παραγωγών, γαλακτοβιομηχανιών και Περιφερειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: