Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ολοκλήρωση προγράμματος εκπαίδευσης δακτυλιώσεων ορνιθοπανίδας,του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Εκπαίδευσης του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στην τεχνική δακτυλιώσεων της ορνιθοπανίδας» που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις από εξειδικευμένους δακτυλιωτές. 

Η πρώτη φάση των δακτυλιώσεων έγινε από τις 12-19 Σεπτεμβρίου 2015  στην Πρέβεζα και η δεύτερη από τις 31 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου 2015 στην περιοχή της Στρογγυλής.
 Το Σεπτέμβριο δακτυλιώθηκαν συνολικά 528 πουλιά από 34 διαφορετικά είδη, ενώ το Νοέμβριο ο αριθμός των δακτυλιώσεων έφθασε τα 480 πουλιά από 29 είδη. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δακτυλιώθηκαν και κάποια σπάνια είδη πουλιών, όπως είναι ο Νανοδρυοκολάπτης (Dendrocopos minor) και ο Γαλαζολαίμης (Luscinia svecica) τα οποία συναντώνται σε μικρό αριθμό.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού αλλά και μέλη των Φορέων Διαχείρισης Στενών Εκβολών Αχέροντα-Καλαμά και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που συμμετείχαν στις δακτυλιώσεις, εκπαιδεύτηκαν στο στήσιμο των διχτυών, την εξαγωγή των πουλιών από τα δίχτυα, τη δακτυλίωση, τον προσδιορισμό ηλικίας και φύλου και τη λήψη σωματομετρικών στοιχείων.
 Η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν στις δύο αυτές φάσεις των δακτυλιώσεων, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις μεταναστευτικές μετακινήσεις, αλλά και τη διάρκεια ζωής των πουλιών.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα των δακτυλιώσεων, αλλά και όσους συμμετείχαν στις δύο αυτές δακτυλιωτικές αποστολές.

Από το Γραφείο Τύπου του ΦΔΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: