Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Οι πέντε προτάσεις - σοκ για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ζητείται πολιτική συμφωνία για τις ...περικοπές

Οι πέντε προτάσεις - σοκ για κύριες και επικουρικές συντάξεις


Σε εθνικό διάλογο θέτει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση το πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μια «μίνιμουμ» πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό για τον ανακαθορισμό των εισφορών και τις... περικοπές στις συντάξεις -παλαιές και νέες- που θα γίνουν στο όνομα της ισότητας και της διατήρησης του αναδιανεμητικού χαρακτήρα και της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης.
Τους άξονες της μεταρρύθμισης που, αμέσως μετά την έγκριση από τα κυβερνητικά όργανα, θα αποτελέσουν τη βάση και για την τελική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταρρύθμιση προβλέπει:

1. Την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης που θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας, σε συνάρτηση δηλαδή με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων). Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και θα απονέμεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15έτη ασφάλισης στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. «Ανοικτό» στη διαπραγμάτευση παραμένει αν θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ενώ στο τραπέζι είναι και η μετατροπή του ΕΚΑΣ σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων (ως προνοιακή παροχή).


Οι πέντε προτάσεις - σοκ για κύριες και επικουρικές συντάξεις

2. Την απονομή αναλογικής σύνταξης που θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη με βάση το σύστημα των προκαθορισμένων παροχών, δηλαδή με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα «κλειδώσουν» στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν θα προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65% (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το εισόδημα - μισθό) έναντι 80% που ήταν για τους «παλαιούς» και 70% για τους «νέους» ασφαλισμένους.

3. Την ανακατανομή των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεση των ασφαλίστρων με τον μισθό (20% για την κύρια σύνταξη όπως ισχύει στο ΙΚΑ) ή το εισόδημα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους και πρόβλεψη για ελάχιστα ποσοστά υποχρεωτικών ασφαλίστρων (θα φέρουν σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, στους δικηγόρους κ.ά.).
Τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οι εισφορές που είχαν μειωθεί, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές στις συντάξεις.
4. Την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ (αν και έχει προταθεί η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ για την άσκηση μη συνταξιοδοτικών αρμοδιοτήτων) και τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως δεύτερου «πυλώνα» της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης (χωρίς κρατική επιχορήγηση που σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα καλυφθούν με κλιμακωτές περικοπές συντάξεων τουλάχιστον 6% και αύξηση εισφορών 0,50% για τον ασφαλισμένο και 0,50% για τον εργοδότη).
5. Τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με κριτήρια την ηλικία και ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (μεγαλύτερες περικοπές θα προκύψουν για όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν συνταξιοδοτηθεί με ποσοστά αναπλήρωσης 80%, όπως από το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και τα ειδικά ταμεία).
Αποφάσεις
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη αναμένεται να επικυρώσει τους άξονες της μεταρρύθμισης, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

  • Εθνική σύνταξη 
    Η μεταρρύθμιση προβλέπει την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης που θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας, σε συνάρτηση δηλαδή με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων).
  • Κριτήρια 
    «Ανοικτό» στη διαπραγμάτευση παραμένει αν θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ενώ στο τραπέζι είναι και η μετατροπή του ΕΚΑΣ σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων (ως προνοιακή παροχή).

«Ανοίγει» και το εργασιακό

Τη διαδικασία της πολυμερούς διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα εργασιακά έως τον ερχόμενο Μάρτιο (επανεξέταση ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων, απεργιακού νόμου και προστασίας συνδικαλιστών) «ανοίγει» αύριο η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Guy Ryder.
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα συμμετέχει στην ανεξάρτητη ομάδα των εμπειρογνωμόνων που προβλέπεται να συγκροτηθεί για να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας σε συνάρτηση με τις «βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο». Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και το 3ο Μνημόνιο (σελίδα 1026) επιβάλλουν στην κυβέρνηση «να ευθυγραμμίσει τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.» και «να μην πραγματοποιήσει καμία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης».
Στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε., προκειμένου να υπάρχει «ευρωπαϊκή σφραγίδα» στη μεταρρύθμιση και να αποφευχθούν «νεοφιλελεύθερα» μέτρα που θα έχουν υψηλό κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Η συγκρότηση της Επιτροπής έχει, πάντως, καθυστερήσει όχι μόνο λόγω της επικέντρωσης του κυβερνητικού ενδιαφέροντος στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού (που προηγείται χρονικά στις υποχρεώσεις της χώρας), αλλά και λόγω ενστάσεων στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» στην πρόταση να τεθεί επικεφαλής ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Χρ. Πισσαρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: