Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων ...«φωτιά» για όλους

Τέλη «φωτιά» για όλους

Επιπλέον ποσό 13 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσυκλετών για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε πριν από λίγο στο Taxisnet και θα πρέπει εκτυπωθούν και να προσκομιστούν από τους υπόχρεους έως και το τέλος του χρόνου για πληρωμή σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Για την εκτύπωση (www.gsis.gr) δεν χρειάζεται να συνδεθεί ο υπόχρεος με τους κωδικούς του TAXISNET αλλά μόνο με το ΑΦΜ του και την πινακίδα κυκλοφορίας μπορεί να εκτυπώσει τα τέλη κυκλοφορίας 2016.

Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι για τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να πάνε στις Τράπεζες και χωρίς το ειδοποιητήριο, με την άδεια κυκλοφορίας τους και την ταυτότητά τους ώστε να τα καταβάλουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις αλλαγές που επέφερε πρόσφατα η κυβέρνηση κερδισμένοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες που έχουν Ι.Χ. άνω της 10ετίας, καθώς θα γλυτώσουν από 15 έως και 90 ευρώ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες «χάνουν» αφού:
- όσοι έχουν νέα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα πληρώσουν ακριβότερα τα τέλη έως και 80 ευρώ
- όσοι έχουν αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από το 2006 και μετά οι αυξήσεις κυμαίνονται από 15 έως και 60 ευρώ.

Εξάλλου με βάση τα νέα τέλη τα οχήματα κατηγοριοποιούνται με βάση το έτος ταξινόμησης ως εξής:
(1)ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το 2000, 
(2) α' ταξινόμηση 2001-2005 και
(3) α' ταξινόμηση από το 2006 και μετά, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός για επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παραμένει απαλλασσόμενη από τέλη κυκλοφορίας η κλίμακα των αυτοκινήτων που εκπέμπουν μέχρι 90 ρύπους.

Α) Πίνακας τελών κυκλοφορίας με βάση τα κυβικά (Έως 2010)

Πίνακας τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων. (Ισχύουν από 1.11.2010)


Δεν υπάρχουν σχόλια: