Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Στην κόψη του ξυραφιού οι οδικοί άξονες… Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις συμβάσεις

Κεραυνοί εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.
Αφορμή για το ξέσπασμα του κ. Καχριμάνη αποτελούν οι τεράστιες καθυστερήσεις, ειδικά σε γραφειοκρατικό επίπεδο, που σχετίζονται με την αποπεράτωση των οδικών αξόνων όπως της Ιόνιας Οδού και του Ε65.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, με δηλώσεις του την Κυριακή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των οδικών έργων παραχώρησης εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του και βάλλοντας κατά του Υπουργείου Υποδομών.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα εν λόγω έργα κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι και στην περιοχή μας παρατηρείται παύση των εργασιών και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει ανακοινώσει παρατάσεις μέχρι το 2017 δεν έχουν ακόμη υπογραφεί παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν την λήξη των τρεχουσών συμβάσεων.
Το Υπουργείο Υποδομών από τον περασμένο Ιούλιο έχει παραπέμψει τις αιτήσεις παράτασης μια σειρά έργων μεταξύ των οποίων η Ιόνια Οδός και ο Ε65, στην διαιτησία και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών.
Ωστόσο η απόφαση της διαιτησίας ακόμη εκκρεμεί όταν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την λήξη των συμβάσεων παραχώρησης η αρχική προθεσμία των οποίων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου με το μέλλον αυτών των έργων να παραμένει άγνωστο.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε πως ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες και υπάρχουν προσδοκίες για την ολοκλήρωσή αυτών των έργων για να καταλήξει χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση του Υπουργείου Υποδομών και προσωπικά του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, καθώς μια τέτοια στάση και τακτική θα έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία.
Οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει απαρέγκλιτα να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2017. Η Ε.Ε. μάλλον θα δεχθεί την εξαίρεση της σήραγγας της Κλόκοβας (Ιονία Οδός) που θα μετακινηθεί ως χωριστό έργο στο νέο ΕΣΠΑ.
ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 65,5%. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν ακόμα 37,7 εκατ. ευρώ και το 2016 τα τελευταία 92 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα επιστραφούν εγγυητικές επιστολές ύψους 23,4 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο της συμβολής Ε.Ε. και Δημοσίου στο έργο είναι 623,6 εκατ. ευρώ. Πλέον αυτών, το Δημόσιο απομένει να καταβάλει ακόμα 8,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο (συνολικά καταβάλει σε αποζημιώσεις 106,5 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και 95 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο).
Οι αποζημιώσεις δεν είναι επιλέξιμες.
Ε65.. Ξυνιάδα-Τρίκαλα
Η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 66,5%. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν 62,6 εκατ. ευρώ της χρηματοδοτικής συμβολής και σε αποζημιώσεις 9,9 εκατ. ευρώ προς τον κατασκευαστή και 1 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο.
Η χρηματοδοτική συμβολή αποπληρώνεται με την καταβολή 127,8 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ απομένει και 1 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων προς τον παραχωρησιούχο. Συνολικά η συμβολή Ε.Ε. και Δημοσίου είναι 749,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο πληρώνει συνολικά σε αποζημιώσεις 83,5 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και 28,1 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: