Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

“Χειμωνιάτικες βραδιές στο τζάκι”.


Σωκράτης Σ. Βασιλείου
Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας Αθήνα 25 Οκτωβρίου 2015
Σύμβουλος των εκδόσεων ‘‘Άπειρος Χώρα’’
και του περιοδικού ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’
Πρεβέζης 93, 10443 Αθήνα
Τηλ: 210.5154920 & 6932.708820
Ε-mail : vassokrat@yahoo.gr

Θέμα: “Χειμωνιάτικες βραδιές στο τζάκι”
Αγαπητοί φίλοι

Όταν θάμπωνε κι ερχόταν η νύχτα στο χωριό, η οικογένεια γρήγορα-γρήγορα μαζευόταν στο τζάκι. Εμείς τα παιδιά ερχόμασταν από το σχολείο, οι πιο μεγάλοι από τα ζώα, άλλοι από τις ελιές, άλλοι από τα χωράφια.
Η μάνα ή η βάβω, ανάλογα, είχε βάλει κούτσουρα στη φωτιά κι ο καθένας έπαιρνε τη θέση του στο τζάκι. Έξω σκοτάδι-πίσσα. Αφού τρώγαμε, ό,τι είχε ετοιμάσει η μάνα, άρχιζε η ιδιότυπη ψυχαγωγία της οικογένειας. Πώς να περνούσαν αλλιώς αυτές οι ώρες της ατέλειωτης χειμωνιάτικης νύχτας;
Οι μεγάλοι διηγούνταν ιστορίες και παραμύθια, θρύλους και παραδόσεις, θύμησες από πολέμους, αναμνήσεις από ταξίδια κ.λ.π. Όταν τελείωναν οι διηγήσεις, σειρά έπαιρναν τα αινίγματα, οι σπαζοκεφαλιές, τα ανέκδοτα, οι ερωτήσεις γνώσεων ιστορίας και γεωγραφίας, οι απλές αριθμητικές πράξεις, οι παροιμίες κ.ο.κ.
Όλοι μας έχουμε προσωπικά βιώματα και νοσταλγικές προσωπικές και οικογενειακές αναμνήσεις από αυτές τις βραδινές συναντήσεις-συνελεύσεις της οικογένειας, τις χειμωνιάτικες βραδιές στη φωτιά και στο τζάκι.
Θεωρώντας, ότι τα αλησμόνητα αυτά βιώματά μας και οι νοσταλγικές μας αναμνήσεις, περιέχουν πλούσιο λαογραφικό υλικό, εκτιμούμε, πως αξίζει τον κόπο να καταγραφούν και να καταστούν κοινό πνευματικό απόκτημα και πολιτισική κληρονομιά.



Έτσι, ενθαρρυμένοι από την ευμενή υποδοχή του Συλλογικού βιβλίου: “Έτσι μάθαμαν γράμματα”, σκεφτήκαμε να επιχειρήσουμε την έκδοση ενός δεύτερου Συλλογικού βιβλίου με θέμα: “Χειμωνιάτικες βραδιές στο τζάκι''.
Προσκαλούμε τους φίλους, που έχουν τέτοια βιώματα και αναμνήσεις, να ανταποκριθούν να τα καταγράψουν και να συμμετάσχουν στο νέο αυτό εκδοτικό εγχείρημα.
Κάθε φίλος, που θα αναταποκριθεί και θα συμμετάσχει, πρέπει να μας παραδώσει τα κείμενά του σε ηλεκτρονική μορφή, μέχρι 30 Μαρτίου 2016 και μέχρι 12-15 δακτυλογραφημένες σελίδες, με θέματα της επιλογής του.
Η φιλολογική επεξεργασία θα γίνει από την ομάδα των εκδόσεων “Άπειρος Χώρα” και την όλη επιμέλεια θα επωμισθεί ο υποφαινόμενος.
Η συμμετοχή προϋποθέτει, ότι κάθε φίλος συντάκτης, μετά την έκδοση την παράδοση του βιβλίου, θα καταβάλει ποσό 230 περίπου, Ευρώ, για την κάλυψη όλων των εξόδων της επιμέλειας και της έκδοσης και έναντι αυτών θα παραλάβει 20 ολοκληρωμένα αντίτυπα του βιβλίου.
Το βιβλίο, εκτός από την καταγραφή βιωμάτων και αναμνήσεων, θα αποτελεί και μια απότιση φόρου τιμής προς τους προπάτορες και τους γονείς, και θα είναι Συλλογικό & Συλλεκτικό.

Με την προσδοκία της ανταπόκρισης

Σωκράτης Σ. Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: