Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ασφαλιστικός μεσαίωνας το 3ο Μνημόνιο. Η αρχή του σχεδίου «αφανισμού» των συνταξιούχων

Ασφαλιστικό Μεσαίωνα φέρνει η κυβέρνηση του 3ου Μνημονίου

Ο «βασιλιάς» μένει γυμνός, αποκαλύπτει το αληθινό του πρόσωπο και αναγκάζεται με την «ουρά στα σκέλια» να εφαρμόσει το πιο αντιλαϊκό ασφαλιστικό σύστημα, εκλιπαρώντας γονυπετής τους δανειστές να του δώσουν μια θετική αξιολόγηση, αλλά περισσότερο ελπίζοντας να του πετάξουν τη «σανίδα» σωτηρίας του, τη μείωση του χρέους και γρήγορα, γιατί ο χρόνος τελειώνει.
Κανένας «μανδύας», κοινωνικά ραμμένος, δεν μπορεί να κρύψει το ανάλγητο πρόσωπο του νεομνημονιακού μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις βασικές συντάξεις φτώχειας που σχεδιάζονται, τον τριπλασιασμό των εισφορών σε Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΑΑ), αλλά και το «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις.
Όσο κι αν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η ανησυχία όλων των κυβερνητικών στελεχών ήταν διάχυτη.
Σε βαθμό μάλιστα τέτοιο που η προσπάθεια στρέφεται πλέον να πειστεί η τρόικα - κουαρτέτο να πάνε σε «δόσεις» και οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, όπως άλλωστε και στη φορολογία προκειμένου να μετατεθεί χρονικά η «επανάσταση» των αγροτών, ώστε να μην συμπέσει με τον «ξεσηκωμό» των συνταξιούχων αλλά και όλων των εργαζομένων, καθώς οι συντάξεις «θυσιάζονται» στον Καιάδα του Μνημονίου.
Καμία, πάντως, κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μείνει όρθια ακόμη και στην περίπτωση που ψέλλιζε τις αλλαγές που προωθεί το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βάζει ουσιαστικά «ταφόπλακα» στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αφού οι αγανακτισμένοι όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων θα «έκαιγαν» το Σύνταγμα.
Αλλά φυσικά χωρίς Αξιωματική Αντιπολίτευση, η κυβέρνηση μπορεί και «χορεύει» μόνη της, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα όλο το «σχέδιο» που καλείται να εκπληρώσει με τις ευλογίες των δανειστών, εδώ και μια εβδομάδα, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του με τις «άγνωστες» μέχρι πρότινος γι' αυτόν λέξεις του «εθνικού διαλόγου», της συνεννόησης και της συναίνεσης.
Το «ολοκαύτωμα» των συνταξιούχων
Με ή χωρίς συναίνεση όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι για αρκετό, όχι πολύ όμως, διάστημα μόνος του θα. μοιράζει την τράπουλα και έτσι μπορεί να προχωρήσει και στο «Ολοκαύτωμα» των συνταξιούχων, αφού τα μέτρα που θα ζητήσει από τους βουλευτές του να ψηφίσουν σε λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
- μείωση 20% των βασικών συντάξεων μέσω της εισαγωγής της «Εθνικής Σύνταξης» των 384 ευρώ
- τριπλασιασμό των εισφορών σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ
- μείωση 15% στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου, των πρώην Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), αλλά και των μηχανικών, των γιατρών κ.α., που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, αφού μπαίνει «πλαφόν» στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Κι αν όλα τα ανωτέρω έπονται, η αρχή του σχεδίου «αφανισμού» των συνταξιούχων, όπως έχει αποκαλύψει ήδη το liberal.gr, έρχεται από τον Ιανουάριο του 2016 με την εφαρμογή των μέτρων - περικοπών ύψους 1,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Με το «καλημέρα» του 2016, δηλαδή, μειώνονται 10% οι επικουρικές, το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ το χάνει, αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του εφάπαξ καθώς μειώνεται έως και 8%, μειώνονται οι επικουρικές άνω των 300 ευρώ και είναι δεδομένο ότι αυξάνονται οι εισφορές για τον ΟΓΑ.
Νέο «πλιάτσικο» στις επιχειρήσεις
Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ακόμη και με τη λήψη όλων των ανωτέρω μέτρων μπορεί να μην αποφευχθεί η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 0,5%, προκειμένου να μην πιέσει η τρόικα - κουαρτέτο για μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις.
Μια αύξηση φυσικά που θα «γονατίσει» όσες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει και παραμένουν ακόμη όρθιες, θα τις «στραγγίξει» από την όποια ρευστότητα διαθέτουν ακόμη, ενώ θα επιβεβαιώσει τις «μαύρες» προβλέψεις ότι η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί και πάνω από το 30%.
Βέβαια, παραμένει ακόμη άγνωστο πώς το οικονομικό επιτελείο θα περάσει το συγκεκριμένο σχέδιό του από την τρόικα - κουαρτέτο, αφού θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η τρόικα είχε απαιτήσει και επιβάλει σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ακριβώς τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να μην μειωθούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, που όλα αυτά τα χρόνια είναι ο «αιμοδότης» του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση βέβαια έχει μοναδικό στόχο, με την πρόταση του συγκεκριμένου μέτρου, μόνο τον εντυπωσιασμό και πάλι της κοινής γνώμης μέσω της δήθεν μεγαλύτερης συμμετοχής των επιχειρηματιών.
Αδιαφορεί, όμως, ότι αυτοί οι επιχειρηματίες κρατούν ακόμη την πραγματική οικονομία ζωντανή και ότι όταν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμη στην αγορά «μετακομίσουν» όχι στη Βουλγαρία πια, αλλά στην Αλβανία, όχι εισφορές δεν θα υπάρχουν, αλλά ούτε καν φορολογικά έσοδα, πέρα από την περαιτέρω συρρίκνωση της ρευστότητας και τις αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στην αγορά.
Άλλα λόγια... ν' αγαπιόμαστε η ανακοίνωση του ΚΥΣΚΟΙΠ
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ):
«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μετά την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία, με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.
1. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία εισηγείται η κυβέρνηση, εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.
2. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.
3. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:
. Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
. Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.
Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:
. Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων
. Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της "μαύρης" εργασίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: