Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η Τουρκία βάζει "φωτιά" στην περιοχή

Η Τουρκία βάζει \"φωτιά\" στην περιοχή




 Δείτε το video


Ο μέγας διεθνής απροσάρμοστος που η γεωγραφία έταξε να βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, στην πιο κρίσιμη ίσως περιοχή στον πλανήτη την τρέχουσα συγκυρία, βάζει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή, με σκοπό να διασωθεί, ποντάροντας στη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ, τους συμμάχους του στο οποίο δεν τους σεβάστηκε διόλου σε διάφορες περιστάσεις της πρόσφατης Ιστορίας.
Τελευταίο παράδειγμα η καταρχήν επιλογή κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς, με σκοπό να εκβιάσει τους συμμάχους της που διαθέτουν σχετική τεχνολογία να την παραδώσουν στην Τουρκία που εκτρέφει ισλαμιστικά τέρατα σαν αυτά που κομμάτιασαν τον άτυχο πιλότο του ρωσικού Su-24 το οποίο κατέρριψαν, τη στιγμή που ίδιοι δεν σέβονται τίποτα και συμπεριφέρονται απέναντι σε σύμμαχό τους - υποτίθεται - στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπου εντάχθηκαν μαζί το 1952, κάνοντας «σουρωτήρι» τον εναέριο χώρο του.
Καλώς ή κακώς, το «μπαλάκι» έχει περάσει πλέον στη Δύση που καλείται να δώσει μια δύσκολη λύση σε ένα ακόμα πιο δύσκολο πρόβλημα. Το ΝΑΤΟ, είναι προφανές ότι δεν επιθυμεί να καταγραφεί η εικόνα του να μη στέκεται στο πλάι ενός συμμάχου σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλειά του.
Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι έχει καταστεί όμηρος των τουρκικών ιδιοτελών σχεδιασμών, με την Άγκυρα να έχει μια πλήρως αυτονομημένη ατζέντα, την οποία επιχειρεί να επιβάλει στους συμμάχους της, μη λαμβάνοντας υπόψη τη δική τους οπτική, την οποία επιχειρεί να επενδύσει με ΝΑΤΟϊκό «μανδύα».
Η ουσία είναι ότι οι ισλαμιστές της Άγκυρας δε διστάζουν να ρισκάρουν ακόμα και μια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, τυλίγοντας στις φλόγες ολόκληρη την υφήλιο, ενώ και την πρώτη φωτιά η ίδια την άναψε με τη συμπεριφορά της, οδηγώντας σε αιματηρό εμφύλιο τη Συρία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.
Είναι οι ίδιοι που ξεδιάντροπα δεν καταδίκασαν τις πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις των αιμοσταγών ανθρωποειδών στο Παρίσι και προ ημερών την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους Airbus A321. Όλα αυτά οφείλει να τα εξετάσει το ΝΑΤΟ και να μη στρουθοκαμηλίζει άλλο, καθώς οι συνέπειες στην παγκόσμια ασφάλεια θα είναι βαρύτατες.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία. Κατά τα άλλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμίρ Πούτιν, διέψευσε την αρχική εκδοχή του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο το μαχητικό καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
Επέμεινε ότι το μαχητικό καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρος-αέρος, σε συριακό έδαφος και απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, εννοώντας καταχρηστική τουρκική συμπεριφορά. Παράλληλα έθεσε το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών του, καλώντας το να επιλέξει αν θα μάχεται υπέρ ή κατά του Ισλαμικού Κράτους και των υποστηρικτών του.
Εξοργισμένος, επετέθη εναντίον της Τουρκίας, καταλογίζοντάς της ευθέως, σχέσεις με τρομοκράτες: «Υπάρχουν πολλά προϊόντα και πετρέλαιο που εισέρχονται στην Τουρκία από υπό κατοχή εδάφη. Από αυτή τη συναλλαγή χρηματοδοτούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες. Και τώρα μας μαχαιρώνουν πισώπλατα και ρίχνουν τα αεροσκάφη μας επειδή πολεμάμε την τρομοκρατία. Πάντα φερθήκαμε στην Τουρκία όχι μόνο σαν γειτονική χώρα αλλά σαν φιλικό κράτος. Δεν ξέρω ποιον συμφέρει το σημερινό περιστατικό, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το δικό μας συμφέρον».
Για να συνεχίσει: «Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς του Ισλαμικού Κράτους. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους; Ξέρω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε αλλά δεν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα όπως αυτό που συνέβη σήμερα και ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να ενωθεί κατά του κοινού κακού».
Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον έχει η ακόλουθη αναφορά: «Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το δυστύχημα και έσπευσε να συγκαλέσει σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. Μοιάζει σαν η Τουρκία να θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους» και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: