Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

«Πράσινο Ταμείο»: Κάν' το όπως το Μεσολόγγι, τα Τρίκαλα και η Κατερίνη. Στις τελευταίες θέσεις οι Δήμοι του Ν. Πρέβεζας...

«Πράσινο Ταμείο»: Κάν' το όπως το Μεσολόγγι, τα Τρίκαλα και η Κατερίνη - Στις τελευταίες θέσεις οι Δήμοι του Ν. Πρέβεζας...

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης βρίσκεται στην Αθήνα, όπου κατόπιν επικοινωνίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα υπογράψει παράταση της σύμβασης για την υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012 - 2015» του «Πράσινου Ταμείου». Πόσο όμως εκμεταλλεύεται τόσο ο Δήμος Πρέβεζας, όσο και οι Δήμοι Πάργας, Ζηρού αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο; Μία ματιά στα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ μας βοηθά να βγάλουμε συμπεράσματα και να διαπιστώσουμε πως υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στα αποτελέσματα που έρχονται...
Σκοπός του «Πράσινου Ταμείου» είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων.
Σύμφωνα με το χάρτη των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο «Πράσινο Ταμείο» το 2013 (κομβική χρονιά), ο Δήμος Πρέβεζας βρίσκεται σε χαμηλές θέσεις και οι Δήμοι Πάργας και Ζηρού σε ακόμη χαμηλότερες (δείτε ΕΔΩ). Ο Δήμος Πρέβεζας έχει καταθέσει από 6 έως 9 προτάσεις, ενώ οι άλλοι δύο Δήμοι του Ν. Πρέβεζας από 1 έως 3.
Τα δε έργα που έχουν ενταχθεί είναι ελάχιστα.
Την ίδια ώρα οι Δήμοι Μεσολογγίου, Τρικκαίων (Τρίκαλα) και Κατερίνης πρωτοπορούν, έχοντας καταθέσει περισσότερες από 20 προτάσεις και ακολουθούν μεταξύ άλλων οι Δήμοι Λαγκαδά, Λαμιέων και Ρόδου.
Το «Πράσινο Ταμείο» έχει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση αθλητικών χώρων, τα διατηρητέα κτίρια, τις παιδικές χαρές, τους αρχαιολογικούς χώρους, το φωτισμό δημόσιων χώρων, την αναβάθμιση αστικών υποδομών, τους χώρους στάθμευσης κ.α.
Σύμφωνα επίσης με τα αναλυτικά στοιχεία της περιφερειακής κατανομής των εγκριμένων ποσών χρηματοδότησης για τα χρηματοδοτικά προγράμματα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», «Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού» και «Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελεύθερων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις Πόλεις» από 01-01-2013 έως και 31-05-2015, όπως αυτά αναφέρονται στον απολογισμό του ΥΠΕΚΑ (διαβάστε ΕΔΩ), οι Δήμοι του Ν. Πρέβεζας θα λάβουν τα παρακάτω χρήματα από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015»:

 prasino tameiooo

 Αντιλαμβάνεται επομένως ο απλός πολίτης ότι την ώρα που άλλοι Δήμοι της Χώρας κάνουν σταθερά βήματα εμπρός, οι Δήμοι της περιοχής μας χρειάζεται να κάνουν... άλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: