Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Υψηλό ενδιαφέρον για τα οινικά προιόντα της Ηπείρου

winnet
Το υψηλό ενδιαφέρον των φορέων της περιοχής αλλά και των κατοίκων για τα οινικά προιόντα -αναπόσταστο τμήμα του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου- καταδείχθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, το βράδυ της Πέμπτης.
Με την συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το έργο με τίτλο «Διασυνοριακό Δίκτυο για την Προώθηση των Οινικών Προϊόντων» (ακρωνύμιο: WINE-NET) το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013.
Η ημερίδα έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα, ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος των κατοίκων αλλά και απόδειξη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε μία ουσιαστική παρέμβαση που έδωσε τη δυνατότητα προβολής των τοπικών οινικών προιόντων πέρα από τα γεωγραφικά όρια των Ιωαννίνων.
Στην ημερίδα παρέστησαν οι εταίροι του έργου, οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Καραμπίνας και Κώστας Σιαράβας, οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματίες του κρασιού, της αμπελουργίας και του οινικού τουρισμού.
Εκτός από την παρουσίαση του προγράμματος από τους εταίρους, ξεχώρισαν οι ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων οι οποίοι ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα των αμπελώνων της Ηπείρου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του Κωνσταντίνου Μπακασιέτα ο οποίος ανέλυσε όλες τις πτυχές για τις εγκαταστάσεις ενός σύγχρονου αμπελώνα καθώς και τις προυποθέσεις για την βιωσιμότητα.
Ο Διονύσιος Γραμματικός, γεωπόνος, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας ενώ ο Ηλίας Μάνης, γεωπόνος και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των ορεινών περιοχών στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη εισηγήσεις, που σχετίζονταν με τις δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη στην ανάπτυξη των οινικών προιόντων.
Ο Ιωάννης Κουλελής από την WSPC μίλησε για την υποστήριξη της γνώσης στον οίνο και τα αποστάγματα και η Κωνσταντίνα Ζέκα Πάσου, διδάκτορ Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μίλησε για τη σημασία και το μέλλον των τοπικών ποικιλιών όπως και για την ταυτοποίηση των γηγενών ποικιλιών αμπέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: